Bodrum Gündem

Arthill ‘de Muhteşem Konser

Arthill ‘de Muhteşem Konser

Türkiye’nin ünlü heykeltıraş ve ressamlarından olan Ender Güzey’in Bodrum Alazeytin’de bulunan Arthill Müzesi, bu haftasonu Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı akademisyenlerine ev sahipliği yaptı.  Duo Bellissimo ve Trio Araboğlu, konserde J. Mouquet, Chaminade ve Mussorgsky ‘nin ünlü eserlerini icra ettiler.

Bodrum Gündem Haber

Programda ilk olarak, Senem Güzey (Flüt) ve Gökçe Güven (Piyano) dan oluşan “Duo Bellissimo”  grubu sahne aldı. Fransız besteci J. Mouquet’in Flüt ve Piyano için yazdığı “La Flute De Pan”  adlı eseri seslendiren ikili, Pan Et Les Berges (Pan ve Çoban), Pan Et Les Oiseaux (Pan ve Kuşlar)  ve Pan Et Les Nymphes (Pan ve Periler) isimli bölümlerden oluşan ve  Yunan mitolojisinde kırların ve çobanların tanrısı kabul edilen yarı insan yarı keçi görünümlü Pan’ın üç değişik senaryosunu konu alır. Yaklaşık 16 dk süren eser izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

“La Flute De Pan” ın ardından yine bir Fransız kadın besteci olan C.Chaminade ‘ın Op: 107 “Concertino” isimli eseri seslendirildi. Flüt repertuvarı için oldukça önemli olan Concertino Op. 107 adlı eseri 1902 yılında Paris Konservatuvarı’nın flüt yarışması için yazılmıştı. Bu yarışmada her yarışmacı daha önce görmedikleri bir eseri icra etti.  Eser, dönemin çeşitli eleştirmenleri tarafından besteciliğin maskülen bir iş olarak görülmesinden dolayı cinsiyetçi ve sert eleştirilere maruz kalmasına rağmen oldukça alımlı melodileriyle bu eleştirmenlerin dahi övgüsünü ve takdirini kazandı. Ayrıca bu eser ile ilgili, besteci C. Chaminade’nın âşık olduğu ama aşkına karşılık bulamadığı bir flütçü için bu denli zor bir eser yazdığı da müzik kulislerinde gerçekliği netleştirilmemiş bir hikâyedir.

Duo Bellissimo ‘nun ardından, Akın Araboğlu (piyano) , Elis Araboğlu (viyola) ve Tanju Araboğlu (viyolonsel) dan oluşan Trio Araboğlu, düzenlemesini kendi yaptıkları, ünlü Rus besteci Modest Mussorgsky’nin “ Bir Sergiden Tablolar “ isimli eseri seslendirildi. Eser 1874 yılında besteci tarafından bir piyano süiti olarak bestelendi. Maurice Ravel’in (1875-1937) 1922 orkestra uyarlaması ile daha da tanınan eser on bölümden ve çeşitlemeli bir Promenade temasından oluştu. Eser bestelenişinden bir yıl önce hayatını kaybeden Rus mimar ve ressam Viktor Hartmann’ın (1834-1873) mimari çizimleri, sahne tasarımları ve suluboya eserlerinden ilham alınarak bestelendi. Promenade teması ile başlayan eserde bu temanın tekrarlarını ve varyasyonlarını görüldü. Bu tema, sanki bir sergiye giriyormuş ve bir tablodan diğerine doğru yürüyormuş hissi yaratmakta. Eserin bölümleri ile ilgili detaylı bilgilere dönemin en saygın Rus eleştirmeni Vladimir Stasov’un (1824- 1906) betimlemelerinden ulaşılabildi. Bu betimlemeler bize kayıp tabloların neyi anlattığına ve neye benzediğine dair bilgiler verdi. Bugün, esere ilham olan 11 tablonun beşi kayıp.

Oldukça seçkin bir dinleyici kitlesine sahip konserde, Duo Bellissimo ve Trio Araboğlu’nun performansları çok beğenilirken dakikalarca ayakta alkışlandı. Konser programının konuları ile bütünleşen Arthill Müzesi’nin değerli sanat eserleriyle dolu büyülü ortamı dinleyicilerin güzel anılarında yerini aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.