Bodrum Gündem

6 dakikalık toplantı notları

Milletvekilleri, bir aylık aradan sonra, sadece 6 dakika için Meclis’teydi. CHP’nin “sağlıkta şiddet teklifini” görüşmek üzere tatillerini yarıda keserek Ankara’ya geldiler.

Grup Başkanı İsmet Yılmaz’ın “eksiksiz olarak Meclis’te olun” yazılı SMS mesajına uyan AK Parti Milletvekilleri, genel kurula girmeyecekleri için rahattı.

İktidar bahçesinde kucaklaşarak selamlaştıktan sonra, sıcak nedeniyle ceketler çıkartıldı ve koyu bir sohbete geçildi.

AK Parti dışındaki tüm milletvekillerinin kullandığı, “Muhalefet Kulisi”nde ise hareketlilik yaşandı.

CHP ve İyi Parti Milletvekilleri tam kadro oradaydı. Toplantı yeter sayısı (200) için “Kilit Parti” olan HDP milletvekilleri Meclis’te değillerdi. Çünkü, Meclis’in toplanmasını istemiyorlardı.

HDP’ye gözdağı.

Çünkü, Meclis toplanırsa, DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığı da kaldırılacaktı.

Daha önce “Aydeniz’in dokunulmazlığı 1 Ekim’de oylanır” diyen Meclis Başkanı Şentop dün, “Meclis toplanırsa, Aydeniz’in dokunulmazlığı da oylanır” diyerek HDP’ye gözdağı verdi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt da, toplantı sabahı saat 06.48’de Aydeniz’in dosyasının HDP ve CHP muhalefet şerhleriyle birlikte hazır olduğunu ve Meclis Genel Kurulu’na gönderdiklerini açıkladı.

Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması için her şey hazırlanmıştı. Toplantı yapılırsa, hem teklif reddedilecekti hem de Aydeniz’in dokunulmazlığı gidecek, yargıya teslim edilecekti.

Bu nedenle HDP, AK Parti ve MHP ile birlikte Meclis’e gelmedi.

Olağanüstü toplantı başlamadan kısa bir süre önce kulise gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu alkışlarla karşılandı. Genel kurula da milletvekillerinin alkışları eşliğinde girdi.

Elitaş, Kılıçdaroğlu’nun elini sıktı.

Saat 15,00’de Meclis’i 1 Ekim’de olağanüstü toplantıya çağıran Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yerine oturumu Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yönetti.

Elindeki tokmakla Gong’a vuran Bilgiç,  “Türkiye Büyük Millet Meclisinin 112’nci Birleşimini” açtı.

Başkan Bilgiç yoklamayı başlattığında AK Parti ve MHP ile HDP sıraları boştu. CHP ve İyi Parti’nin dışında milletvekili yoktu. Hatta AK Parti grup başkanı ve grup başkanvekilleri de salonda değildi.

Bir süre sonra salona AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş girdi ve doğruca CHP sıralarına yürüyerek, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini sıktı. Daha sonra AK partili birkaç milletvekili daha salona girdi ancak oy kullanmadı.

AK partililerin salona girmesiyle CHP’li milletvekilleriyle söz dalaşı başladı.

Sonrasını, yani 6 dakika süren tartışmayı Meclis tutanaklarından aktarıyorum.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) – AK PARTİ vekilleri, kapının önünde beklemeyin, içeri girin içeri.

Orada bekleyenler var, kapının arkasında vekiller var.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) – İçeri girmiyor AK PARTİ vekilleri.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – Sayın Başkan, Bülent Arınç gibi sayabilirsiniz arkadaşları, Bülent Arınç sayıyordu kapıdan bakanları.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Başkanım, Anayasa’nın 367’nci maddesinde “İçeride bulunanlar sayılır.” diyordu ya, şu anda onları saymanız gerekiyor. Bakın, Parlamento hukuku burada, gayet rahat burada.

İSMAİL TAMER (Kayseri) – Burada olup da girmemek nasılmış?

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, sessizlik lütfen.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Kamera kayıtlarına göre içeridekileri saymanız lazım.

İSMAİL TAMER (Kayseri) – Hayır, burada olup da girmemek nasıl bir duygu? Sizinkiler de böyle yapıyordu zaten.

ENGİN ALTAY (İstanbul) – Öyle, haklısınız canım, sırayla.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Sağlıkta şiddet için geldik biz, sen doktorsun…

İSMAİL TAMER (Kayseri) – Biz sağlıkta şiddetle ilgili düzenlemeler yaptık; her türlü önlemi aldık, sen çok iyi bilirsin; hangi kanunları çıkardığımı da iyi bilirsin, katalog suçlara aldığımı da iyi bilirsin.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Doktorsun, ayıp!

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, toplantı yeter sayısı yoktur.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) – Kaç kişi var?

Toplantı yeter sayısı yoktu…

Tartışmalar arasında yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı olan 200 milletvekilinin salonda olmadığı anlaşıldı. Başkan Bilgiç sonucu açıklarken, Meclis’i 1 Ekim’i kadar yeniden tatil etti:

BAŞKAN – Bu durumda, İç Tüzük’ün 7’nci maddesi uyarınca yeterli çoğunluk sağlanamadığından olağanüstü toplantı çağrısı düşmüştür.

Gündemde bulunan konuları sırasıyla görüşmek için Anayasa ve İç Tüzük gereğince 1 Ekim 2022 Cumartesi günü saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

Salondan son çıkan doktordu…

CHP’nin çağrısı üzerine “Sağlıkta şiddeti önlemek” için yapılacak toplantı, bir başka bahara ertelenirken, salondan en son çıkan Milletvekili ise AK Partili bir doktordu.

Genel Cerrahi uzmanı olan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, doktorların şiddete uğramaması için yapılacak toplantının gerçekleşmemesinden mutluydu.

Salondan çıkarken, CHP’li milletvekillerine, “güle-güle” diye el sallıyordu.

CHP’liler de kendisini; “Sen doktorların yüzkarasısın” diye uğurladı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.