Bodrum Gündem

Ordu Olay Gazetesi 30. yılını kutladı

Ordu Olay Gazetesi 30. yılını kutladı
25.05.2022
0
A+
A-

Ordu Olay Gazetesi’nin 30. yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Etkinlik kapsamında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü saat 15.00’de bir panel yapıldı.

Bodrum Gündem Haber 

Panelde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk, Genel Sekreter Sibel Güneş ile TGC Ordu Temsilcisi ve Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Mesut Özel konuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptığı konuşmada yerel basının yaşadığı sorunlara dikkat çekerek şunları söyledi:

Yerelde Onuruyla Mesleğini Yapan  Gazeteciler Mücadelelerini Sürdürüyorlar…

“Ordu Karadeniz’in en güzel illerinden birisi. TGC olarak daha önce bir basın semineri düzenledik Ordu’da. Basın Müzemizde yapılan bu etkinliğe çok sayıda Ordulunun katılmasından memnun oldum. Son yıllarda yaygın ve yerel medyanın sorunları arttı. Yerel basın çok zor şartlarda hizmet vermeye ve halkın sesi olmaya çalışıyor. Yerel basın habercilik yaptığında belediye başkanlarıyla, yerel parti yöneticileriyle karşı karşıya geliyor. Ama mesleğini onuruyla yapan gazeteciler mücadelelerini sürdürüyor. Biz de TGC olarak yerel ve yaygın medyanın sorunlarını hem ülke gündemine hem de tüm siyasetçilerin gündemine taşımaya ve çözüm aramaya devam ediyoruz. Bu toplantı nedeniyle Ordu Olay Gazetesi’nin 30. yılını kutluyoruz.”

 Demokrasi Yerel Basından Başlayarak Çoğalacak…

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise konuşmasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 81 ilde bugüne kadar 86 yerel medya semineri yaptığını, 9 bini aşkın gazeteciye de meslek içi eğitim semineri verdiğini belirterek şöyle devam etti: “TGC kamuya yararlı bir dernek. Kurulduğu günden bugüne tüm siyasi görüşlere karşı mesafesini koruyarak sadece bağımsız gazetecilik yapılabilmesi için mücadele veren bir basın meslek örgütüyüz.  Yerel basında çok ciddi sorunlar var. Ordu Olay Gazetesi 30. yılını kutluyor. Ama bu 30 yıla kim bilir hangi zorluklarla geldi? Biz çok iyi biliyoruz tüm yerel basının hangi zorlukları yaşadığını. Can güvenliğinden işsizliğe,  ilan kesilmesinden yüksek kâğıt fiyatlarına kadar tüm medya kuruluşları çok ciddi bir sınav veriyor. Biz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak demokrasinin yerel basından başlayarak çoğalacağını düşünüyoruz.  Haberin serbest dolaşımının sağlanacağı ve gazeteciliğin suç olmadığının anlaşılacağı günlerde gazetecilik yapmayı umut ediyoruz. Yerelin sorunlarına sahip çıkan, odak noktasına yurttaşı alan, güçsüzün yanında durmayı becerebilen, eşik bekçiliği yapan tüm onurlu gazeteciler çok ciddi fark yaratmaya devam ediyorlar. Hepinizin bildiği gibi son 10 yılda 12 bin gazeteci işsiz kaldı. Meslektaşlarım haklarında açılmış binlerce davayla mücadele eder durumdalar. Yüzlerce yayın organı kapatıldı.  Gazeteciler yoksulluk sınırındaki maaşlarıyla yurttaşlara haber götürmeye çalışıyorlar ama bu zorluklar bizi yıldırmıyor.  Hak arayışımız sürüyor, meslektaşlarımızın davalarını izlemeye devam ediyoruz. Öldürülmüş 67 gazeteci var. Bu faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için Mecliste bir araştırma komisyonu kurulması konusundaki talebimizi sürekli olarak tekrarlıyoruz ama iktidar hiçbir şey yapmama konusunda çok ısrarlı. Bütün bunlar umudumuzu kaybetmemize neden olmuyor.  Zor zamanlardan geçiyoruz ama mücadele etmeye, daha özgür günlerde gazetecilik yapma arzusuyla çabalamaya devam edeceğiz.”

Umudumuzu Manşette Tutmalıyız…

Panelde konuşan TGC Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk “Öncelikle 30 yıldan dolayı Zeki Mesut Özel’i ve nezdinde tüm çalışanlarını tebrik ediyorum. Ordu Olay Gazetesi’nin ekini 30 yıl nasıl geçmiş diye manşetleri inceledim; 30 yılda bu kadar manşetten sonra buraya gelmeniz müthiş bir başarı. Yani 30 yıl olmasının haber değeri var, daha doğrusu yıl dönümünün haber değeri var ama 30 yılı kazasız belasız geçirmek bile başarı” dedi. Doğan Şentürk konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz ulusal medyada çalışanlar karşımızda genel olarak her dönem iktidarları buluyoruz fakat yerel medyada çalışanlar sadece iktidarları değil aynı zamanda muhalefeti de buluyorlar. Çünkü yerelde çıkar çatışması çok daha büyük. Yerel basında da boya, kalıp, kağıt başta olmak üzere her şey dövize endeksli, maliyetler üçe katlanmış durumda. Yerel basında en az yedi kişi sigortalı çalıştırmak zorundasınız. Basın İlan Kurumu’nun ilanları neye göre dağıttığını biliyoruz. Basın İlan Kurumu karşısında da bir gazete olsun demiyor Resmi Gazete olsun diyor. Belediyelere muhtaç yerel medya maalesef. Bir de yerel basının mali borçları var. İlan almak için Basın İlan Kurumu’na ‘Maliye’ye borcu yoktur’ yazısı götürmeniz gerekiyor. Bu koşullarda nasıl borcu yoktur yazısı alınabilir. Türkiye’de her yurttaş borçluyken, boyanın, kağıdın, kalıbın dövize endeksli olduğu bir ortamda nasıl borcunuz olmaz, böyle bir çelişki olabilir mi?

Medyada aktif olarak çalışan bir yönetici olarak şunu söyleyebilirim. Yerel medya yüzünü tekrar okuyucuya dönmek zorunda. Çünkü oradan gelir almak zorunda. Nitelikli çalışanlarla iyi içerik üreterek okuyucunun ve izleyicinin beklentilerini yerel bazda iyi tutmalısınız. Gazeteler yerelde de nesilden nesile aktarılabilmeli. Geleneksellik çok önemli medyada. Geleneksellik bozulduğu için her şey değişti. Bir gazete öyküsü kalmadı.

Ancak karamsarlık yapmayalım. Korku statükoyu besliyor ama umut değişimi besler. Biz hep mutlu olmak zorundayız. Medyada değişimi istiyorsak, medyada özgür bir ortam istiyorsak, özgür habercilik istiyorsak umudumuzu manşette tutmalıyız diye düşünüyorum.” 

30 Yıldır Yerelin Sorunlarına Sahip Çıkıyoruz…

Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Mesut Özel panelde son konuşmacı olarak söz aldı. Konuşmasında gazete olarak yerelin sorunlarına sahip çıktıklarını belirterek şöyle konuştu:

“TGC Basın Müzesi gerçekten de çok anlamlı bir müze. Müzeyi kuran TGC çok saygın bir meslek örgütü. Başkanımıza, yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum. Biz gazeteyi aldıktan sonra hem içeriğe hem ofsete yatırım yaptık. Bayide satılan, ilçe bayilerine gönderilen ilk gazete olduk. Ordu’nun tüm çevre sorunlarına sahip çıktık. Ordu’ya hava limanı yapılması için büyük emek verdik. Yerelde gazetecilik yapmak çok zor. Eleştirdiğiniz siyasetçilerin çoğu sizi cezalandırmaya çalışıyor. Ama biz gazetecilikten ödün vermedik. Ordu’nun sahil şeridinin bozulmasına engel olduk. Yurttaşlarla dayanışma sergileyerek Ordu’nun sorunlarına sahip çıktık. 30.yıldır yerelin sorunlarına sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Ordulu gazeteci yazar Oktay Ekşi’nin, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ile Ordu’nun önceki valilerinden Sami Seçkin’in de söz aldığı toplantının ardından gazetenin 30 yılını anlatan 10 dakikalık bir belgesel gösterildi. Gazetenin manşetlerinden oluşan 70 birinci sayfanın yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Ziyaretçilere Ordu Olay Gazetesi’nin 30. yılına özel olarak hazırlanan gazete dağıtıldı. Sergi 3 Haziran 2022 Cuma gününe kadar açık kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.