Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 21 Temmuz 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 21 Temmuz 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 21 Temmuz 2022 gündem özeti…

Euro’da kader günü: Kritik gün geldi çattı. Resesyon tehdidi karşısında toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), faiz artırım döngüsüne start vermesi bekleniyor. Euro’nun kaderine yön verecek tarihi faiz kararı için ağırlıklı görüş, en az 25 baz puanlık faiz artırımı geleceği yönünde. Yeni araç Aktarım Koruma Mekanizması’nın da hangi kapsamda ya da nasıl kullanılabileceğine yönelik ipuçları da merak konusu. Rabobank ECB ve Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, “Yeni enstrüman, muhtemelen gösterinin yıldızı olacak ancak bu aracın hayal kırıklığına uğratabileceği konusunda önemli bir risk görüyoruz” yorumunda bulundu.

Bizim için neden bu kadar önemli: Avrupa, Türkiye’nin en büyük pazarı konumunda. Dolayısıyla bölgedeki ekonomik gidişat bizi yakından ilgilendiriyor. Yanı sıra paritenin seyri dış ticaret ve turizm gelirleri ile dış borç ödemeleri açısından da bizim için ciddi önem arz ediyor. DÜNYA’nın bugün manşetine taşıdığı ‘resesyon stresi’ haberimizde ayrıntıları bulabilirsiniz. ECB’nin faiz artırımının 50 baz puan olması durumunda Euro karşısında zayıf TL etkisi güçlenebilir.
TCMB’den bir değişiklik beklenmiyor: Bugün tüm dünyanın merakla beklediği ECB toplantısından önce ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını duyuracak. Politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Merkez Bankası yılın başından bu yana gerçekleştirdiği 6 toplantıda politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutuyor. PPK metninde marjinal bir değişiklik ihtimali de zayıf görülüyor.

Amme alacakları tecil faizi artırıldı: Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun kapsamında amme alacaklarına uygulanmakta olan tecil faizi yüzde 15’ten yüzde 24’e çıkarıldı. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan tebliğe göre, bugünden itibaren yapılacak başvurulara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık yüzde 24 tecil faizi uygulanacak. Önceki başvurulara bağlı olarak tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarına ise yüzde 15 oranında tecil faizi uygulanmaya devam edilecek.
TMO primi desteği belli oldu: TMO’ya yapılacak buğday satışına kilogram başına 1 TL, arpa satışlarına ise kilogram başına 0.5 TL TMO alım primi desteği verilecek. Bu yıl üretilerek satışı yapılan desteğe esas ürünlere, tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeline göre belirlenen verim değerlerinin maksimum iki katı kadar ve alım satım belgesinde yer alan miktar esas alınarak destekleme ödemesi yapılacak.

Rus doğalgaz akışı yeniden başladı: Alman haber ajansı DPA, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğal gaz akışının bu sabah yeniden başladığını duyurdu. Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden yapılan Rus doğalgaz akışı planlı bakımın tamamlanmasının ardından perşembe günü yeniden başlaması bekleniyordu.

Almanya için ‘ters rüzgar’ güncellemesi: IMF, Almanya için büyüme tahminini yüzde 2’den yüzde 1,2’ye indirdi. Uluslararası Para Fonu, Rusya’dan gaz akışının kesilmesi, yüksek enerji fiyatları, temel ara girdilerin kıtlığı, zayıf dış talep ve güven ile daha sıkı finansal koşullar dahil olmak üzere yeni ters rüzgarlar oluştuğuna işaret etti.

AB, Rusya’dan altın alımını yasakladı: Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’dan altın ve mücevher ithalatına yasak getirecek kararı içeren yeni yaptırım paketini onayladı. Bu arada daha önce ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın varlıkları dondurulacak.

Ukrayna’nın borçları askıda: Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan Ukrayna’nın Kreditörleri Grubu, Ukrayna’nın borç servisini 2023 sonuna kadar askıya almayı kararlaştırdı. Ukraynan tahvil sahiplerine olan borç ödemesinin 1 Ağustos itibarıyla ertelenmesi ve ödeme vadelerinin uzatılması talebinde bulunmuştu.

BoJ, duruşunu koruyor: Japonya Merkez Bankası (BoJ), gösterge faiz oranını, beklendiği gibi yüzde -0,10 olarak bıraktı. Karar, bankanın zayıf yene değil, büyüme görünümüne ilişkin endişelere daha çok odaklandığı yönünde yorumlanıyor. Banka, en son 2016 yılı Ocak ayında faizi yüzde 0,0-0,10 aralığından bugünkü eksi seviyesine çekmişti.

İngiltere’de finalin adı belli oldu: Muhafazakar Parti’nin yeni liderini ve ülkenin yeni başbakanını belirlemek üzere yapılan son oylamada aday sayısı ikiye düştü. Rishi Sunak ve Liz Truss seçim yarışına devam edecek. 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, yeni lideri sona iki aday arasından seçecek. Oylamanın ardından Johnson sonrası partinin yeni lideri ve Başbakanlık Konutu 10 Numara’nın yeni sakini 5 Eylül’de açıklanacak.

İtalya’da hükümet sallantıda: Başbakan Mario Draghi dün parlamentoda düzenlenen güven oylamasını kazanmasına rağmen bugün Cumhurbaşkanı Mattarella’ya bir kez daha istifasını sunacak. Draghi’nin güven oylamasında hem Salvini’nin Kuzey Ligi ve Berlusconi’nin Forza İtalya partilerinin, hem de Giuseppe Conte’nin 5 Yıldız Hareketi’nin oylamayı boykot etmeleri sonrasında bu kararı aldığı belirtiliyor. Draghi geçtiğimiz hafta da istifasını sunmuş ancak Cumhurbaşkanı Mattarella istifayı kabul etmemişti.
Biden’dan kafa karıştıran ‘kanser’ açıklaması: ABD Başkanı Joe Biden’ın “Ben ve birlikte büyüdüğüm birçok insan kanser hastasıyız” sözleri dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Birçok kuruluş Biden’ın kanser olduğunu açıkladığını duyururken, Beyaz Saray ise Biden’ın konuşmasında göreve başlamadan önce gerçekleşen kanser tedavisine atıfta bulunduğunu açıkladı.

ECB ÖNCESİ PİYASALAR

Bu hafta 1.027 ile en yüksek seviyesini gören Euro/Dolar bu sabah 1.021 seviyelerinde.

18’in üzerini test eden Euro/TL, bu seviyenin hemen altında güne başladı: 17.9850

Yükseliş eğiliminin ön planda olduğu Dolar/TL 17.60 direncini zorluyor. Kur bu sabah itibariyle 17.58’de.

Spot altın, haftanın ilk iki işlem gününde 1700 bandı üstünde tutunmayı başarsa da dün gelen satışlarla bu seviyenin altında: 1.690 dolar

Hız kesmekle birlikte yükseliş isteğini sürdüren Brent petrol 106 dolar seviyesinde.
ETKİNLİK: DIŞ TİCARETTE YENİ UFUKLAR

Ankara Sanayi Odası (ASO) bugün ‘Dış Ticarette Yeni Ufuklar’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor. DÜNYA Gazetesi iş birliği ile düzenlenecek olan, ilki geçtiğimiz ay İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) gerçekleşen ‘Dış Ticarette Yeni Ufuklar’ başlığını taşıyan etkinlikte, küresel arenada değişen ticaret rotaları ve uygulamaları masaya yatırılacak.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

İhracatta resesyon kaygısı arttı

Küresel piyasalardaki resesyon endişeleri ve Avrupa’dan gelen yavaşlama sinyalleri, Türkiye’de etkisini göstermeye başladı. Özellikle Avrupa’ya yoğun çalışan firmalar olası ciro kayıpları nedeniyle borçlarını ödeyememe tehlikesi altında.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/ihracatta-resesyon-kaygisi-artti-haberi-664118

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.