Bodrum Gündem

Bodrum Epik Geleneksel Dokuma Atölyesi iş başında

Bodrum Epik Geleneksel Dokuma Atölyesi iş başında
03.06.2022
0
A+
A-

“Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş; Geleneksel Muğla Dokumaları Projesi” ile kurulan “Bodrum Epik Geleneksel Dokuma Atölyesi” nde dokunan ilk dokumalar Bodrum halkının beğenisine sunuldu.

Bodrum Gündem Haber

2013 yılında Bodrum Turgutreis’de cesur 17 kadın tarafından kurulan Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, girişimlerine devam ediyor.

Kurulduğu günden beri Bodrum’un ve Muğla’nın değerlerine sahip çıkmayı; kadına, gençlere ve çevreye duyarlı projeler geliştirmeyi ilke edinen Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kadına ve emeğe saygı duyanlar için doğal ve yöresel el emeği ürünleri üretiyor.

Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş; Geleneksel Muğla Dokumaları: Yeşilyurt Bürümcük Dokuması, Yeşil üzümlü Dastarı, Tarihi Bodrum Bezi” projesi ile geleneksel dokuma atölyesi kurmak üzere TC Ticaret Bakanlığı Koop-Des hibe desteğine başvurdu ve 2021 yılı Nisan ayında desteği almaya hak kazandı.

Bodrum Epik” (Emek, Paylaşım, İşbirliği, Kadın Kooperatifi) markasının tescilini alan Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; aldığı Koop-Des desteği ile kurduğu “Bodrum Epik Geleneksel Dokuma Atölyesi” nde çalışmak üzere dokumacılık konusunda yetişmiş kadın işgücünü oluşturmak için Güney Ege Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı’na başvurarak “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş; Geleneksel Muğla Dokumaları Envanteri Hazırlanması, Günümüz Kullanımına Uygun Dokumaların Yapılması İçin Eğitim ve Danışmanlık” projesine mali destek aldı. Bu kapsamda Muğla Olgunlaşma Enstitüsü’nün Usta Eğitmenleri Zeynep Karacan ve Hüseyin Ergün ile dokumacılık eğitimleri tamamlandı.

Kooperatif ortaklarının yanı sıra dokumacılığa gönül veren kadınlardan oluşan kursiyerlerin ilk günden itibaren heyecanla ve azimle dokudukları Muğla Dokumaları  tanıtım kokteyli ve sergisi ile Bodrumluların beğenisine sunuldu.

Sergi açılışına Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri Tamer Mandalinci ve Numan Cömert, Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü temsilen Şube Müdürü Oğuz Kaan Bardakçı, Muğla İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nı (GEKA) temsilen uzman Hüseyin Çiftçi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi El Sanatları öğretim görevlileri Nagehan Öğsüz ve Berna Sevinç, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş ve Öğretmenleri, Bodrum Halk Eğitim Merkezi Müdürü Karagöl, CHP Bodrum İlçe Kadın Kolu Başkanı Umut Anıl Özdoğan ve Yönetim kurulu üyeleri ile Turgutreis ve Bodrum halkı katıldı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin tebrik ve başarı mesajı gönderdi.

Kooperatif Başkan Yardımcısı Fulya Arıkan’ın proje hakkında bilgi verdiği açılış programında Kooperatif Başkanı Funda Akçalı yaptığı konuşmasında;

“Çok heyecanlıyız, bu proje bizim için çok önemliydi. Dokumacılık bizim Cumhuriyetimizin kalkınma modelidir. Sümerbank 1933 yılında kurulduğunda genç Cumhuriyette sadece iktisadi değil sosyal ve kültürel bir işletme olarak da hayata geçmişti, herkesin hayatına dokunmuştu. Dokumacılık sevdamız Cumhuriyet sevdamızla birdir bizim.

Düşünün Kayseri, Nazilli dokuma fabrikalarını bu genç Cumhuriyet nasıl kurdu? O fabrikaları kurduğunda Sovyetler Birliği’nden aldığı kredileri nasıl ödedi? Narenciye ihracı yapıldı biliyor musunuz? Yani Bodrum’da dokumanın narenciye ile ilgisini düşündüğünüzde aslında biz güzel bir şey yapıyoruz.

Atamıza, o dokumacılara inananlara, genç Cumhuriyeti kuranlara selam olsun.

Ne mutlu bize ki onların yolundan ilerliyoruz. Hakikaten bizim için çok önemliydi. Cumhuriyetin değerleridir bunlar arkadaşlar, hepimiz bunlara sahip çıkalım.”

TC Ticaret Bakanlığı Muğla İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya konuşmasında “Bu hafta ömür boyu öğrenme haftası. Begonvil Kooperatifi bize net olmanın, kararlı olmanın, kimden neyi şekilde isteneceğini bilmenin karşısındakini ikna etmenin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu gösterdi. Bugün Ticaret Bakanlığı, GEKA, Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi Begonvil Kooperatifinin arkasındaysak, bu azmin ve kararlılığın sonucudur.” dedi

Eğitim sürecinde çıkan dokumaların yapıldığı sergi, ve BodruEpik Geleneksel Dokuma Atölyesi açılışa ve sergiye katılan ziyaretçilerden büyük beğeni aldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.