Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 12 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 12 Ağustos 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 12 Ağustos 2022 gündem özeti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde bazı ürünlerde indirime gidileceğini açıkladı. Bu marketlerdeki büyükbaş hayvan eti satışlarında yüzde 30-35 indirim yapılmasının yanı sıra şeker, un gibi 30-40 çeşit üründe de fiyatlar düşürülecek. Tarım Kredi’de yapılacak indirimlerin Türkiye genelinde fiyatları etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyor. Sektör temsilcileri, sınırlı sayıda şubesi bulunan Tarım Kredi’de yapılacak indirimlerin genele yayılmayacağı görüşünde. TOBB Gıda Meclis Başkanı Buzbaş, indirimlerden çok az kişinin yararlanabileceğini belirterek, “30 kalem var ama her birinden ne kadar satıldığı önemli” dedi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Tüfekci ise “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin satışları esnafımıza zarar verecek” ifadesini kullandı.

Reel sektörün finansmana erişim probleminin giderilmesi amacıyla reel sektör temsilcileriyle kamu bankaları yöneticilerinin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldiği toplantıda, kredi başvurularında teminatların değerlemesiyle ilgili özel çalışma yapılması kararlaştırıldı. Finansmana erişim için bankacıların, reel sektör temsilcilerinden yılbaşına kadar sabretmelerini istedikleri öğrenildi.

Türkiye genelinde 2021 Eylül ayından itibaren hızlı yükselişe geçen ve kısa sürede zirveleri gören konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı. Özellikle İstanbul ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde kiralık ve satılık fiyatlarında düşüş yaşandığı belirlendi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 21’inci dönem seçimlerinin tarihi belli oldu. 9 Kasım Çarşamba günü İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde seçim yapmaya hazırlandıklarını belirten İTO Başkanı Avdagiç, böylece seçimin startını da vermiş oldu.

Şirketlerin döviz mevduatı iki haftada 6.5 milyar dolar arttı. Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre ise 5 Ağustos haftasında tüzel kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 4 milyar 265 milyon dolar arttı. 29 Temmuz haftasında da tüzel kişilerin döviz mevduatı 2 milyar 141 milyon dolar artış göstermişti.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı atama kararları uyarınca, bazı illerin emniyet müdürleri, 425 vali yardımcısı ve kaymakam ile kamu görevlisinin görev yeri değiştirildi.

Arjantin Merkez Bankası (BCRA), enflasyonun yüzde 70’in üzerinde açıklanmasının hemen öncesinde faiz oranında 950 baz puan birden artışa gitti ve oranı yüzde 69,50 seviyesine çıkardı.

Meksika Merkez Bankası (Banxico) 75 baz puan, Peru Merkez Bankası (BCP) 50 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdi.

PİYASALARDA BUGÜN

ABD’de TÜFE rakamının ardından dün ÜFE’nin de pozitif bir tablo ortaya koyması enflasyon endişelerini azaltırken, ılımlı para politikalarına dair beklentileri destekliyor.

Haftanın son günü yurt içinde sanayi üretimi, perakende satışlar ve piyasa katılımcıları anketi, yurt dışında Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek.

Türkiye’nin CDS’i 650 baz puanın altına inerken, benzer şekilde 10 yıllık vadede tahvil faizleri de aşağı yönlü eğilim içinde. Ancak pozitif görünümün TL üzerindeki etkisi sınırlı. Bu hafta 17.90’ın altını test eden kur ardından yeniden 17,90-18,00 bandına döndü.

Euro/Dolar ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin ardından doların güç kaybetmesi ile 1,0290 olan ana direncin üzerinde kalma çabasında. Parite bu sabah 1.031 seviyesinde işlem görüyor.

Petrol fiyatlarında talep görünümüne yönelik belirsizlik etkili. ICE’de Brent petrolünün varil fiyatı 43 cent düşüşle 99,17 dolar, NYMEX’de Batı Teksas petrolü de düne göre 48 cent kayıpla 93,86 dolar seviyesinde.

Spot altın ise 1.790 dolar seviyelerindeki yatay pozisyonuna devam ediyor.
ETKİNLİK

DFDS & Dünya Gazetesi iş birliğinde düzenlenen “Kadın İçin Taşıyoruz” Anadolu Buluşmaları paneline bugün Mersin ev sahipliği yapıyor. Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin katılımcıları; KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Sezen Sungur Saral, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, DFDS Akdeniz İş Birimi İtalya Rota Direktörü Ayberk Eskin ve Berdan Cıvata B.C – CEO Zeynep Şemsi Aysalar. Saat 14’te başlayacak paneli canlı izleyebilirsiniz.

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

Kiranın ateşi düştü

Türkiye genelinde 2021 Eylül ayından itibaren hızlı yükselişe geçen ve kısa sürede zirveleri gören konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı. Özellikle İstanbul ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde kiralık ve satılık fiyatlarında düşüş yaşandığı belirlendi.

Kaynak: https://www.dunya.com/gundem/kiranin-atesi-dustu-haberi-666134

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.