Bodrum Gündem

Avukata yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin çözüm önerileri Adalet Bakanlığı’na iletildi

Avukata yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin çözüm önerileri Adalet Bakanlığı’na iletildi
08.07.2022
0
A+
A-

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, avukatlara yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin alınması gereken acil tedbirleri yazılı olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a iletti.

Bodrum Gündem Haber

Avukata dönük şiddet vakalarının, son yıllarda meslektaşların görevlerini yürütemeyecekleri kadar arttığına dikkat çeken Sağkan, son olarak İstanbul’da yaşanan ve meslektaşımız Av. Servet Bakırtaş’ın yaşamını kaybetmesi ile sonuçlanan şiddet eyleminin, avukatların görevlerini yaparken tehlikeye son derece açık olduklarını bir sefer daha gösterdiğini kaydetti.

Birlik Başkanı Sağkan, bugüne kadar izlenen yöntemlerin şiddeti önleme ve caydırıcılık bakımından yeterli olmadığının görüldüğünü belirterek, “Bu kapsamda Avukatlık Kanunu 110/3-11. maddeleri uyarınca avukatların genel menfaatlerini korumak görevi bulunan Türkiye Barolar Birliği olarak yaşanan şiddet sarmalından çıkış için aşağıda dile getirilen önerilerimizin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

“Avukatın tehlikeye açık konumda olduğu, şiddete maruz kalma olasılığı bulunan alanlara göre ivedi olarak alınması gereken tedbirlere ilişkin öneriler aşağıdaki yazıyla sunuldu:

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Avukatlığın mahiyeti” başlıklı 1. maddesi “Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.” hükmünü haizdir.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu da, 6/1- d maddesinde avukatı, yargı görevi yapan kişiler arasında saymaktadır.

Son yıllarda artarak devam eden avukata dönük şiddet vakaları mesleğimizi artık sürdürülemez hale getirmektedir. Son olarak 06/07/2022 günü İstanbul’da yaşanan ve meslektaşımız Av.Servet Bakırtaş’ın yaşamını kaybetmesi ile sonlanan şiddet eylemi avukatların görevlerini yaparken tehlikeye son derece açık olduklarını maalesef bir sefer daha göstermiştir.

Bugüne kadar izlenen yöntemlerin şiddeti önleme ve caydırıcılık bakımından yeterli olmadığı görülmektedir. Bu kapsamda Avukatlık Kanunu 110/3-11. maddeleri uyarınca avukatların genel menfaatlerini korumak görevi bulunan Türkiye Barolar Birliği olarak yaşanan şiddet sarmalından çıkış için aşağıda dile getirilen önerilerimizin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Avukatın tehlikeye açık konumda olduğu, şiddete maruz kalma olasılığı bulunan alanlara göre ivedi olarak alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerimiz;

1-Adliyelerde bir avukatın/stajyer avukatın tehlike altında olduğunu belirtmesi halinde, adliye karakolunun, salt avukatın beyanıyla güvenliğini sağlamasının zorunlu olduğunu belirten ve kolluğa bu konuda emir ve talimat veren genelgenin, gerekirse İçişleri Bakanlığı ile ortak hazırlanarak yayımlanması sorunun çözümüne katkı verecektir.

2-Haciz işlemlerinde kolluk görevlisinin hazır bulunmasının zorunlu olmasına ilişkin mevzuat çalışmamızı ekte tekrar sunuyoruz. Bununla birlikte, önerdiğimiz kanun değişikliği gerçekleşene kadar, kolluğun haciz mahallinde hazır bulunmasını sağlamak üzere, İçişleri Bakanlığı ile ortak bir genelge hazırlayıp yayımlamak suretiyle, icra işlemlerinde yaşanan şiddetin önlenmesi mümkün olabilecektir. 3-Avukatların/stajyer avukatların adliye ve haciz mahalleri haricinde şiddetle yüz yüze kaldığı ofis ve diğer alanlar için alt yapısı Birliğimiz tarafından hazırlanacak akıllı telefon uygulaması ile avukat acil destek ihbar sisteminin kurulmasını sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği arasında üçlü protokol imzalanarak, şiddet vakalarına ivedilikle müdahale edilmesi imkânı sağlanabilecektir.

4-Hazırlığını yaptığımız “Avukata Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi” kapsamında; avukatların şiddete uğrama risklerine ilişkin kolluğa yaptıkları başvuruların geciktirilmeksizin savcılığa bildirilmesi TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ Hukuk Müşavirliği Sayı :E-41870694-659-22681 08.07.2022 Konu : Avukat Meslektaşlarımıza Karşı Artan Şiddet Olaylarına Karşı İvedi Çözüm Önerileri hakkında. 1/ 2 ve durumun aynı zamanda Türkiye Barolar Birliğine ve ilgili il Barosuna ihbar edilmesini sağlayacak ortak bir protokol çalışması yapılması şiddetle etkin mücadeleye katkı sunacaktır.

Yukarıda sayılan önlemler, kısa vadede hayata geçirilebilecek, yasal düzenleme gerektirmeyen ve elzem unsurlardır. Bu önlemlerin dışında;

-Avukatlara ve stajyer avukatlara karşı görevleri sırasında veya görevlerinden dolayı işlenen şiddet fiillerinin CMK 100. madde kapsamında katalog suçlar arasına alınmasına dönük mevzuat çalışması yapılması.

-Avukatlara ve stajyer avukatlara yönelik şiddet riskinin bulunduğu durumlarda 6284 sayılı Kanun’da düzenlenen tedbirlerin benzerlerinin uygulanabileceği şekilde mevzuat çalışması yapılması.

-Avukata dönük şiddetle gerçekten ve etkili mücadele için yukarıdaki önerilerimizin tamamının hayata geçirilmesinin zorunlu olduğunu ve ortak çalışma talebimizi değerlendirmelerinize sunarım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.