Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 30 Haziran 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEM

Dünya Gazetesi 30 Haziran 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEM

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 30 Haziran 2022 gündem özeti…

 F-16 mesajı:  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın varılan mutabakattan memnuniyet duyduğu ve iki liderin yakın istişarelerin sürdürülmesi konusunda anlaştıkları vurgulandı. Bu arada Beyaz Saray kaynakları, Biden’ın Erdoğan’a, F-16 satışının Kongreden geçmesi için çalışacağını söylediğini aktardı.

Asgari ücret: Ara zam için taraflar bugün bir kez daha bir araya gelerek son kararı verecek.  Dün yapılan toplantıda artışın temmuzdan itibaren geçerli olması ve vergi muafiyetinin yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanması konusunda mutabık kalındı. Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günü açıklaması bekleniyor.

Emekli aylığı: Torba kanun teklifinde en düşük emekli aylığının 3.000 liraya çıkartılmasını öngören madde sürpriz bir kararla değiştirildi. En düşük emekli aylığı 3.500 liraya yükseltildi.

Sosyal medya düzenlemesi: Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girecek olması nedeniyle kamuoyunda dezenformasyon yasası olarak bilinen sosyal medya düzenlemesi ekim ayına bırakılmış oldu.

NATO Zirvesi: İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka katılmaya davet etme kararı alındı ve katılım protokollerini imzalama konusunda uzlaşı sağlandı.

ECB Forum: Avrupa Merkez Bankası’nın düzenlediği forumda Fed, ECB ve BoE başkanları; BIS Genel Müdürü ile bir araya geldi. Panelde gelişen ülkelere faiz artırım çağrısı yapıldı, en önemli odağın “fiyat istikrarı” olacağı mesajı yinelendi.

Rusya yaptırımları: ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından yaptırım uygulanan Rus oligarklara ait 30 milyar dolar değerindeki varlığın dondurulduğunu açıkladı.

PİYASALARDAN NOTLAR

Merkez Bankası: Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; bankaların yabancı para yükümlülüklerine karşılık Merkez Bankası (TCMB) nezdinde umumi disponibilite kapsamında bulunduracağı TL cinsinden menkul kıymet tesisinde menkul kıymetlerin değeri TCMB tarafından hesaplanacak. Bankaların yabancı para yükümlülüklerine karşılık MB’de yüzde 3 menkul kıymet tesisi yükümlülükleri bulunuyor.

Halka arzlar: Rubenis Tekstil için talep toplama bugün sona eriyor. Şirketin 24 milyon 500 bin lira nominal değerli payı, pay başına 12,50 TL’den halka arz ediliyor. Kiler Holding de bugün talep toplamaya başlıyor. 1 TL nominal değerli paylar 7,10 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Halka arzda 1.2 kat talep alan Kocaer Çelik ise bugünden itibaren Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlıyor.
Enflasyon muhasebesi: Garanti BBVA, 1 Ocak’tan itibaren hesaba katılan hiperenflasyon muhasebesinin ikinci çeyrek sonuçlarına yansıtacağını ve düzeltme nedeniyle birinci çeyrek karının ise 324 milyon Euro düştüğünü belirtirken, UFRS’ya göre bilanço tutan şirketler yoğun bir şekilde enflasyon muhasebesi yapıyor.

Borsa: Borsada satış ağırlıklı görünüm etkili. 2.550 seviyelerinden satışların gerçekleştiği endekste hem vade sonu olması sebebiyle hem de bayram öncesi nakde dönmek isteyen yatırımcıların satışa yöneldiği düşünülüyor. 2.320 destek, 2.450 direnç olarak gösteriliyor.
Dolar: BDDK’nın şirketleri döviz tutmaktan caydırmayı amaçlayan kararının ardından hafta başında gerileyerek üç hafta önceki seviyelerine gerileyen dolar/TL, 16.60’lı seviyelerdeki yatay görünümünü sürdürüyor.

Altın: Spot altında 1815 dolar seviyesinde yatay seyir etkili olurken, gram altın 980 liradan alıcı buluyor.

BUGÜN HANGİ VERİLER TAKİP EDİLİYOR?

Çin PMI: Haziran’da 50,2 seviyesine yükseldi. Böylelikle endeks Şubat’tan bu yana ilk kez büyümeye işaret etti.

Mayıs ayı dış ticaret dengesi

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti

Haftalık para/banka istatistikleri

Hazine 3 aylık iç borçlanma stratejisi

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları

İngiltere büyüme

ABD kişisel gelir ve harcamalar

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

İmar affını andıran düzenleme geliyor

Toplam 57 maddeden oluşan ve TBMM tatile girmeden kanunlaşması beklenen kanun teklifi ile imar affı niteliğinde düzenleme de geliyor. 2022 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmayacak. En düşük emekli maaşı 3 bin liraya çıkarken, fiş-fatura vermemenin cezası 4 katına çıkacak.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/imar-affini-andiran-duzenleme-geliyor-haberi-662437

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.