Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 3 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 3 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 3 Ağustos 2022 gündem özeti…

Temmuz enflasyonu bugün belli oluyor. Piyasada genel beklenti, enflasyonun yüzde 80’i aştığı yönünde. Temel mal ve hizmet ile gıda fiyatlarında yükselişler, bunun yanı sıra enerji fiyatlarında, akaryakıt fiyatlarındaki düşüş kaynaklı bir miktar durulma olası görülüyor. TÜİK verilerine göre Haziran’da yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78.62‘ye yükselmiş, aylık artış yüzde 4.95 olmuştu. İTO’nun pazartesi günü açıkladığı verilere göre İstanbul’da perakende fiyatlar Temmuz’da yıllık bazda yüzde 99,11 artış gösterdi. TCMB yılsonu enflasyon tahminini yüzde 60.4’e yükseltirken, piyasanın yıl sonu tahmini yüzde 70 civarında şekilleniyor.

KPSS sorularının sızdırıldığı iddiası sonrası Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararla ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı. İddiaya göre, sınavda çıkan coğrafya, tarih, matematik gibi farklı alanlardaki 20’den fazla soru, sınavdan önce bir yayınevinin deneme sınavlarında yer aldı. Sınavın iptal edilip edilmeyeceğine dair bilgi henüz yok.

Tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Odessa Limanı’ndan yola çıkarak dün akşam saatlerinde İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişine demir atan mısır yüklü Razoni yük gemisi, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’den oluşan heyetin denetim yapmasını bekliyor. Gemi, denetim sonrası İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limanına gidecek.

İSO Meclis toplantısındaki ‘stokçuluk‘ sözleri çok tartışılan TCMB Başkanı Kavcıoğlu‘nun TOBB’da vereceği mesajlar merak ediliyordu. Başkan Kavcıoğlu, bu kez daha ‘ılımlı’ bir konuşma yaptı. Toplantının basına kapalı kısmında ise stokçulukla ilgili söylediklerinin yanlış anlaşıldığını ifade eden Kavcıoğlu, reel sektörü stokçulukla suçlamadığını, stokçuluğun ne demek olduğunu bildiğini söyleyerek, ucuz krediyle döviz alanları eleştirdiğini dile getirdi. Toplantıda reel sektör temsilcileri ise finansmana erişim şikayetlerini TCMB Başkanı’na yineledi.

Enerji Bakanlığı, Akkuyu nükleer santralinin işletmecisi Rosatom ile santrali inşaat kontratı iptal edilen Türk yüklenici IC İçtaş İnşaat arasındaki bu hafta başlayan hukuki anlaşmazlığın çözümü için devreye girdi. Bakanlık taraflara sağduyu çağrısı yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Asya turu kapsamında Tayvan’da. Çin, Tayvan’ı “kendi topraklarının parçası olacak ayrılıkçı bir bölge” olarak görürken Pelosi’nin ziyareti ise Tayvan’ın bağımsız bir ulus olarak görülmesi gerektiğine destek olarak değerlendiriliyor. Gerilimi artıran ziyaret sonrası, Çin Tayvan ile bazı ürünlerin ticaretini durdurdu. Bu arada Apple ve Qualcomm’a çip üreten Çinli TSMC, Tayvan gerginliğinin çip üretimini kötü etkileyeceği görüşünde.

OPEC+, Eylül ayı üretim kotasını bugün belirleyecek. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki ülkelerin oluşturduğu OPEC+’ın Ortak Teknik Komitesi (JTC) dün bir araya gelirken, Reuters’a açıklama yapan iki delege, bu yıl için petrol piyasasındaki arz fazlası tahmininin günlük 200.000 varil düşürülerek 800.000 varile indirildiğini söyledi.

Fed cephesinden para politikasını dair son gelen mesajlar, faiz artış hızının enflasyon verisiyle şekilleneceğini ortaya koyuyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, yüksek enflasyon düzelmediği takdirde Eylül’deki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan artırabileceğini, ancak masada 75 baz puanlık bir artışın da olabileceğini söyledi. St. Louis Federal Rezerv Başkanı James Bullard, enflasyonun Fed’in faiz artırımlarına beklendiği gibi gevşeterek yanıt vermemesi durumunda, oranların ‘uzun süre daha yüksek’ kalması gerektiğini söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyon henüz zirveye ulaşmadığı için faiz artırımları konusunda yapacak daha çok işi olduğunu söyledi.

ABD yönetimi, Kremlin’e yakın isimler ile Rus çelik üreticisi Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK) şirketini yaptırım listesine ekledi.

PİYASALARDA BUGÜN

Piyasalar, Çin’in tehditlerine rağmen Pelosi’nin Tayvan ziyaretini izliyor. Pelosi’nin uçağı Tayvan’a indikten sonra şu ana kadar olumsuz bir gelişme yaşanmaması, piyasaları rahatlatmış görünüyor. Dün sert kayıpların yaşandığı Asya cephesi yeni günde toparlanma çabası verdi. ABD borsaları dün düşüşle kapanırken, vadeli işlemlerde bugün pozitif görünüm etkili.

Brent petrol yeniden 100 doların üzerinde. Gözler bugün OPEC+ toplantısında olacak. Analistler 95,60 dolar seviyesinin önemli destek ve 100 dolar seviyesinin direnç haline geldiğini belirtiyor.

Altın ons fiyatı jeopolitik risklerle destek bulmaya devam ediyor. 1790 dolar direncinin aşılması yükselişin ivme kazanması açısından önemli görülüyor. Analistlere göre 1745 dolar desteği üzerindeki görünüm olumlu.

Gram altın da yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Gram altında 1000 TL destek, 1034 TL hedef direnç konumunda.

Dolar/TL enflasyon verisi öncesi 17.9 üzerindeki yatay seyrini sürdürüyor.

Euro/Dolar 1.018 seviyelerinde işlem görürken, Euro/TL 18.27’de el değiştiriyor.

Yurt içinde enlasyon ve dış ticaret verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde ÜFE, perakende satışlar, ABD’de fabrika siparişleri, ISM hizmet endeksi verileri takip edilecek diğer makro göstergeler.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Şahap Kavcıoğlu: “Sanayiciye stokçuluk suçlamam olmadı”

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sanayicilerle geçen hafta yaşadığı sert tartışmanın ardından, bugün TOBB’da bir araya geldiği reel sektör temsilcilerine “stokçulukla” ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Kavcıoğlu, “Hiç kimseyi stokçulukla suçlamadım, düşük faizli TL kredisiyle döviz alanları kastettim” dedi.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/sahap-kavcioglu-sanayiciye-stokculuk-suclamam-olmadi-haberi-665314

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.