Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 19 Temmuz 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEM

Dünya Gazetesi 19 Temmuz 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEM

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 19 Temmuz 2022 gündem özeti…

Tahıl koridorunda sona doğru: Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin sürecin sonuna gelindi. Bir plan ve genel prensipler üzerinde anlaşmaya varılmış durumda. Tahran’da yapılacak üçlü zirve için İran’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le konuyu masaya yatırması bekleniyor. Bu arada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılacağı üçlü zirveden verilecek diğer mesajlar da önemli.

Sürdürülebilir Kalkınma için koordinasyon: Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma Koordinasyon Kurulu kuruldu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgeye göre Kurul 25 Eylül 2015’te Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesinde Türkiye tarafından kabul edilen 17 amaç ve 169 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile ilgili uygulamalarda etkin iş birliği hedefliyor.

Türkiye’den sonra şirketlerin notu düştü: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından 11 şirketin notunu da “B+”dan “B”ye indirdi. Bu arada DÜNYA’ya özel açıklamada bulunan Fitch Ülke Notları Direktörü Paul Gamble, 2022’de yıllık ortalama enflasyonun derecelendirilen ülkeler arasında en yüksek oran olan %71.4’e çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi. Gamble, Türkiye’de enflasyonu düşürmenin ancak faiz artırımı ve ortodoks para politikalarının izlenmesi yoluyla mümkün olacağını ifade etti. Değerlendirmelerin ayrıntılarını haberimizde bulabilirsiniz.

KYK’da ana para ödenecek: Milyonlarca gencin beklediği Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için yeni düzenlemeyi kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Borçlu öğrenciler sadece anaparayı ödeyecek. Yani enflasyon farkı veya faiz uygulamasından vazgeçildi.

KOBİ’lerin 2021 karnesi: İstanbul Sanayi Odası (İSO), İSO 500’ün ardından, daha çok KOBİ niteliğindeki kuruluşları kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021” araştırmasının sonuçlarını bugün açıklıyor. Detayları sitemizden takip edebilirsiniz.

Rusya’nın gazı alınamıyor: Gazprom, Avrupa’ya vanayı 14 Haziran itibariyle kıstı, birçok büyük enerji şirketine ‘mücbir sebep’ bildirdi. Gelişme her ne kadar yeni olmasa da, haber olarak dün piyasalara bir kez daha yansıdı. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, yaşanan bu durumun ECB’nin faiz artırmasını engellemeyeceğini, ancak ne kadar artıracağına doğrudan etki edeceği görüşünde. Dünya Gazetesi yazarı Manukyan, “Vananın tamamen kapatılmasını sadece ekonomik bir felaket olarak okumam. Rusya’nın her türlü riski göze aldığının ve tüm bağları koparttığının bir göstergesi olur ki bu da savaşın Ukrayna ile bitmeyeceğinin bir işareti olur” değerlendirmesi yaptı. Bu arada Rusya’nın Çin’e olan gaz sevkiyatının pazar günü rekor kırdığı bilgisini de eklemiş olalım.

Sert tedbir mesajı: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 11 günlük Hint-Pasifik bölgesi ziyaretinin son durağı olan Güney Kore’den ‘sert’ mesaj verdi. “Ekonomik entegrasyon Rusya tarafından silaha dönüştürüldü” diyen Yellen, uluslararası ekonomik düzeni bozan ülkelere karşı sert tedbirler alacaklarını söyledi.

ABD’den İran’a nükleer sopa: Bu arada ABD, Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya İHA satması halinde İran’a yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, açıklamayı, Rus yetkililerin silahlı İHA’lara ilişkin bilgi almak üzere İran’da bir hava üssünü ziyaret ettikleri haberlerinin ardından yaptı.

PİYASALARDA BUGÜN

Merkez bankalarının para politikalarının takip edildiği piyasalarda ihtiyatlı seyir söz konusu. Dün ABD borsaları ekside kapanırken, bu sabah da Asya piyasaları zayıf.

Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde bugün açıklanacak Euro Bölgesi enflasyonu önemli. Euro Bölgesinde tüketici enflasyonunun haziran ayında yıllık bazda yüzde 8,6 artış kaydetmesi bekleniyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 8,1 artış göstermişti.

Gün içerisinde 1.02 bölgesine kadar yükselen Euro/Dolar yeni güne 1.01’in üzerinde başlıyor.

Yüzde 4’ü aşan yükselişleriyle dikkat çeken petrol fiyatları yatırımcıların yine odağında kalacak. Arz endişelerinin baş göstermesiyle Brent petrol 106 dolara kadar çıkarken, ham petrol 99 dolar direncini gördü. Analistler, gözlerin OPEC’e çevrildiğini, OPEC+ kota sisteminin sona edeceği Eylül sonrası için OPEC’in vereceği sinyallerin piyasaya yön vereceğini ifade ediyor.

Bugün yurt içinde konut satışları ve kısa vadeli dış borç istatistikleri gelecek. Son veriye göre kısa vadeli dış borç stoku 133,4 milyar dolar seviyesinde. Konut satışları ise bir önceki ay yıllık yüzde 107,5 artışla 122 bin 768 adede çıkmıştı.

Dolar karşısında Nisan başından bu yana yüzde 15, yılbaşından beri ise yüzde 24 değer kaybeden TL, yeni haftaya da zayıf başlarken, dün dolar/TL 17.50’nin üzerine kadar çıktı. Yeni gün 17.49 seviyelerinde başlıyor. Euro/TL 17.73 seviyelerinde.
DÜNYA’nın bugünkü manşeti

TL ile ticaret eriyor

https://www.dunya.com/kose-yazisi/tl-ile-ticaret-eriyor/663920?utm_campaign=dunya-bulten&utm_source=setrow&utm_medium=ebulten-19-07-2022

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.