Bodrum Gündem

Yaşlı insanlara sürgün gibi karar

Yaşlı insanlara sürgün gibi karar
16.05.2022
0
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nden yaşlı yakınlarına gönderilen yazıyla ilgili basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşlı yakınlarına gönderilen yazıyla ilgili basın açıklaması şu şekilde;

Skandal olay, Menteşe’de bulunan Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nden yaşlı yakınlarına gönderilen yazıyla ortaya çıktı.

Yaklaşık 2 yıl önce, ‘Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılan test sonucunda, bakımevi binasının hasarlı olduğu ve olası bir depremde yıkılma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı güçlendirme yapılması gerektiği belirtildi.

Yaşlılar açısından risk oluşturan hizmet binasında bakım, onarım, yıkım çalışmalarının yapılması durumuna ilişkin bakımevi müdürlüğü tarafından yaşlı yakılarına yazı gönderildi. Yazıda, “Bu süreçte ……bakım ve sorumluluğunu kendiniz veya yakınlarınız üstlenerek Kuruluşumuz ayrılış işlemlerini başlatmanız, bunun mümkün olmaması durumunda Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetlerine bağlı ilimiz dışında bulunan yaşlının durumuna uygun herhangi bir huzur evine nakli sağlanacaktır” denildi.

Yaşlı Yakınları Karara Tepki Gösterdi

Bakımevi ve Rehabilitasyon Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı bildirime yaşlı yakınları, “Devlete emanet ettiğimiz yakınlarımızı ‘ya tekrar yanınıza alın ya da başka kente göndeririz’ diyorlar. Bizim imkanımız olsa kendimiz bakarız zaten. Başka bir yere de gitmelerini istemiyoruz. Yaşlı insanlara yapılanlar ayıptır, günahtır” diye tepki gösterdiler.

Bakımevinde kalan yaşlıların birçoğunun yatalak olduğunu ifade eden yaşlı yakınları, başka bir kente nakil işleminin bu hastaları ölüme terk etmekle eş değer olduğunu ifade ettiler. Ayrıca şu anki bakımevi personelinin yaşlıları tanıdıkları ve ihtiyaçlarını bildiklerini, bu konuda tecrübeli olduklarını belirten yaşlı yakınları, yeni bir yere taşımakla yaşlı insanların huzursuz olacaklarını kaydettiler.

Koskoca Muğla’da Yaşlılar İçin Bir Yer Bulamadılar Mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Muğla İl Müdürlüğü’ne bağlı Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’nden yapılan çağrıyı skandal olarak nitelendiren CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Koskoca Muğla’da 70 yaşlı yurttaşımıza hizmet verecek bir bina bulamadınız mı? Bu ayıp, AKP iktidarına ve onun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına yeter. ‘Yaşlı yakınınızı gelin alın, yoksa başka bir kente göndereceğiz’ demek, AKP iktidarının artık devleti yönetemediğinin, yaşlılarına sahip çıkamadığını ve yolun sonuna geldiğinin en bariz örneğidir” dedi.

Konuyla ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi veren Alban, şu soruları Bakan Yanık’ın yanıtlamasını istedi:

Muğla ilinde, Abide H. Nuri Öncüer Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin tüm personeli ve ekipmanlarıyla birlikte taşınacağı bir bina, bir tesis yok mudur?

Bu yönde Muğla ilinde uygun bir tesis, bina veya yerleşke arama çalışmanız olmuş mudur?

Binanın hasarlı olduğu bilgisinin iki yıl önce verildiğin iddiası vardır. Muğla il sınırları içinde iki yıldır uygun bir yer neden bulunamamıştır?

Bakım ve İyileştirme Merkezi’nde kalan yurttaşların yakınları Muğla’da yaşamaktadır ve bu kişilerin başka bir kente nakil yapılmasına itiraz etmektedir. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak görev yaptığınız kabine; birçok tesis, yol, köprü gibi hizmetleri rekor zamanda yapmakla övünmektedir. Yaklaşık 2 yıldır taşınması gündemde olan bir yaşlı bakımevi ve rehabilitasyon merkezine, Muğla gibi yüzölçümü geniş bir Büyükşehir’de yer bulunamamasını nasıl izah ediyorsunuz?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.