Bodrum Gündem

Fatih Bozoğlu ile Sokağın Sesi / 2019 Yerel Seçimlerinin Bugünün Siyasetine Yansımaları…

Çok uzun zamandır siyasi analiz içeren yazılar yazmıyordum. Sokağı iyi dinleyen, gözlemleyen ve hala muhabir ruhu ile gazetecilik yapan birisi olarak olabildiğince sık yazmaya devam edeceğim. En azından bir tartışma platformu oluşturmuş oluruz. Sinir uçlarına dokundukça yeni fikirler ve hizmetler gündeme gelebilir. Eğer minik bir katkı koyabilirsem ne mutlu bana.

*******

30 Mart 2019 Yerel Seçimlerinin sonuçlarını yeniden anımsayalım mı?

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy oranları şu şekildeydi; 217 bin 476 (% 36.01) oy alan CHP’li Osman Gürün ilk sırada yer alırken, AK Parti’li Mehmet Nil Hıdır 171 bin 621 (%28.42) oy alarak ikinci sırada yer almıştı.

Lakin en çok dikkat çeken sonuç ise o dönem Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bağımsız aday olan Behçet Saatçi’nin aldığı oy oranıydı. Saatçi 158.424 (%26.24) oy miktarı ile çok tartışılacak bir sonuç elde etmişti. Peki Saatçi’nin aldığı oy miktarı beklendiği kadar yazılıp, çizilip, konuşuldu mu? Lafı uzatmadan söylüyorum; Hayır!

  • Peki NEDEN beklendiği kadar konuşulmadı, analiz edilmedi?
  • Özellikle CHP ve İYİ Parti bu konuda NEDEN sustu?
  • İYİ Partililerin ittifak olmasına rağmen CHP’li Osman Gürün yerine Bağımsız Aday Behçet Saatçi’ye oy verdiği kamuoyu önünde NEDEN sorgulanmadı?
  • HDP’nin verdiği oylar “Çantada Keklik” olarak mı değerlendirildi? CHP seçimi kazandıktan sonra NEDEN HDP yokmuş gibi davrandı/ ya da davranıyor?
  • HDP önümüzdeki yerel seçimlerde yine Muğla’da CHP’yi destekler mi?
  • 31 Mart yerel seçimleri sonrasında Muğla Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclis üyesi dağılımı CHP 35, AKP 25, MHP 5 ve İYİ Parti 3 olarak sonuçlanmıştı. İYİ Parti’nin ittifak olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği için kullanılan İYİ Partiye verilen 63 bin 143 (% 10.51) adet oy NEDEN analiz edilmedi?
  • AK Parti ise Behçet Saatçi’nin aldığı oy oranını “Millet İttifakı” na karşı kendi lehinde NEDEN kullanmadı/kullanamadı?

Bu soruları daha da artırabiliriz ki artıracağız ve ilerleyen süreçte sokak adına soracağız.

En can alıcı sorulardan birisi sanıyorum HDP’nin Muğla’daki oy oranı. Kimilerinin canını sıkan bu oran hem 2023 ‘de gerçekleşecek olan genel seçimlerde, hem de 2024’de gerçekleşecek olan yerel seçimlerde çok önemli bir etken olacak ve hangi partinin kazanacağını belirleyecektir. HDP’nin oy oranları ile ilgili olarak somut bilgiler olmadığı için HDP Bodrum İlçe Başkanı Zuhal Macit’i aradım ve bilgi istedim. Zuhal Macit benimle oldukça dikkat çeken gerçekçi, abartısız ve net bilgileri paylaştı; “HDP’nin Muğla’nın pek çok ilçesinde milletvekilliği seçimlerinde aldığı oy oranı, Türkiye ortalamasının bir yansımasıdır ve yüzde 10’un üzerindedir. Yerel seçimlerde bu oran biraz düşer. 2019 yerel seçimlerinde, Muğla merkez ve bazı ilçelerde ki buna Bodrum’da dahil, belediye başkan adayı çıkarmadık,  sadece meclis üyelikleri adaylarımız vardı. Stratejik bir hedefti bu: İsimler, şahıslar üzerinden değil, AKP-MHP faşist iktidarını geriletmek amacını güttük. 2021 yılında yayınladığımız 11 maddelik “Adalete, Demokrasiye, Barışa Çağrı” deklarasyonumuzda da belirttiğimiz gibi, demokratik dönüşümün, şahıslar değil, ilkeler ve yöntemler üzerinden müzakere ve mutabakatla sağlanacağına inanıyoruz. Şunu bir kere daha vurgulamalıyız, HDP, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir parti olarak, “her yerdedir”, Türkiyelidir. Yerel demokrasinin, yerinden yönetimin sağlanması için, ilkeleri doğrultusunda her kesimle ilişki kurar. Ege’de ve Muğla’da, sadece Kürtlerden değil, demokrat, devrimci kesimlerden de önemli oy potansiyeli vardır. HDP’siz seçim denkleminin kurulamayacağı belli. Ama son söz olarak, HDP oyları, “çantada keklik” değildir…”

Yorumu okurlarıma bırakıyorum…

Diğer yandan bir gerçek daha var;  bölgemizde yüzde 10’u aşan İYİ parti oyları da HDP gibi Muğla’da kazananı belirleyecektir. Diğer bir söylemle Muğla’da siyasetin yönünü İYİ Parti ve HDP’nin tavrı belirleyecek.

Gelelim DP, DEVA, Gelecek, Saadet Parti oylarına.

Bu partilerin oy miktarları Muğla seçimlerini etkiler mi?

Bence yanıtı çok net; etkilemez…

Çok ilginçtir Haydar Baş’ın kurduğu, şimdi de oğlu Hüseyin Baş’ın liderliğini yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) oyları bile bu 4 partinin oylarından daha fazla. İnanmıyor musunuz? 2019 Yerel Seçimlerindeki oy oranlarına bakın ne demek istediğimi çok açık olarak anlayacaksınız.

Mehmet Kocadon’un kişisel oyları ile birlikte DP’nin oy miktarı 20 bin (% 3,33), (bunu özellikle söylüyorum bu oyların büyük kısmı, belki de tamamı Mehmet Kocadon’un şahsi oyu olduğunu herkes çok iyi biliyor), Saadet Partisinin 3 bin 335 (% 0,55), DEVA ve Gelecek Partisinin esamesi bile okunmuyor ve Muğla’da başkan adayı bile olmayan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) oy miktarı ise 18 bin 753 (% 3,11).

Şaşırdınız mı?

Bence şaşıracak bir şey yok. Durum partiler açısından 2019’dan çok daha vahim. CHP, AK Parti ve MHP sıkıntılı, İYİ Parti temkinli ve HDP çok rahat.

Görünen şudur; Yerel Seçimler yaklaştıkça, CHP Muğla’da zayıflamaya devam ediyor. Çimento Fabrikası Bahattin Gümüş’ün ve bazı Muğla Büyükşehir Belediyesindeki partililerin başını yerken, uzun bir süredir Osman Gürün ile gizli bir savaş sürdüren ve Milas’a gelen AK Parti’nin ikinci adamı diyebileceğimiz Binali Yıldırım ile AK Parti Mitinginde sahnede yer alan Muhammet Tokat ve en çok da Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e (başta MUSKİ ve yollar olmak üzere) yönelik tepkiler Muğla’da CHP’nin ikinci ve hatta üçüncü parti durumuna düşeceğini gösteriyor. Bu arada Milaslı Barış Saylak’ı kimse yabana atmasın. Seversiniz sevmezsiniz ama Muğla’nın genelinde dokunmadığı hiç kimse yok. Mesleğini ve bulunduğu görevin nimetlerini hem AK Parti hem de kendisi adına çok iyi kullanıyor. Özellikle tarım bölgelerinde hangi partili olduğuna bakmadan “bizim oğlan” diye anılıyor. Küçük bir anımsatma; 2019 yerel seçimlerinde CHP’li Muhammet Tokat 47 bin 278 (% 51,31) oy alırken, Barış Saylak da 41,538 (% 45,08)  oy almıştı.

Bu yazının son sözü; 2019 yerel seçimlerinde Muğlalılar CHP’ye mesajlarını açıkça verdi; “Muğla CHP’nin kalesi değil, şimdilik oy veriyorum ama 2024 seçimlerinde seni üçüncü parti durumuna düşürüveririm haberin olsun…” dedi. Hatta milletvekilliği seçimlerinde de Muğlalılar 4 milletvekili olan CHP’yi 3 milletvekilliğine düşürüp oylarını İYİ Parti’ye verir mi verir…

Olmaz olmaz demeyin, sokak böyle söylüyor haberiniz ola.

Not: Bir sonraki yazımızda 13 ilçenin aldığı oy miktarları ve partilere göre dağılımını analiz edeceğiz ve örneğin Bodrum’da başkanlık için CHP’den neden 8 aday olduğunu ve şimdi bu adayların neden Ahmet Aras’ın başarısız olması için dua ettiklerini değerlendirelim.

Üzerine 2019 Yerel seçimlerinde İYİ Parti adayı Mehmet Tosun’un CHP ya da ortak aday olma/olamama konusunu da ekleyelim. Belki son anda Ahmet Aras’ın da neden CHP’nin adayı olarak atandığına dair bir iki söz de söyleriz. Ve hatta Halil Karahan’ın Milletvekilliği, Mehmet Onur Şahbaz’ın da Bodrum Belediye Başkanlığı için çalıştığını da araya koyalım. Eğer net bilgilere erişirsek Mehmet Kocadon’un da yeniden siyaset meydanlarına çıktığını da yazarız…

Olur mu?

ETİKETLER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.