Bodrum Gündem

Türkiye bir deprem ülkesi, yapı üretimi mühendislik esaslarına göre yapılmalı

Türkiye bir deprem ülkesi, yapı üretimi mühendislik esaslarına göre yapılmalı
11.08.2022
0
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şantiye şefliğine dair sorunları gündeme getirdi.

Bodrum Gündem Haber

“Şantiye şefliği görevinin gerek mevzuatta yer alan gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle layıkıyla yerine getirilmemesi hem inşaat hatalarında hem de işçi ölümlerinde önemli bir etkendir” diyen Girgin şu açıklamalarda bulundu:

Deprem Hasarlarının Büyük Kısmı İnşaat Hatalarından Kaynaklanıyor

TBMM’de takipçisi olacağız…

“Bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri depreme hazırlık ve deprem sonrası oluşacak hasarların en aza indirilmesi konusunda yapılması gereken çalışmalardır. Depreme hazırlık ve deprem sonrası oluşacak hasarların en aza indirilmesi konusunda atılması gereken birçok adım bulunmaktadır. Bu adımların en önemlilerinden biri yapı üretimi aşamasının mühendislik esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır. Öyle ki deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır.

Şantiye Şefliği Kilit Önemde…

Bu alanda yapılacak düzenlemelerin başında ise şantiye şefliği görevinin hem mevzuatta hem de uygulamada mühendislik esaslarına uygun şekilde düzenlenmesi gelmektedir. 

Bilindiği üzere şantiye şefliği; bir yapının veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına ve teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi işidir. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliğini şantiye sahasında gözetmek gibi önemli bir rolü vardır. Bugün ülkemizde her yıl iki binin üzerinde işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ve bunun büyük çoğunluğunun inşaat işlerinde olduğunu vurgulamamız gerekir. 

Şantiye şefliği görevinin, sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üstünde kaldığı bilinmektedir. Bir deprem ülkesinde, can güvenliği açısından asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, ilgili kurum ve kuruluşların gözü önünde mevcut haliyle uygulanması büyük bir tehdit oluşturmaktadır. 

TMMOB Muğla İnşaat Mühendisleri Odası’na Ziyaret…

Muğla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasını ziyaret ettik. Oda başkanı Engin Fırat Ata’dan “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Taslağı” hakkında hazırladıkları raporu aldık ve Yönetmelikte istedikleri değişiklik taleplerini dinledik.

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik Taslağı” TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulmuştur. Bu çalışmada, şantiye şefliği ve idarenin görevleri, uygulanacak ilke ve kurallar, şantiye şeflerinin çalışma usulü ve ilgili idarenin görevleri gibi başlıklarda yapılması gereken değişiklikler belirtilmiştir. Bakanlığa düşen bu çalışmaya dikkate alarak yeni düzenlemeler yoluna gitmesidir. Biz de bu konunun TBMM’de takipçisi olacağız.”

Şantiye Şefleri İnşaat Mühendislerinden Olmalıdır…

2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendislerinin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8’dir. Yapı ruhsatlarının önemli bir oranında şantiye şefliği görevlendirmesi uygun meslek gruplarından yapılmamaktır. İlk elden bunun önüne geçmek gerekmektedir.

Ayrıca, şantiye şefliği, sürekli eğitime gereksinim duyan bir görev alandır. Dolayısıyla bu görevin yerine getirecek kişiler ilgili meslek odalarının vereceği eğitimlere katılıp yetkinliğini belgelendirmelidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.