Bodrum Gündem

LGS Tercihlerine Dikkat

LGS Tercihlerine Dikkat

Millî Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre 1 milyon 31 bin 799 öğrencinin ter döktüğü LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Şimdi sırada sınav kadar önemli olan tercihler var. Bodrum Açı Kurs Merkezi Kurucusu Haydar Akbaba LGS tercihleri ile ilgili açıklamada bulundu.

Bodrum Gündem Haber

LGS tercihleri ile ilgili olarak Bodrum Açı Kurs Merkezi Kurucusu Haydar Akbaba ile görüştük. Akbaba şunları ifade etti

“Bu yıl 1 milyonun üstünde öğrencinin katıldığı LGS sonuçları açıklandı. 4 Temmuz’da başlayacak olan tercihler 20 Temmuz saat 17.00’a kadar devam edecek. LGS tercihleri 3 aşamadan oluşuyor. Yerel yerleştirme dediğimiz adres bölgesinde bulunan liselere yerleşme, Merkezi yerleştirme dediğimiz nitelikli liseler olarak adlandırılan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve çeşitli kategorilerdeki Anadolu liselerine LGS puan üstünlüğüne göre yapılan yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere tercihlerde bulunabilecektir. LGS sınavına katılmayan öğrenciler merkezi yerleştirmeye başvuru yapamayacaklardır. Bir başka deyişle LGS’ye katılmayan, sınava girmeyen öğrenciler, merkezi tercih yapamayacaktır.

Fakat sınava katılsın katılmasın tüm öğrenciler yerel yerleştirme dediğimiz adres bölgesinde bulunan okulları tercih etmek durumundadır. Bu bölümde öğrenciler en fazla 5 adet lise tercih edebileceklerdir. Bu tercihte aynı türden en fazla 3 okul türü yazılabilmekte diğer 2 tercihe farklı okul türleri yazılabilmektedir. Bu tercihler yapıldıktan sonra LGS puanı bulunan öğrenciler merkezi yerleştirme için tercih hakkı elde edebileceklerdir. Yerel yerleştirme tercihinde bulunmayan öğrenciye merkezi yerleştirme hakkı açılmayacaktır. Merkezi yerleştirme ile öğrenci en fazla 10 okul tercihinde bulunabilecektir. Bu tercih haklarında okulların aynı ya da ayrı türden olması ile ilgili bir kriter bulunmamakta. Öğrenciler puan üstünlüğü ile yerleşebilecekleri dilediği türden okulları tercih edebileceklerdir. En son olarak dileyen öğrenciler en fazla 5 tane pansiyonlu okul tercihinde bulunabileceklerdir.

Yerel yerleştirmede öğrenciler tercih yaparken aynı türden en fazla 3 lise tercih edebilecekleri için bu liselerin evlerine yakın olandan uzak olana doğru tercih edilmesi öğrenci açısından daha yararlı olacaktır. Diğer iki lise türüne ise ilgi ve yetenekleri doğrultusunda tercihte bulunmaları öğrenci doğru tercih olacaktır. Yerel yerleştirmelerde ikamet bölgesi kriterinden sonra öğrencinin okul başarı puanı ve devam devamsızlık kriterleri dikkate alınacaktır.

LGS dediğimizde aklımıza gelen sınav puanı ile yapılan yerleştirme yani merkezi yerleştirme ise puanı ile girilebilecek en iyi okulu seçme açısından oldukça önemlidir. Öğrencilerin merkezi yerleştirme ile tercih yaparken dikkat etmeleri gereken en önemli konu yüzdelik dilimleridir. Tercih yaparken almış olduğu yüzdelik dilim ile Millî Eğitim Bakanlığının yayınladığı okulların taban yüzdelik dilimlerine dikkat edilmelidir. Öğrenci bu alanda 10 tercih yapabildiği için üst tercihlere kendi yüzdelik diliminden yüksek okullara yer vermeli, orta sıralara kendi yüzdelik dilimine uygun okullara yer vermeli, en son iki tercihe ise kendi yüzdelik diliminden daha aşağıda garanti diyeceğimiz okullara yer vermelidir. Merkezi yerleştirme puan üstünlüğüne göre yapılacaktır. Puan eşitliği olması durumunda okul başarı puanına, bunların eşit olması halinde 8, 7 ve 6. sınıftaki yılsonu başarı puanına, bunlarda da eşitlik olması halinde 8. sınıfta yapılan özürsüz devamsızlıklara, tüm hepsinde eşitlik olması durumda ise yaşı küçük olana hak tanınarak yerleştirme yapılacaktır.

Tercih işlemleri e-okul üzerinden yapılacak olup tercih sonrasında işlemlerin okul müdürlüklerine onaylatılması gerekmektedir. 25 Temmuz tarihinde yerleştirme sonuçları açıklanacaktır. İstediği yere yerleşemeyen öğrenciler için 2 kez nakil işlemi başvuru hakkı bulunmaktadır. Nakil işlemlerinde okullarda boş bulunan kontenjanlar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanacaktır. Nakil işleminde bulunup başka okula yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin ilk kazandıkları okuldan kayıtları iptal edilecektir. Ayrıca özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme tercihlerinde bulunamayacaklardır.

Bu süreçte öğrenci ve velilerin okullardaki rehber öğretmenlerden ve okul yöneticilerinden destek almaları daha sağlıklı olacaktır. Biz de tercih konusunda destek almak isteyen olursa tüm öğrencilere ücretsiz tercih danışmanlığı yapacağımızı buradan duyurmuş olayım. Yorucu ve stresli bir sürecin ardından tüm öğrencilerin gönlünden geçen liselere yerleşmesini temenni ediyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.