Bodrum Gündem

Bodrum’dan Halikarnassos’a yolculuk

Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal, Dibeklihan’da “Halikarnassos ve Surları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum’un 2400 yıl önceki hali yani MÖ 3. Yüzyıl Halikarnassos’un sanal modellemesinden hazırlanan görseller ile tarihte bir yolculuk yapıldı.

Ortaçağ Bodrum haritaları ile başlayan sunum, arkeolojik veriler ışığında hazırlanan “Halikarnassos Sanal Modelleri” ile devam etti.

Dinleyiciler, Bodrum’un 2400 yıl önce nasıl göründüğünü, kentte bulunan dünyanın yedi harikasından biri Mozole, Mars Tapınağı, Surlar, Stadyum ve Kentin Agorası hakkındaki bilgileri 3 boyutlu görseller ile izleyerek dinlediler.

Sunumda yer alan bugünkü Bodrum hava videoları üzerinde bu anıt eserlerin animasyonla gösterimi büyük ilgi çekti. İzleyiciler, Mozole Kutsal Alanı üzerinde okul ve otopark, Mars Tapınağı üzerinde hurdacı dükkânlarının bulunmasını, Antik Stadyum üzerinde ise sanayii sitesi bulunmasını videodan izlerken şaşkınlarını gizleyemediler.

Kartal daha sonra Academia Vakfı olarak, bu anıt eserlerden Halikarnassos Sur Projelerinin tamamlanan etabı hakkında bilgi verdi.

İzleyiciler arasında bulunan Anıtlar ve Müzeler Eski Genel Müdürü Alpay Pasinler, Bodrum Müzesi Eski Müdürü Oğuz Alpözen, Akademia Vakfı’nın sunum ve çalışmaları dolayısıyla beğeni ve teşekkürlerini bildirdiler.

Özay Kartal, “Bodrum, tarihine yakışır yönetilmeli derken, bunu sadece kültür dünyamız için değil, iş dünyamız için halkın gelirinin artması için de istiyoruz. Halkın gelirinin artması, 3 ay olan turizmin 12 aya çıkmasına bağlı. Sadece deniz kum güneşle ancak 3 ay ama tarihi zenginliklerle ilgili projelerimizi gerçekleştirirsek kültür turizmi ile 12 ay turizm yapabileceğimizi anlatmaya çalışıyorum. Oysa biz Mars tapınağı alanından hurdacı, antik stadyum alanından sanayii sitesi olarak, Mozole’den ise otopark olarak gelir elde etmeye çalışıyoruz. Bu yanlışlardan dönmeliyiz.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.