Bodrum Gündem

AK Parti 46 fire verdi

AK Parti’de grup başkanvekili seçimine 46 milletvekili katılmadı.  

Meclis’te 286 sandalyeye sahip olan AK Parti, oylamaya katılmayan 46 Milletvekilinin izini sürüyor…

Emin Varol/Ankara  

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde, geçen hafta başlayan “atama furyası” tamamlandı.

İkili ilişkilerin yeniden düzeltildiği Birleşik Arap Emirlikleri için “Birleşik Arap Emirlikleri baktı ki Türkiye’ye diz çöktüremiyor, baktı ki Türkiye’nin istiklalini engelleyemiyor, o zaman teslim oldu” ifadesini kullanan Grup Başkanvekili Cahit Özkan, önce Parti Sözcüsü Ömer Çelik ardından da Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hışmına uğradı.

Parti Sözcüsü Çelik, Özkan’ın sözlerine anında tepki gösterdi ve “Cahit Özkan’ın sözleri partimizi bağlamaz” diye sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaptı.

Ardından genel merkezde yapılan Merkez Yürütme Kurulu toplantısına başkanlık eden Erdoğan, Cahit Özkan’a tepki gösterdi. Meclis Grup Başkanı İsmet Yılmaz’la baş başa bir görüşme yapan Erdoğan, Denizli Milletvekili Cahit Özkan’ı görevinden aldı. Yerine, Adalet Komisyonu Başkanı Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’u getirdi. Boşalan Adalet Komisyonu Başkanlığı’na da İstanbul Milletvekili Abdullah Güler’i atadı.

Erdoğan kısa bir sürede atamaları tamamlamış, muhataplarına ise İsmet Yılmaz tebliğ etmişti.

Ancak, Erdoğan’ın atamaları Meclis’te yeterli olmuyor. Meclis İçtüzüğüne göre bu atamaların seçimle onaylanması ve Meclis Başkanlığı’na bildirilmesi gerekiyor.

Bu nedenle “zorunlu” ilk seçim, Adalet Komisyonu’nda yapıldı.

Eğlenceli bir ortamda yapılan seçim yarım saat sürdü. Erdoğan’ın daha önce komisyon başkanlığına uygun gördüğü, İstanbul Milletvekili Abdullah Güler’den başka aday çıkmayınca 17 oyla komisyon başkanlığı koltuğuna oturdu. Yeni Başkan Güler, sorum üzerine “seçimlerin formalite” olmadığını iddia ederek yapılan seçimle, “demokrasinin güzel bir örneğini sergilediklerini” söyleyecekti.

Grup seçimine katılmayan milletvekilleri. 

Sıra, grup başkanvekili seçimlerine gelmişti. Dün, sessiz sedasız basına kapalı olarak yapılan AK Parti grubunda Cahit Özkan’ın yerine seçim yapıldı.

Genel Başkan Erdoğan’ın daha önce atamasını yaptığı Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Adalet Komisyon Başkanlığı seçiminde olduğu gibi tek aday olarak seçime girdi. Oylamadan sonra rakamsal olarak oyların tasnifi ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Sadece Yılmaz Tunç’un seçildiği duyuruldu.

Ancak, oylamaya kaç kişi katıldı, Yılmaz Tunç kaç oy aldı, boş veya geçersiz oy kullanıldı mı gibi sorulara yanıt alınamadı.

Bu sabah AK Parti grup yönetiminden aldığım bilgiye göre oylamaya 240 milletvekili katılmış, tamamı da Erdoğan’ın adayı Yılmaz Tunç’a oy kullanmış.

286 kişilik grupta, oylama katılmayan 46 milletvekili vardı. Erdoğan’ın aday gösterdiği bir milletvekili için oylamaya gelmemişlerdi.

Bunlar Erdoğan’a “tepki” oyları mıydı? Bilinmiyor. Kimler katılmadı, o da bilinmiyor..

Ancak bazı milletvekilleri oylama sırasında kuliste “bu durumdan memnun olmadıklarını” ifade etti. “Önceden belirlenmiş aday olmamalıdır. Adayı kendi içimizden biz çıkarmalıydık” diyen vekiller zorunlu olarak Erdoğan’ın belirlediği Yılmaz Tunç’a oy verdiklerini de ekledi.

Evet, AK Parti grubunda geçen hafta başlayan fırtına “şimdilik” noktalandı.

Ancak, oylamaya katılmayan 46 milletvekilinin kimler olduğunu belirlemek için Grup Yönetim Kurulu da bugün öğleden sonra toplantıya çağrıldı.

Çünkü, AK Parti’den milletvekili transferi için Gelecek ve DEVA partileri kapıda bekliyordu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.