Bodrum Gündem

Elginkan Vakfı’nın 5. Uluslararası Türk Dili Ve Edebiyatı Kurultayı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşlarını kazanmasaydı adımız Yunanca olacaktı ve şu anda Yunanca konuşacaktık. Dil önemlidir. Atatürk’ün Türk diline olan hizmetleri alkışlanacak düzeydedir.”

M.Vecdi Gönül ( Mülkiyeli ve Politikacı)

Argo sözcükler, anadilin baharatıdır.”

Doğan Hızlan (Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı)

***

Önce Elginkanları Tanıyalım

Elkinkan Tolluluğunun Kurucuları: Ahmet Elginkan (1893-1972) , H. Ümmehan Elginkan(1901-1985), H.Ekrem Elginkan (1924-1999), H.Cahit Elginkan (1926-1965)

Elginkan Topluluğu’nun Kurucuları, Manisa’nın köklü ailelerinden olan Elginkan Ailesi‘dir. Bulgaristan’dan anayurda göç etmiş, ticaret geleneğine sahip bir aileye mensup Merhum Ahmet Elginkan ve ailesinin kökleri Saruhan’lılara uzanan Merhume Ümmehan Elginkan; çocukları Ekrem ve Cahit Elginkan’ın birlikte iş hayatına atılmalarına öncülük etmişlerdir. Elginkan Topluluğu bugün de aile büyüklerinden miras kalan sağduyu, bilinç ve değerlerle geleceğe ilerlemektedir.

Ümmehan Elginkan’ın  4.5.1984 t arihli mesajı

“Topluluğumuzun Değerli Yöneticileri, Evlatlarım,

Bugün yapacağınız toplantıda Topluluğumuz için çok mühim ve isabetli katkılarınız olacağına inanıyorum. Bu vesile ile ben de bir inancımı ve sizlere bir nasihatimi hatırlatmak istiyorum.

Hiçbir şeyi israf etmeyiniz, israf haramdır. Topluluğumuzun temelindeki prensiplerde bu inancımın payı büyüktür. Hepinizin emeği ve inançları ile büyüyen ve benim için kutsallaşan bu topluluk bir Vakıf haline gelecek ve Memleketimize daha çok faydalar temin edecektir.

Çalışmalarınızın başarılı olmasını diler, gözlerinizden sevgi ile öperim.”

***

Gelelim Kurultay Etkinliğine

Elginkanlar Vakfı’nın Maltepe ilçesinde ve İzmit’te yaptırdığı ve hizmete sunduğu  eğitim kurumları olduğunu biliyorum. Bu nedenle ilgimi çekti diyebilirim.

Etkinlik yapılacağına değgin medya ortamında bilgim oldu. Ne ki sonraları göremedim.  Telefonla vakıf merkezini aradım. Vakıf yöneticilerinden Sayın Ali Erköse ile görüştüm. İçten bir yaklaşımla dinledi ve davet etti.

Verilen saatte Beşiktaş Polat Otel’de oldum.  Kayıtlar yapıldı. Sabah ikramı sonrası  “Geçmişten Günümüze Türk İşaret Dili” sergisi gezildi. Sonrasında Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın yazdığı yapıt, katılımcılara armağan edildi.

Sempatik Sunucu Okay Karacan’ın kürsüye davet ettiği  Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Kurultay ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Takip eden günlerde de etkinliğe olumlu yaklaşımlar gösterdi.

Ardından Doğan Hızlan yönetiminde açık oturuma geçildi. Turhan Günay– Argo sözcükler… Yusuf Çotuksöken-Öğretmen sınıfta nasıl olmalı… M.Sabri Koz-Kayda geçmeyen edebiyat… Konularını açık ve seçik anlatımla sundular. Diğer günlerde de  katklarıı ilgi gördü.

Önceden hazırlanmış olan izlenceye göre kurultay sürdürüldü. Düzenleme Kurulu Üyelerinden Ali Erköse ve Filiz Okumuş, Elginkan Vakfı adına belirtilen günlerde akışı sürekli yakından izlediler. Yararlı olması için diğer görevlilerle birlikte çaba gösterdiler.

Öğle yemeği için ara verildiğinde Restaurant Müdürü Fikri Yılmaz ve Aşçıbaşı Yardımcısı Ufuk Yiğit, takdire değer çalışma ve yaklaşımlarıyla ilgi gösterdiler, gönül aldılar ve göz doldurdular.

Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın yönetiminde son olarak değerlendirme oturumu yapıldı. Yerlerini alan konuşmacılar kısa değerlendirme yaptılar. Gelecek kurultayın Cumhuriyetçimizin 100. yılırda sonbaharda yapılacağını muştulayan Başkan Akalın, kurultay konusunun Türk Edebiyatı olacağını söyledi. Gülen yüzlü ve deneyimli sunucu Okay Karacan, M. Kemal Atatürk, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Elginkan Vakfı için sevgi ve saygı vurgulamalı coşkulu alkış istedi!

***

Karamanoğlu Mehmet Bey, Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Selçuklularda halk Türkçe konuşurken, devlet işlerinde Farsça kullanılmaktaydı. Devlet işlerinde Türkçe konuşulmasını isteyen Karamanoğlu Mehmet Bey Toroslardaki tüm Türk Boylarını çağırarak Türk dili ile ilgili şu fermanı söylemiştir;

Bugünden sonra divanda, dergâhta ve bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.”

Bu fermandan sonra Karamanoğulları Beyliğinde Türkçe resmi dil olmuştur. Tüm devlet işleri ve günlük işlerde Türkçe kullanılmıştır. Türkçenin kullanılması ve Anadolu’da yerleşmesinde Karamanoğlu Mehmet Bey’in katkıları büyüktür.

***

Üç gün devam eden 5. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nda emeği geçenleri; Düzenleme Kurulu, Danışma Kurulu ve Elginkan Vakfı görevlilerini kutlamak gerekir, düşüncesindeyim.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.