Bodrum Gündem

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı bilinçlendirme çalışmaları yapıldı

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi tarafından bahar ve yaz aylarının önemli bir sağlık sorunu olan ve kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) hakkında her yıl olduğu gibi bu yıl da bilinçlendirme çalışmaları yürütüldü.

Bodrum Gündem Haber 

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Bodrum’da iki köy kahvesinde ve Pazar yerlerinde halkla buluştu ve bilgilendirme çalışmaları yaptı. Okullarda gidilip 40 ortaokul öğrencisi ve yedi öğretmene ayrıca 110 din görevlisi, 54 muhtara konu hakkında bilgilendirme çalışmaları yapan Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi ayrıca Hizmet içi eğitimler kapsamında ise 65 doktor, 103 diğer sağlık personeline KKKA hakkında hizmet için eğitim verdi.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) başlıca kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu belirten Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezinin açıklamasında şu ifadeler yer aldı;

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan keneler aktif hale gelmekte, bu sebeple hastalık bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalığın önlenmesinde en önemli husus kişisel korunma tedbirlerinin alınmasıdır.

Bu kapsamda, hastalıktan korunmak için aşağıda belirtilen önlemlere muhakkak suretle uyulması hayati önem taşımaktadır:

-Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

-Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

-Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığını kontrol etmelidir.

-Vücuda kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmadan uygun bir malzeme (cımbız, eldiven, bez ve naylon poşet gibi) ile çıkarılmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

-Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

-Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kenelerin üzerine sigara basılması, kolonya ve gaz yağı gibi maddelerin dökülmesi hastalığın bulaşmasına yol açabileceğinden kesinlikle yapılmamalıdır.

-Hastalık, hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir.

-Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır.

-Kene tutunan veya kene ile temas eden kişiler kendilerini en az 10 gün süreyle; hasta insan ve hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmelidir. Halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

-Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda kene mücadelesi yapılmalıdır.

-Kenelerin birçok çeşidi vardır. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılamayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır.

Keneyi Hafife Almayın, Tedbiri Elden Bırakmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.