Bodrum Gündem

Agah Özgüç’ün ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz

Agah Özgüç’ün ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz
28.04.2022
0
A+
A-

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Sürekli Basın Kartı sahibi Agah Özgüç 27 Nisan 2022 Çarşamba günü vefat etti.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Agah Özgüç’ün ölümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajda şu görüşler yer aldı:

“Değerli meslektaşımız Agah Özgüç’ü kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren Agah Özgüç’ün ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

Agah Özgüç’ün cenazesi 29 Nisan 2022 Cuma günü ikindi namazının ardından Şakirin Camisi’nden alınarak Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Agah Özgüç Kimdir?

1932 yılında İstanbul’da doğdu. Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu ve Haydarpaşa Lisesi’nde eğitim aldı. Özgüç, 1950’li yıllarda “Yelken”, “Petek”, “Şairler Yaprağı”, “Türk Sanatı” ve “Salkım” gibi birçok edebiyat dergisine şiirler, denemeler yazdı. 1961’de Büyük Gazete’de gazeteciliğe başladı. Artist, Ses, Sinema, Ekspres, Milliyet, Yeni Gazete, Haber, TV’de 7 Gün ve Günaydın’da çalıştı.

“Artist”, “Sinema”, “Ses” ve “Perde” gibi dönemin sinema magazin dergilerinde ağırlıklı olarak çalışan Özgüç, sinema alanında ise “7 Gün”, “Video Haber”, “Gelişim Sinema”, “Beyaz Perde”, “Cumhuriyet Dergi”, “Antrakt”, “Sinema”, “Albüm” ve “Öküz” gibi dergilere yazdı. Birçok yayın kuruluşuna özel arşivinden görsel malzeme katkısında bulunan Agah Özgüç, sinema belgesellerinde de danışmanlık yaptı ve 12 sayı çıkan “Sinema 65” dergisini yönetti.

Türk sinemasına katkıları nedeniyle 1992’de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “Altın Artemis Ödülü” verilen ilk sinema yazarı olan Özgüç, 1992- 1993’te Ankara Sanat Kurumu’nun sinema ödülünü aldı. Özgüç, 1999’da ise 2. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Aziz Nesin Emek Ödülü” ne değer görüldü. 2000 yılında da Sinema Yazarları Derneği’nce Emek Ödülü takdim edildi.

Sinema alanında birçok eser kaleme alan Agah Özgüç’ün kitaplarından bazıları şöyle: ‘Türk Filmleri Sözlüğü’, ‘Türk Sineması Sansür Dosyası’, ‘Arkadaşım Yılmaz Güney’, ‘Peçete Kağıtlarındaki Anılar’, ‘Türk Sinemasında On Kadın’, ‘Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney’, ‘Türk Sinemasında İlkler’, ‘Bir Sinema Günlüğünden Aykırı Notlar’, ’80’inci Yılında Türk Sineması’, ‘Türk Sinemasında Cinayetler ve İntiharlar Dosyası’, ‘Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü’, ‘100 Filmde Başlangıcından Günümüze Türk Sineması’, ‘Türk Film Yapımcıları Sözlüğü’.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.