Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 27 Temmuz 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 27 Temmuz 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 27 Temmuz 2022 gündem özeti…

Şirketlerin kur korumalı mevduattan (KKM) elde ettiği faiz ve kâr payları ile diğer kazançlarda kurumlar vergisi istinası süre uzatıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, kurumlar vergisi istisnası bu kapsamda kurumların 30 Haziran tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralara itibarıyla da uygulanacak.

ABD Merkez Bankası, faiz kararını TSİ 21:00’de açıklıyor. Fed, piyasaların fiyatladığının ötesinde bir sürpriz yapmazsa, faiz 0.75 puan artışla yüzde 2.25-2.50 seviyesine yükselecek. Pek tabii ki faiz kararı kadar, başkan Powell’ın sözlü yönlendirmeleri de önemli olacak. Genel ekonomik gidişat ve para politikasına yönelik mesajları, piyasaların nasıl okuduğunu ve fiyatladığını Perşembe günü daha net görmüş olacağız. Bu arada mevcut durum itibariyle ekonomistlere göre Fed, faiz oranlarını yıl sonuna kadar yüzde 3.5-4 seviyelerine çıkaracak.

Uluslararası Para Fonu (IMF), daha önce sinyalini verdiği aşağı yönlü revizyonu Dünya Ekonomik Görünüm raporunda gerçekleştirdi. Küresel büyüme tahmini yüzde 3.6’tan yüzde 3.2’ye düştü. Fon, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşından kaynaklanan risklerin kontrol altına alınmadığı takdirde dünya ekonomisini resesyonun eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu. Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri ise bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü. Görüşmeyi sosyal medya hesabından duyuran Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının gündemindeki konuları ele aldıklarını aktardı.

Tofaş ve Ford, bu sabah KAP’a yaptıkları açıklamalarda, planlı izin kullanımı ve bakım-onarım çalışmaları nedeniyle Ağustos’ta üretime geçici olarak en az iki hafta ara vereceklerini duyurdu.

Genellikle yapı malzemeleri ve kimya endüstrilerinde üretimin son aşamasında mikron ebatlarda malzeme elde etmek için kullanılan öğütücü bilya ithalatına ek mali yükümlülük uygulanacak. Resmi Gazete’deki Cumhurbaşkanı kararına göre, söz konusu ürün ve öğütmeye mahsus diğer eşya ithalatına; 3 yıl süreyle ton başına birinci dönem için 200 dolar ikinci dönem için 195 dolar ve üçüncü dönem 190 dolar ek mali yükümlülük uygulanacak.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Bulgaristan vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları her 180 gün içinde azami 90 gün kalış süreli turistik amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vize muafiyeti sağlanacak.

ÖNE ÇIKAN BİLANÇOLAR

Borsada işlem gören şirketler 2022 yılı ikinci çeyreğine ilişkin konsolide bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmeye başladı.

Yapı Kredi ikinci çeyrekte 11.92 milyar lira net kar açıkladı. 6 aylık dönemde 19.2 milyar lira net kar elde eden banka, ekonomiye 731 milyar lira kaynak sağladığını duyurdu.

Tofaş, yılın 2. çeyreğinde piyasa beklentilerine paralel 1 milyar 876 milyon TL konsolide net kâr elde etti. İlk 6 ayda net kâr yıllık yüzde 102.5 artışla 3 milyar TL oldu.

Arçelik, 2022 yılının ikinci çeyreğinde 340 milyon TL net dönem kârı elde etti. Şirketin 6 aylık net kârı 1 milyar 424 milyon TL.

PİYASALARDA BUGÜN

Piyasaların odağında bugün Fed var. Son toplantısında 75 olmak üzere, üç toplantıda 150 baz puan faiz artışına giden Fed’in bugün de 75 baz puan artışa gideceği tahmin ediliyor.

Faiz kararı öncesi 10 yıllık ABD tahvil getirileri yatay hareketle 2.80 seviyelerinde.

Euro/Dolar doğalgaz akışına yönelik problemlerin de etkisiyle yükselişte zorlanıyor. Parite bu sabah 1.015 seviyesinde.

Dolar/TL son üç gündür 17.85 direnci test ediyor. Yeni gün de bu seviyelerde başladı. 17.85 direncinin kırılması halinde psikolojik 18 direnci takip edilecek.

Euro/TL ise 18’in üzerindeki seyrine devam ediyor; işlemler bu sabah 18.14 seviyelerinde geçiyor.

Borsa İstanbul’da dün zayıf kapanış sonrası bugün yukarı yönlü başlangıç bekleniyor. Analistlere göre 2.543’ün üzerinde 2.565 hedef direnç olarak izlenebilir. 2497 desteği üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu.

Brent petrol Fed öncesinde 100 doların altında. Bu arada Avrupa’da arz endişeleri nedeniyle doğal gaz fiyatları yüzde 20 üzerinde artış gösterdi.

Spot altın ise 1.715 dolar seviyelerindeki yatay seyrini sürdürüyor.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Trafik sigortasında arz krizi: SEDDK, genel müdürleri çağırdı

Zorunlu trafik sigortasında zarar yazmaya başlayan şirketlerin, sigorta yaptırmak isteyenlere farklı yollarla engeller çıkarması krize neden oldu. Şikâyetler üzerine harekete geçen Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), şirketlere gönderdiği yazıyla yaptırım uyarısında bulundu

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/trafik-sigortasinda-arz-krizi-seddk-genel-mudurleri-cagirdi-haberi-664657

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.