Bodrum Gündem

Günler Öncesinden Uyarmıştık

Günler Öncesinden Uyarmıştık

Muğla Sol Parti İl Örgütü, Marmaris Bördübet bölgesi ormanlık alanında çıkan yangın ile ilgili bir bildiri yayınlayarak daha önce yapmış oldukları uyarıları gündeme taşıdı.

Bodrum Gündem Haber

Sol Parti Muğla İl Başkanlığından yapılan açıklamada “Partimizin Ekoloji Çalışma Grubu Mayıs ayı sonunda bir rapor yayınlayarak havaların ısınması ile birlikte orman yangını tehlikesine dikkat çekerek, gerekli önlemlerin alınması için acilen harekete geçilmesi uyarısında bulunmuştu.” denildi.  Yayınlanan raporda iktidara şu sorular yöneltilmişti:

“Yangın Bölgesi İlan Edilen Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yanıcı Maddeler Ortadan Kaldırılmış mıdır?” sorusu yöneltilen açıklamada, “Ormanlar yanıcı maddelerden temizlenmiş midir? Kızılçam ormanlarında sıklık ve aralama bakım kesimlerinin zamanında yapılması ve özellikle yol kenarlarında yangın koruma şeritlerinin yapılması elzemdir. Bu işlemler yapılmış mıdır? Bu bölgelerde kızılçam aralarına 300-400 metre arayla yangının gelişmesini engelleyici, geniş yapraklı, yangına dayanıklı ağaç dikimleri yapılmış mıdır?

Orman yangınlarının yerleşim yerlerine ulaşmasını engellemek için yerleşim yeri etrafları yanıcı maddelerden temizlenmiş midir?

Söz konusu açıklamanın sonuç kısmında ise yapılması gerekenler şöyle sıralanmıştı:

-Orman alanları üzerinde, yangın çıkmasında önemli payı olan yapılaşma, yol baskısı, HES’ler, elektrik hatları gibi baskılar azaltılmalıdır. Elektrik hatlarının bakımı yapılmalıdır.

-Salt ekonomik nedenlerle endüstriyel ormanlar kurulmasından vazgeçilmeli, mevcut ormanların bakımları yapılarak yangına dayanıklı hale getirilmelidir.

-Geçtiğimiz yıl elimizde uçak varken kiralama yoluna gidilerek kamu zararına sebebiyet verenler; yangını önleme görevini yerine getirmeyenler hakkında soruşma yürütülüp işlem başlatılmalıdır.

-Orman Genel Müdürlükleri ve Bakanlıkta görevli tüm çalışanları liyakat esasına göre iş güvenceli olarak istihdam edilmeli, sendikal hakkın demokratik şekilde kullanımı sağlanmalıdır.

-Yangın sonrası yangın alanları korunmalıdır. Yangın sonrası alanlara bilimsel olmayan müdahalelerden uzak durulmalıdır. Eko sisteme zarar verecek çalışmalar yürütülmemelidir.

-Yangın önleme, yangın sırasında ve sonrasında alanda uzman bilim insanlarının, derneklerin görüşleri doğrultusunda; sermaye çıkarına göre değil, halkın ve doğanın yararına davranılmalıdır.

-Mevzuatta tanımlandığı haliyle “genel hayata etkili afetler” dolayısıyla yurttaşlara yapılacak yardımlar kanunla belirlenmiştir. 7269 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereğince genel hayata etkili afet bölgelerinde meydana gelen maddi kayıplar devlet tarafından tazmin edilir. Ancak yangının üzerinden geçen bir yıla rağmen bu çalışmalar sağlıklı yürütülmemiş; evsiz kalan, geçim kaynakları yok olan halk borçlandırılmış ve yapılan evlere ne kadar para ödeyeceği henüz belirsiz bırakılmıştır. İvedilikle bu sorunlar giderilmeli, halkın barınma ihtiyaçları çözülmelidir.

-Orman köylülerinin, yöre halkının, ormanların korunması ve geliştirilmesi için gerekenler yapılmalı; köylüler, halk, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler sürece dâhil edilmelidir.

-28 Temmuz 2021 de çıkarılan Turizm Teşvik Yasası derhal geri çekilmelidir.

-İklim krizi ile mücadele için kömürlü elektrik santralleri inşa etmek gibi fosil yakıt merkezli enerji politikaları acilen terk edilmelidir. Yangın, sel gibi felaketlere karşı iklim adaleti esaslı politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Buna dair yasal eksikler giderilmelidir.

Yangınları olmadan engellemek için kağıt üzerinde değil, pratikte karşılığı olan önlemler derhal alınsın. Doğa ve yaşam bugün ve geleceğimizdir. Yangına ramak kalmasın.”

Bugün geldiğimiz nokta göstermektedir ki iktidar sahipleri yaşanan hiçbir felaketten asla bir ders çıkarmamakta, yapılan hiçbir uyarıya da kulak asmamaktadır. Haziran ayı ile birlikte başlayan orman yangınları Muğla’yı tehdit etmeye devam ediyor. Yol yakınken iktidarı elinde bulunanları bir kez daha uyarmak istiyoruz : “Yeter Artık! Gereğini Yapın! Laf Değil İcraat Üretin””

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.