Bodrum Gündem

Kulis

AK Parti TBMM Grup Başkanlığı, çalışma takvimini değiştirdi. Geçen hafta 7 Temmuz’a kadar çalışılacağını duyuran İktidar Partisi, bu kararından vazgeçerek, Meclis’in bu hafta sonu tatile girmesi kararı aldı.

Bu kararın alındığı gün, TBMM Başkanlığı’nın bir kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Karara göre, 5 önemli ihtisas komisyonu tatile girmeyecek. Böyle bir karar yani, “Meclis tatildeyken, komisyonların çalışmasına ilişkin bir karar” yakın geçmişte, ilk defa alınıyor.

Peki, neler oluyor?

İktidar Partisi’nin, bir hafta ara ile Meclis çalışma takvimini değiştirmesi, aynı gün Meclis Başkanlığı’nın, “tatildeyken 5 önemli ihtisas komisyonun çalışacağına” ilişkin aldığı karar, Meclis kulislerinde “neler oluyor?” dedirtti.

Meclis Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre;

Plan ve Bütçe Komisyonu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Dilekçe Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonları tatil sırasında da çalışacak.

Komisyonların tek başlarına çalışmalarının bir anlamı yok.

Muhtemelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden gelecek kanun tekliflerini görüşecek.

Komisyonlarda görüşülecek kanun tekliflerinin de tek başına bir anlamı yok.

Bu tekliflerin yasalaşması için Meclis Genel Kurulu’na inmesi, görüşülmesi ve yasalaşması gerekiyor.

Genel Kurul’un çalışması için de Meclis’in tatil sırasında “olağanüstü toplantıya” çağrılması gerekiyor.

Erken-baskın seçim mi var?

“Neler oluyor?” sorusunun cevabını arayan Meclis kulisleri, bir adım daha ileri giderek, Erdoğan, “Kasım ayı civarında ‘erken-baskın seçim‘ hazırlığı mı yapıyor?” sorusunu tartışıyor. Komisyonların çalışıp, Meclis’in tatile devam etmesine bir anlam verilemiyor. Kasım ayında yapılacak muhtemel bir erken-baskın seçim için de Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması gerekiyor. Çünkü “kendisini fesh edecek” Meclis’in, fesih kararı alması ve ülkeyi seçime götürmesi için de Ankara’da olması gerekiyor.

Erdoğan, ABD ve AB’den güvence mi aldı?

AK Parti’nin Meclis çalışma takvimini değiştirerek tatile girme kararı ile Meclis Başkanlığı’nın, tatildeyken komisyonları çalıştırma kararlarının alındığı gün, “zamanlama” açısından da önem taşıyor.

Erdoğan, Cumhur İttifakı ve İttifaka yakın medyaya göre, NATO’nun İspanya Zirvesi’nden “muzaffer” olarak dönüyor. “İsveç ve Finlandiya’ya diz çöktürdüğüne” inanılıyor. Elini sıkmak için, “NATO Genel Sekreteri dâhil, İsveç ve Finlandiya liderlerinin önünde sıraya girmeleri” ile ilgili görüntülerden mi cesaret aldı? Uzun bir aradan sonra görüşebildiği ABD Başkan Biden’la verdiği fotoğraflar ve Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalara mı güvendi?

Bilinmiyor. Ancak bütün bunların birkaç gün içinde yaşanmış olması önemli.

6 gün önce 24 Haziran 2020 tarihinde AK Parti Grup Başkanlığı’ndan milletvekillerine gönderilen bir yazıda, Meclis’in 7 Temmuz’da tatile gireceği hatırlatılarak hazırlanan bir takvim gönderilmişti.

Buna göre, 28 Haziran Salı: Ek Bütçe, 29 Haziran Çarşamba: Sayıştay üye seçimi ve Askeri Ceza Kanununda değişiklik yapan teklif, 30 Haziran Perşembe-2 Temmuz Cumartesi: Maliye Torba Kanun Teklifi, 4 Temmuz-7 Temmuz Perşembe: Dezenformasyon, basın kanunu görüşülecekti. Grup Başkanlığı, milletvekillerinin Ankara’dan ayrılmamalarını da istemiş, yoklama yapılacağını belirterek uyarmıştı.

Ancak dün Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bu çalışma takviminden vazgeçildiğini açıkladı. Meclis’in 1 Temmuz Cuma günü tatile gireceğini belirtti. “Siyaset üstü” bir konu olduğunu söylediği “sansür yasa teklifinin” görüşülmesinden “şimdilik” vazgeçildiğini duyurdu.

Pek ne değişti ve neler oluyor?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.