Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 1 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 1 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 1 Ağustos 2022 gündem özeti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak Kabine’nin ana gündem başlığı yine ekonomi. 81 ilde yapılacak sosyal konut projesinin ayrıntılarının bugün açıklanması bekleniyor. Bir diğer başlık ise dar gelirli vatandaşların haciz sorunu. Konuyla ilgili bu çalışmaya da son şeklinin verilmesi planlanıyor. Kabine’de finansmana erişim problemi de ele alınacak.

Cuma günü gerçekleştirilen ve hararetli tartışmalara sahne olan İSO Meclis toplantısının yankıları sürüyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun katıldığı toplantıya ‘stokçuluk’ tartışması damga vurdu. Kavcıoğlu, sanayiciyi kredi alıp stokçuluk yapmakla suçlarken, Bahçıvan kendini enflasyondan korumak için stok yapmış sanayicinin aynı kapsama sokulmasını eleştirdi ve “Bunlar çok tehlikeli ithamlar” yanıtını verdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, finansmana erişim problemine dikkat çekti ve bankalara iş dünyası için destek çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu hafta sonu Rize İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı açıklamada, “Biz bankaların kârına laf etmiyoruz. Tarihlerinin en büyük kârını ediyorlar. Özellikle özel sektörün ayakta kalması için bütün bankalardan ricam, destek olmaları” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMO’nun 2022 ürünü kabuklu fındık fiyatını kilogram başına 54 lira olarak açıkladı. Fiyat açıklandı fakat kimse neyin fiyatı olduğunu anlayamadı. Geçmiş yıllarda üç ayrı kalite için ayrı fiyat açıklanıyordu. Bu kez açıklanan bu fiyatın hangi fındığın fiyatı olduğu belli değil. Gelişmeye dair ayrıntıları tarım yazarımız Ali Ekber Yıldırım’ın bugünkü yazısından takip edebilirsiniz.

Doğalgazda ağustos tarifesi yayımlandı. Konut ve sanayi abonelerinin tarifelerinde değişikliğe gidilmezken, elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 10 artış gerçekleşti. BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ağustosta uygulayacağı satış fiyatı sabit kalarak 1000 metreküp doğalgaz için 3 bin 264 lira, sanayi abonelerinin tarifesi de 1000 metreküp doğalgaz için 10 bin 416 lira oldu. Elektrik üretim amaçlı tarifede 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ise yüzde 10 artışla 13 bin 750 olarak belirlendi.

İlk tahıl gemisi yola çıkıyor. Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk gemi 08:30’da Lübnan’a gitmek üzere Odessa Limanı’ndan hareket edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin asgari ücretle ilgili değerlendirmede bulundu. Bilgin, yıl sonunda yeni bir düzenleme yapılacağı bilgisini vererek, “Sermayenin emek düşmanlığı yapmasının karşısında olacağız” dedi.

Kosova-Sırbistan sınırında gerilim yaşandı. Kosova’nın Sırbistan’la arasındaki sınır geçişleri için getirdiği yeni yasaya karşı Kosovalı Sırplar ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı. Kosova’da siren sesleri duyuldu. Kosova Hükümeti, Sırbistan’a karşı kimlik belgesi kararının uygulanmasını 30 gün erteleme kararı aldı.

PİYASALAR

Yurt içinde yeni haftanın en önemli gündem maddesi çarşamba günü açıklanacak olan temmuz enflasyonu. TÜFE’nin yüzde 81’in üzerine çıkması sürpriz olmayacak. Küresel piyasaların izleyeceği en önemli başlık ise cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam. Piyasa beklentisi tarım dışı istihdamın 250 bin kişi artması yönünde. Önceki ay istihdam artışı 372 bin kişi olmuştu.

Bugüne gelecek olursak; temmuz ayının ilk günü İstanbul enflasyonu ve İSO PMI, yurt dışında ise imalat sektörü satın alma yöneticileri verileri izlenecek.

Çin’de imalat sanayinin büyüme hızı, üretim, yeni siparişler ve istihdamda görülen ivme kaybının etkisiyle Temmuz’da yavaşladı. Resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayında 49,0 puana geriledi. Analistler bir önceki ay 50,2 olan endeksin 50,4 seviyesine çıkacağını tahmin ediyorlardı. Piyasalar Çin verisi sonrası zayıf:

Dolar endeksi haftaya 105.7 seviyelerinde başlıyor.

Euro/Dolar bu sabah 1.0225 seviyelerinde.

Altının onsu %0.35 düşüşle 1.760 dolarda

Brent petrolde %1 kayıp var: 102.9 dolar seviyesinde.

Dolar/TL ağustos ayına 17.92 seviyelerinde başlıyor.

Euro/TL bu sabah 18.34’ten işlem görüyor.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Karaismailoğlu, DÜNYA’ya açıkladı: OSB’leri demiryollarıyla limanlara bağlayacağız

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD’nin holdingleşmesi ve taşımacılık bölümlerinin ayrılmasına yönelik yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Karaismailoğlu, yoğun bir yatırım dönemine girildiğini ve demiryolunun lojistikteki payını yüzde 22″ye çıkaracaklarını ifade etti.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/karaismailoglu-dunyaya-acikladi-osbleri-demiryollariyla-limanlara-baglayacagiz-haberi-665105

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.