Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 11 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 11 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 11 Ağustos 2022 gündem özeti…

İş dünyasının finansmana erişim sorunları, TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen Finansmana Erişim İstişare toplantısında tartışıldı. TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, kredi hacmindeki yıllık yüksek artışa işaret etti ve bankaların imalat sanayiine daha çok kredi kullandırdıklarını söyledi. Bankalarda TL cinsi kaynağın payının yüzde 43 olduğuna dikkat çeken Çakar, “Ancak kredilerin yüzde 60 küsuru TL cinsinden kullandırılıyor. Burada bir çelişki var, Türk lirası mevduat az ama krediler Türk lirası cinsinden talep ediliyor” değerlendirmesini yaptı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, “İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir” uyarısında bulundu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararına göre, bir önceki yıl tesisin tüketimi olmaması halinde bu tüketim miktarı, mevcut aylık tüketimlerinin ortalaması baz alınarak yıllık bazda hesaplanacak. Lisanssız elektrik üretim tesislerinde satışa konu edilebilecek ihtiyaç fazlası elektriğin hesabında, tesisin bir önceki takvim yılında şebekeden çektiği mahsuplaşılmamış toplam elektrik miktarı esas alınacak.

Haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD enflasyonu, piyasalara nefes aldırdı. Haziran ayında yüzde 9,1 olarak gerçekleşen TÜFE, Temmuz ayında yüzde 8,8 olan piyasa beklentisinin de altına inerek yüzde 8,5’e geriledi. yüzde 5,9’dan yüzde 6,1’e yükselmesi beklenen çekirdek TÜFE ise yüzde 5,9’da kalmaya devam etti. Fed’in Eylül ayı toplantısında agresif bir faiz artırımına gitme ihtimalini önemli ölçüde azaltan veriler piyasalar açısından net şekilde pozitif bir zemin yaratıyor. Fed Temmuz toplantısında politika faizini Haziran ayının ardından 75 baz puan artırmıştı, iki ayda yapılan 150 baz puanlık sıkılaşma 1980’lerden bu yana en sert sıkılaşma dalgası olarak kaydedilmişti. Şimdi gözler 21 Eylül’deki faiz kararında.

Hazine dolar cinsi iç borçlanmaya dönüş yaptı. Hazine yurtiçinde ihraç ettiği iki yıl vadeli dolar cinsi tahvil ile 1.58 milyar dolar borçlanırken, ihraca 3.03 milyar dolar talep geldi. Hazine’den yapılan açıklamaya göre, doğrudan satış yöntemiyle bankalara ihraç edilen 9 Ağustos 2024 itfalı dolar cinsi devlet iç borçlanma senedi altı ayda bir yüzde 2.76 kupon ödeyecek. Hazine’nin 12 Ağustos’ta 3 milyar dolar düzeyinde iki yıl önce ihraç edilen döviz cinsi tahvile ilişkin geri ödemesi bulunuyor.

PİYASALAR

ABD enflasyonundaki yavaşlama Fed’in önümüzdeki aylarda yapacağı faiz artırımlarının boyutunu etkileyebilir. Piyasalar, enflasyon verisinden önce 75 baz puan faiz artırımını fiyatlarken, veri sonrasında önümüzdeki ay için 50 baz puan faiz artırımı fiyatlanıyor.

New York borsası, ABD’de beklenenden iyi gelen temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından günü ralli yaparak tamamladı. Dow Jones endeksi 500 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,63 artışla 33.309 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 2,13 artarak 4.210 puanla mayıs başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Nasdaq endeksi yüzde 2,89 kazançla 12.854 puana çıktı.

Dolar, dün beş ayın en büyük kayıplarını verdikten sonra düşük seviyeden işlem görmeye devam ediyor. Euro/Dolar bu sabah 1.028 seviyesinde.

Dolar/TL 17.85 seviyesine gerilemiş durumda. Doların küresel bazda değer kaybetmesi ve CDS’teki geri çekilme TL üzerindeki baskıyı azalttı. Analistler TL’nin performansında belirleyici unsur teknik göstergeler olmasa da özellikle 17,90’ın altında kalınması durumunda aşağı yönlü hareket alanını kısmen genişleyeceği görüşünde.

Brent petrol 97 dolar seviyesinde işlem görürken, spot altın 1.785 dolarda.

ETKİNLİK

Altın Sohbetler serisinin ikincisi, İsgold işbirliğiyle bugün saat 13.00’te Dünya Gazetesi dijital platformlarında canlı yayınlanacak. Bu haftaki webinarımızın katılımcıları; Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ve Dünya Gazetesi Yazarı Özge Yavuz.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Bankalar, ‘tüketici’ için bin dereden su getiriyor

Tüketiciler ihtiyaç kredisi taleplerinde parayı dövize aktarmayacaklarının sözünün yanı sıra artık son üç aylık imzalı kaşeli maaş bordrosu ve krediyi nereye harcayacaklarının ayrıntılı açıklamasını da bankaya bildirmek zorundalar.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/bankalar-tuketici-icin-bin-dereden-su-getiriyor-haberi-666058

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.