Bodrum Gündem

AK Parti Muğla milletvekili Gökcan: “Büyükşehir yanlış restorasyon yaptı”

CHP Ordu Milletvekili Torun: Anıtlar Yüksek Kurulu niye müdahale etmemiş?

Emin Varol/Ankara

AK Parti Muğla milletvekili Yelda Erol Gökcan’ın hedefinde, uzun süredir Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün var. Gürün’ü Meclis’teki konuşmalarında sıklıkla Gürün’ü eleştiren Gökcan, bu defa Datça’da restore edilen tarihi bir Camii’yi Meclis’e taşıdı.

Camii’nin fotoğraflarını göstererek, Meclis kürsüsünde konuşan Gökcan, önce Marmaris’teki yangına ilgisinden dolayı başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Orman Genel Müdürlüğü ve personeline, AFAD’a, tüm STK’lere ve canla başla çalışan tüm gönüllülere teşekkür etti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ’e teşekkür etmeyen AK Parti Muğla Milletvekili Gökcan’a, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ”Belediyeni unuttun” diyerek uyardı.

Aygün’e cevap vermeyen Yelda Erol Gökcan, Datça Cumalı Mahallesi’ndeki,  yedi yüz yıllık tarihî Çeşmeköy Camii’nin, “restorasyon” adı altında adeta yıkılıp yeniden yapıldığını anlattı. Gökcan şöyle devam etti:

“İş bilmez CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi tarihsel mirasımıza, kültürümüze ve emanete ihanet etmiştir. Onaylı restorasyon projesine uymamış, bambaşka bir yapı yapmıştır. İşte yıl 2022, caminin son hâli, sıva yapılmış ve beyaza boyanmıştır.”

Gökcan’a CHP sıralarından laflar atıldı:

Seyit Torun (Ordu) – Anıtlar Yüksek Kurulundan izin alındı, öyle olsaydı yapamazdı.

Özgür Karabat (İstanbul) – Bence siz bir araştırın.

Seyit Torun (Ordu) – Anıtlar Yüksek Kurulu size bağlı.

Gökcan konuşmasına devam ederek, “Restorasyon, işin ehli insanlarca ve bu bilince sahip kurumlarca yapılması gereken bir çalışmadır. Bu yüzdendir ki restorasyon yapılırken çok dikkat edilmeli ve aslına sadık kalınmalıdır. Yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalmayı başarabilmiş tarihî eserler “restorasyon” adı altında âdeta kılık değiştirilebiliyor.”

CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün resmî Twitter hesabından paylaştığı mesajı da aktaran AK Parti Milletvekili, Camii’nin fotoğraflarını göstererek, “Bakın, öncesi ve sonrası, işte, CHP’nin restorasyon anlayışı, işte, CHP’nin vizyonsuzluğu.” Diye devam etti

Seyit Torun (Ordu) – Yıktırsaydınız, yıktırsaydınız, yaptırmasaydınız.

Müzeyyen Şevkin (Adana) – “Sünger Bob”ları unutmadık.

CHP’lilerin sataşmalarına rağmen konuşmasını sürdüren Gökcan, şunları kaydetti:

“CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün kendi zevkine göre bir cami yaptırmış sanırım ancak kendilerine ‘Hayırlı olsun.’ diyemeyeceğim.

Restorasyonla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızla görüştük, Bakanlık bu konuyla ilgili bir çalışma yaptı ve rapor hazırladı. Bakanlık raporuna göre, “Datça ilçesi Cumalı Mahallesi’nde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli mezarlık ve cami bulunmakta. Mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediyesine ait olduğu için restorasyonu da Muğla Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Ancak camide, onaylı restorasyon tadilat projesine uygun çalışma yapılmamış, projeden farklı olarak ‘Alaturka kiremit parçası baskılı sıva kalıntıları korunarak tamamlanacaktır.’ taahhüdüne uyulmamıştır. Caminin ön cephesindeki kemerlerin biçimlerinin farklı uygulandığı görülmüştür. Yapılan onaylı restorasyon projesinden farklı uygulamalar Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun yapacağı ilk toplantıda gündemde değerlendirilecektir.”

Tarihî eserlerimize, camilerimize de biz sahip çıkacağız. Biz diyoruz ki: Tarihî miras babanızın malı değil, üzerinde istediğiniz gibi oynayamazsınız. Bu hakkı nereden alıyorsunuz? Bir camiyi bile restore edemeyip bozanlar bir de ülkeyi yönetmeye talip oluyorlar. Hadi oradan!

Hadi ordan

Siz restorasyon değil, heykel yapmaya gidin. Cumhurbaşkanımız Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi: CHP bu anlayışla üçkoyun bile güdemez. Siz böyle yanlışlar yapmaya devam edin, Muğla Büyükşehirde gidiş gününüz yaklaşıyor, gidiyor gitmekte olan.”

Meclis tutaklarına göre Gökcan’a laf atan CHP’li vekiller şunları söyledi:

Mahmut Tanal (İstanbul) – Camilere kurban olasınız. Üsküdar’daki camileri sattınız ya! Üsküdar’da 3 tane cami sattınız. Camiye kurban olasınız. Caminin üstünden siyaset yapıyorsunuz.

Mahmut Tanal (İstanbul) – Oy kaybediyorsunuz, camiye sarılıyorsunuz; oy kaybediyorsunuz, camiye sarılıyorsunuz…

Mahmut Tanal (İstanbul) – Anıtlar Yüksek Kurulu iktidarınıza bağlı. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun denetiminde yapıldı, niye yalan söylüyorsunuz ki? Vallahi ya…

Mahmut Tanal (İstanbul) – Sizi ne din kurtarır artık ne camiler kurtarır. Dine de ihanet ettiniz, camilere de ihanet ettiniz vallahi ya!

Mahmut Tanal (İstanbul) – Onun için yıllardır kazanamıyorsunuz.

Mahmut Tanal (İstanbul) – Koyun güttüğünüz için dolar 17 liraya çıktı değil mi? Koyun güttüğünüz için mazot 30 liraya çıktı değil mi? Koyun güttüğünüz için benzin 27 liraya çıktı değil mi?

Mahmut Tanal (İstanbul) – Koyun gütmekle milletvekili bir arada olur mu? Gidin, koyun güdün siz.

Gökcan’a CHP’li SeyitTorun cevap verdi

AK parti Muğla Milletvekili Gökcan’ın iddialarına CHP Yerel Yönetimler Başkanı Seyit Torun cevap verdi.

Sataşma gerekçesiyle cevap hakkını kullanan Torun, “ bir kere bu tescilli bir bina.” Diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“ Tescilli binalarda Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan olurunu almadan çivisini dahi değiştiremezsiniz, amacının dışında asla yapamazsınız.

Muğla Büyükşehir Belediyesi bunun gibi Muğla’da birçok eseri restore ettirdi, birçok tarihî eseri Muğla’nın hizmetine, ülkemizin hizmetine sundu. Bugüne kadar… O sizin elinizdeki belki farklı.

Efendim, kurum size ait. Anıtlar Yüksek Kurulunda siz yetkilisiniz madem niye müdahale etmemişler?

Şimdi, bakın, burada sadece bir algı yönetimi var. Mavi boncuk bulduk gibi yani biz burada bir şey bulduk, bunun üzerinden acaba Muğla Büyükşehir Belediyesini nasıl etkileriz, onun gibi yüzlerce eseri var Muğla Büyükşehirin, yüzlerce.”

Daha sonra AK Partili milletvekilleri arasında karşılıklı şu tartışma yaşandı:

Yelda Erol Gökcan- Aslına uygun yapın

Seyit Torun-Ya, efendim, kamu sizin elinizde, vali sizin valiniz.

Yelda Erol Gökcan -Aslına uygun yapın!

Seyit Torun – Yani bütün kamu kurumları sizde. Niye değiştirmedin?

Pakize Mutlu Aydemir (Balıkesir) – Kim yaptı kim? Büyükşehir yapmadı mı kardeşim? Yanlış yapmış, kabul edin.

Seyit Torun (Devamla) – Geçin o işleri, geçin. Siz şimdi yapılan hizmetlerden rahatsızlığınızı orada güzel bir eser ortaya koyuldu, son derece güzel bir eser ortaya koyuldu, acaba biz ne yaparız, onun çabası içindeyiz ama geçin o işleri.

Pakize Mutlu Aydemir (Balıkesir) – Yanlışı bir kere de kabul edin. Bir kere de yanlışı kabul edin; ayıp yapmışsınız, ayıp!

Seyit Torun (Devamla) – Bu yangında bile ötekileştirdiniz, bu yangında bile. Burada konuşurken herkese teşekkür ettiniz ama emeğe saygınız yok. Muğla Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz orada her türlü katkıyı sundu ama bir teşekkürü bile çok gördünüz, etmediniz.

Pakize Mutlu Aydemir (Balıkesir) – Ya, bu camiye mi teşekkür edeceğiz, buna mı edeceğiz?

Seyit Torun (Devamla) – Beklemiyoruz zaten sizden bir şey. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.