Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 2 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 2 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 2 Ağustos 2022 gündem özeti…

TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim heyecanı başladı. DÜNYA olarak edindiğimiz bilgiye göre, büyük odalarda seçim tarihleri belirlendi. İstanbul Ticaret Odası’nda seçimler kasım ayında. Bazı odalarda da aday isimleri netleşmeye başladı. TOBB’dan odalara seçim için henüz bir yazı gitmiş değil. TOBB seçimlerinin zamanında yapılıp yapılmayacağı Türkiye’nin genel seçimi için bir gösterge olabilir.

‘Stokçuluk’ tartışmaları sıcaklığını korurken TCMB Başkanı Kavcıoğlu, bu kez de iş dünyasıyla TOBB Sektör Meclisleri müşterek toplantısında bir araya gelecek. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu son bir haftada iki kez, açıklamalarıyla finansmana erişim problemine dikkat çekmişti. Cuma akşamından bu yana devam eden ‘stokçuluk’ tartışmaları ise malumunuz. İş dünyasının tepkilerini haberimizde bulabilirsiniz. TOBB’un bugünkü toplantısı da hararetli geçeceğe benziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz” diyerek ilk kez ev sahibi olacaklara avantajlar sağlayan projenin detaylarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Bu arada Cumhurbaşkanı, enerji ithalat faturasının geçen yılki seviyenin iki katına çıkma ihtimali olduğuna dikkat çekerek vatandaşlara enerji kullanımını azaltmaları çağrısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi, özelleştirilen Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ve Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (TCDD) ait bazı limanlardan 49 yıldan az süreli işletme süresi olanlarının sözleşme süresinin ihalesiz olarak 49 yıla uzatılmasını öngören yasal düzenlemeyi iptal etti. CHP’li Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç öncülüğünde 133 milletvekili tarafından yapılan başvuruyu inceleyen AYM’nin 20 Temmuz tarihli gerekçeli kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki dün sabah Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü ilk gemi, Lübnan’a gitmek üzere yolculuğunu sürdürüyor. Razoni adlı kuru yük gemisi, bülteni hazırlarken radardan tespit ettiğimize göre Bulgaristan karasularına girmek üzere. Bu arada diğer gemilerin de herhangi bir aksaklık olmadan yola çıkmaya devam etmesi bekleniyor.

ABD Hazine Bakanlığı, üçüncü çeyreğe ilişkin borçlanma tahminini 182 milyar dolardan 444 milyar dolara yükseltti. Eylül sonu nakit dengesinin 650 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Avustralya Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 1.85’e yükseltti. Merkez bankası para politikasında izlenecek yolun önceden belirlenmemiş olduğunu belirtse de, faiz artırımlarının devam edeceğine işaret etti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin hükümetinin uyarılarına rağmen bugün başlayacağı Tayvan ziyareti, Washington ile Pekin arasındaki gerilimlerin artacağı endişesini uyandırdı. Çin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak kabul ediyor.

İran uranyum programını güçlendiriyor. Uranyum zenginleştirmede kullanılan yüzlerce santrifüje gaz akışı emri verildi. Bu arada ABD, İran petrol ve petrokimya ürünlerinin Doğu Asya’da satılmasına yardımcı olan BAE ve Çin menşeili şirketlere yaptırım uyguladı.

PİYASALARDA BUGÜN

Petrol fiyatları, eylül ayı üretim kotasını belirlemek üzere çarşamba günü bir araya gelecek OPEC+ toplantısı öncesinde düşüş yaşıyor. Aşağı yönlü seyirde Çin’den gelen ve dünyanın en büyük ikinci ham petrol tüketicisinin talep görünümü üzerinde baskı yaratan zayıf ekonomik veriler etkili. Dün yüzde 5’e yakın düşüşlerin yaşandığı petrol cephesinde, Brent 98.50 seviyelerine kadar indi. Brent petrol 99.2 dolardan işlem görüyor.

Demir cevheri, Çin’de çelik engellemelerinin baskısıyla ivme kaybetti. Dalian ve Singapur’da demir cevheri vadeli işlemleri, dün dört haftanın zirvesine çıktıktan sonra bugün kazanç ile kayıp arasında gidip geldi. Çin’de daha fazla çelik üretim kesintisi olasılığının yatırımcıları ihtiyatlı davranmaya ittiği belirtildi. Singapur Borsası’nda Eylül vadeli kontrat, %0.7 düşerek 114 dolar/tona geriledi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda inşaat demiri %1.1, sıcak haddelenmiş rulo %1.3 düştü.
Spot altın, yükseliş eğilimine devam ediyor ancak 1780 direnç seviyesine takıldı. Kar satışıyla hafi gerileyen altın, bu sabah 1.772 dolardan işlem görüyor.

Euro/Dolar paritesi dar bantta yaşadığı sıkışmayı yukarı yönlü kırma isteği gösteriyor. 1.03’e doğru hareketlenen parite sabah işlemlerde 1.027 seviyesinde.

Türk lirası yarın açıklanacak temmuz enflasyonu öncesi kırılgan duruş sergilemeye devam ediyor. Dolar/TL 17.93 ve Euro/TL 18.38 seviyelerinde.

Borsa İstanbul ağustos ayına da hızlı başladı. BIST 100 yüzde 2.5 primle 2.656,32 puandan günü tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.670 seviyesinin direnç, 2.540 puanın destek konumunda bulunduğunu kaydediyor.

Asya borsaları, yatırımcıların küresel resesyon endişeleriyle düşen ABD borsalarına paralel olarak geriledi. ABD’nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri dört ayın dip seviyesine inerek doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açtı.

Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi ve finans dışı firmaların net döviz pozisyonu görülecek. Küresel piyasalar ise Fed yetkililerinin açıklamalarını takip edecek.
DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Hareketlilik başladı: Odalar, seçim için tarih belirliyor

TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim heyecanı başladı, tarih ve isimler şekillenmeye başladı.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/hareketlilik-basladi-odalar-secim-icin-tarih-belirliyor-haberi-665218

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.