Bodrum Gündem

Latmos Dağı’ndaki çevre düşmanı proje Meclis gündeminde

Latmos Dağı’ndaki çevre düşmanı proje Meclis gündeminde
17.05.2022
0
A+
A-

Doğal ve kültürel varlıklar ciddi zarar görecek TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Latmos Dağı’nda yapılması planlanan Falp Rüzgar Enerji Santrali projesinin hayata geçirilmesi halinde bölgenin doğal ve kültürel varlıkları ile geleneksel kültürün ciddi zarar göreceğini belirtti.

Bodrum Gündem Haber

Barış Atay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e konuyla ilgili 9 soru yöneltti. Muğla ve Aydın il sınırları içerisinde doğal ve kültürel varlıklarıyla ünlü Latmos Dağı’nda, EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. tarafından Falp Rüzgar Enerji Santrali (30 Adet türbinli / 126 MWm/125 MWe) projesinin yapılması planlanıyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, yurttaşların karşı çıkmasına rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili şirket tarafından hayata geçirilmeye çalışılan projeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Ciddi Zarar Verecek…

Söz konusu projenin hayata geçmesi halinde bölgenin doğal ve kültürel varlıkları ve geleneksel yaşam kültürünün ciddi zarar göreceğini vurgulayan Barış Atay, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Bakan Dönmez’e 9 Soru

TİP Genel Başkan Yardımcısı, önergesinde şu soruları yöneltti:

1-12 Nisan 2022 tarihli halkın katılımı toplantılarında yurttaşların projeyi istemediklerine ilişkin topladıkları imzalar ÇED Dosyasına eklenmiş midir?

2-ÇED raporu için görev alan uzman personel arasında iki şehir plancısı, üç çevre mühendisi ve bir işletmeci bulunurken alanın arkeolojik, botanik, jeolojik, biyolojik ve hidrojeolojik özelliklerini inceleyecek bir uzmanlık görüşünün bulunmaması Bakanlığınızca dikkate alınmış mıdır?

3-Rapor içerisinde; eşine az rastlanır jeolojik özellikleri, kaya oluşumları, mağaraları ve antik kent kalıntıları, manastır yapıları vb çok sayıda arkeolojik zenginliklere sahip Latmos Dağı’ndaki doğal ve kültürel mirasa ilişkin uzman görüşleri bulunmamakta olup bu durum geri dönüşü mümkün olmayan zararlara sebep olacağından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu hususta görüş istenmiş midir?

4-Söz konusu projenin Anadolu geleneksel yaşam kültüründe önemli bir yeri olan arıcılık faaliyetlerine etkisine dönük herhangi bir uzman raporu bulunmakta mıdır?

5-RES projelerinin en fazla zarar verdiği ve ekosistemin önemli bir parçası olan yarasalara ilişkin bir uzman raporu bulunmakta mıdır? TİP Basın Bürosu

6-ÇED Dosyasında yer alan fauna bölümünün kuşlar ile ilgili bölümünde söz konusu saha çalışmalarının hangi zaman aralıklarında yapıldığının yer almaması göçmen kuş bölgesi olan bölge için yanıltıcı bilgi vermektedir. Yine söz konusu tabloda mevcut kuşlar içerisinde gündüz ve gece yırtıcı kuşlarının yer almaması mümkün değildir. Bu durum Bakanlığınızca dikkate alınmış mıdır?

7-ÇED Dosyasında proje alanı yakın çevresindeki flora çalışmalarında bölgede sadece 17 tür olduğu belirtilmiş olması gerçek dışı olup bu husus Bakanlığınızca dikkate alınmış mıdır?

8-ÇED Raporu için görev alan uzman personel içerisinde biyolog bulunmamasının dosyayı eksik kıldığı görülmektedir. Bu husus Bakanlığınızca dikkate alınmış mıdır?

9-İlgili proje kapsamında açılacak yollar ve türbin kurulum alanlarında kesilmesi düşünülen ağaç sayısı kaçtır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.