Bodrum Gündem

Bodrum’da Spora ve Oyuna Dokunabiliyor musunuz?

Bodrum’da Spora ve Oyuna Dokunabiliyor musunuz?
28.06.2022
0
A+
A-

DEVA Partisi Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Billorer Öğrencilerin yaz tatiline girmesi nedeniyle çocukların bu tatilde yeterince spor yapamaması nedenlerini ve sporun çocuklar üzerindeki faydaları konularını kaleme aldı.

Bodrum Gündem Haber

Mehmet Billorer yazısında;

“Unutmayalım ki; sporla büyüyen ve oyun oynayan çocuk hayal kurar, hayal kuran çocuk düşünür, düşünen çocuk üretir, üreten çocuk gelişir ve gelişen çocuk geliştirir. İçeride hiç çocuk kalmasın, onları açık havaya çıkaralım, hem de bugün, Şimdi! Hemen aklınıza bazı sorular gelmeye başladı değil mi?

Bodrumda buna uygun ne kadar alan var?

Çocuklar için güvenli alanlar varda biz mi bilmiyoruz?

Bodrum ve çevresinde açık hava etkinliklerine her çocuk rahatlıkla katılabilir mi?

Çocukların daha rahatlıkla yürüyüp bir yerden bir yere gidebilecekleri kaldırım dahi yok der gibisiniz?

Çocukları bu yazın sıcağında 4 duvar arasında ki sanal ortamdan kurtaracak ve geleceğin mimarı olacak çocuklara yerel yönetimler ve ilgili bakanlıklarda çalışmalar olduğunu Bodrum özelinde baktığımızda kesinlikle görmüyoruz.

Birçok imkânsızlıkların arkasına sığınarak değil başarmak azmi ile yola çıkarak büyük bir başarının olduğu spor kulübü olan Bodrum Sporun birinci lige çıkmış olması gerçekten Bodrum için gurur verici bir olay. Ancak gelecek için alt yapı ile ilgili iyi sporcuların yetişmesi için, kendi yetiştirdiği futbolcularla daha büyük başarılara imza atabilecek bir kulüp haline gelmesi hepimizin arzusudur. Bodrumun yetiştirdiği bu yeteneklerin dünyanın birçok yerinde oynadığını düşünün birde. Yine Bodrum’un büyük takımlarla ve hatta yurt dışından gelen isim yapmış takımlarla oynadığını da hayal edelim. Bodrum’un tanıtımına nasıl bir fayda sağlamış oluruz hepimiz farkındayız. Çocukların kendi yeteneklerini keşfetmesi için, gelişmelerini sağlayabilmeleri için imkânlar o kadar yetersiz ki.   Konunun tüm taraflarının mutlaka bir araya gelerek çareler üretmesi gerekir.

Bisiklet yarışlarının başlangıç noktası olan Bodrum’un yılda bir kez de olsa yapılmasının Bodrum’a katkısı asla yadsınamaz. Bu yarışanlar arasında neden Bodrumlu sporcular yok hiç düşündük mü? Alt yapı yeterli olsa dünyanın her yerinden gelenlerin içinde Bodrum Bisiklet Sporcularının olduğu bir takım da elbette olacaktır. Bir noktada sadece yer vermek yeterli olmaz. Her zaman içinde yer almak yer vermekten daha fazla etki yapacaktır. Bu konunun iyi değerlendirilmesini özellikle yerel yönetimlerinden ve ilgili devlet kurumlarından geleceğin daha iyi inşası adına bekliyorum.

Sporun toplumsal bir yaklaşımla gelişmesinin mümkün olduğunu asla unutmayalım. Sadece parası olanın bireysel imkânlarla bir yere geldiği, bireysel başarılarla Bodrumu değişik spor dallarında temsil ettiklerini görüyoruz. Çocuklukta başlayan spor ve açık hava etkinlikleri sayesinde vücut gelişimlerini daha sağlıklı tamamlamaları, zihinsel olarak daha başarılı olmaları, psikolojik ve sosyolojik olarak ileride topluma faydalı bireyler olmaları da bu sayede kesinlikle sağlanacaktır. Çocuklarımızın, kendilerini daha güvende hissedecekleri ortamlarda spor yapabilecekleri alanlar için katkı sunmalarına yönelik politikaların planlanması ve uygulanması sürecinde kendilerine imkân tanınması konusunda duyarlılık oluşturulması şarttır. Çocukların spor yaparken kendilerini daha iyi hissedebilmelerini ve kendileri ile ilgili sportif gelişimlerine yönelik alternatif kararlar alabilmelerini sağlaması da gereklidir. Çocukların dört duvar arasında sanal hayatın içine hapsetmek yerine yerel yönetimlerin spora katılımı teşvik etmesi kesinlikle önemlidir.

Unutmayalım Ki Çocuklar Fiziki Gelişmekten Uzaklaşır, Sosyal Hayattan Dışlanırsa Toplum Kaybeder…

Çok az çocuğun sporla iç içe olduğunu düşünürsek çocuklar için spor neredeyse bir lüks. Ancak çocuklar için sporun da oyunun da artıları çok. Çocukların oyun oynamasını, oynarken kendisini geliştirmesini, oyun oynayarak değerlerini keşfetmesini, oynayarak kendisini ifade etmesi gerçekten çok önemli. Çocukların özellikle uzun tatil dönemlerinde ve diğer zamanlarda ise serbest zaman etkinliklerinden dışlanmamaları için başta Bodrum Belediyesinin, Muğla Büyükşehir Belediyesinin ve Spor kulüplerinin Bodrum özelinde bakıldığında büyük sorumlulukları var. Anlık çözümlerle değil geleceği de planlayarak oluşacak çözümlerle her yaştan çocuğun ulaşabileceği ortamların oluşturulması Bodrum da yaşayan her ailenin en önemli arzusu olduğunu asla unutmayalım. Yine hem çocuk hem de toplum açısından iyi bir çocukluk dönemi için dünyadaki en iyi yatırımın spor olduğunu sanırım belirtmeme gerek yok. Çocuklar dışlandıklarında kaybedenin tüm toplum olacağı bilinciyle hemen şimdi harekete geçilmesi gerekmektedir. Bu önlemlerin aslında dün alınmış olması gerekiyordu. Ancak bugün de geç de olsa başlanması ve üzerinde durulması gereklidir. Ancak yarın bugünün çocukları, yarının gençleri için kesinlikle kaybedilmiş olacaktır.   

Günümüzde özellikle Bodrum ölçeğinde baktığımızda burada ikamet eden ve yerleşmiş bireyleri gittikçe hareketsizliğe sevk edilmiş, plansız programsız kalınmış, spor ve oyun unutulmuş, dışarıda zaman geçirmenin tek yolu göstermelik yapılmış oyun alanlarındaki organize ve profesyonellikten uzak spor alanları olmuş durumdadır.

Kim bilir Bodrum da yaşayan kaç ailenin çocuğuna dışarı çık(a)mayan çocukların dışarı çıkıp aktif olması ve doğayla buluşması için doktorlar reçete yazdı gerçekten merak ediyorum.

Çocukların spor yaparak ve açık hava içinde yer alarak doğada geçirdikleri zaman kesinlikle boş zaman değildir. Bilinen en önemli gerçek ise doğa en büyük öğrenme ortamıdır. Spor da öğrenmeyi geliştirir. Bu nedenledir ki sporla ve sosyalleşerek oyunun içinde olan çocuklar daha başarılı çocuklar olmuşlardır. Yaparak ve yaşayarak öğrenme imkânını en iyi doğa bizlere sunmaktadır.

Bu nedenledir ki çocuklarımızın doğada geçirdikleri zaman boş zaman değildir; onların sağlığı için önemli bir yatırımdır. Neden Bodrum geleceğimiz olan çocuklara bu yatırımı yapmaktan imtina ediyor. Anlamak mümkün değil.

Şimdi bu konuda bir araştırma yaptım ve ilginç istatistiki verilere ulaştım. Siz değerli okuyucularımla bunları paylaşmadan geçemeyeceğim. Bu veriler bize Bodrum özelinde gördüklerimizin ülkemizin genel sorunu olduğunu da göstermektedir. Ancak bu kadar güzel bir coğrafyada yaşayan bizlere bir takım imkanların sunulmamasının da bir mantığının olmadığını hepimiz kabul ediyoruz. İstatistiki verilere göre;

Türkiye ‘de sadece 10 çocuktan 2 si bilinçli ve düzenli (haftada 2-3 kez) spor yapıyor.

Her anne ve babadan sadece 2 si düzenli spor yapıyor.

5-13 yaş çocukların okullarının büyük çoğunluğunun spor alanı yok.

10 ebeveynden 9’u çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynadığını belirtiyor,

On çocuktan altısı günde 1 saat ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor

7 çocuktan biri günde hiç dışarıda oyun oynamıyor

Her 4 çocuktan üçü (%74,2) hiç spor yapmıyor

Kırsal bölgelerde ise %92 si hiç spor yapmıyor.

Ancak Bodrum bu istatistiklerin değiştiğini gösteren en önemli nokta olabilir diye düşünüyorum. Başta Bodrum yerel yöneticileri olmak üzere tek şart ise herkes yeterince önem vermeli. Çünkü Spor Sevinç, Saygı, Mutluluk Getirir.

Tabi burada fırsat eşitliğinin de oluşturularak bunların planlanması gerekir. Fırsat eşitliğine dâhil olmaya çok fazla ihtiyacı olan bazı çocukların spora katılamadığını da bir gerçek.

Bodrum olarak “Çocuklar İçeride Kalmasın” sloganı ile hemen harekete geçelim. Kesinlikle çocuklarımızın buna ihtiyacı var. Spora yönlendirelim. Yerel yönetimleri bu konuda çalışma yapmaya zorlayalım.

Son olarak söyleyeceğim ise “Spor yapan ve oyun oynayan çocuk hayal kurar, düşünür, üretir, gelişir ve geliştirir.” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.