Bodrum Gündem

14 komutanın müebbet hapis cezası kabul edilemez

14 komutanın müebbet hapis cezası kabul edilemez

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi müebbet hapis cezasına çarptırılan komutanlar hakkında basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, FETÖ firarisi bir savcının düzmece iddianamesine dayalı bir yargılama sonucu yıllarını Orduya, Ulusun güvenlik ve esenliğine adamış şerefli komutanlarının yaklaşık 1 yıldır zindanda ölümle pençeleştiğini belirtildi.

Komutanlar; Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir (hastalığı nedeniyle tahliye edildi), Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker Anayasal bir kurum olan MGK’nın 28 Şubat 1997 bildirisi -ki dönemin Başbakanı ve kurul üyesi bakanları da imzaladığı- ile olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” -yani DARBE YAPMAK- ile suçlandılar ve MÜEBBET HAPİS cezasına çarptırıldıklarını kaydederek, MGK kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu ve hükümet tarafından uygulandığını ifade edildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezinin yaptığı açıklamada “Bazen de uygulanmaz. Nitekim aynı MGK’nın 2004 kararlarının -siyasi sorumluluğu dönemin başbakanı tarafından alınarak- uygulanmadığı bilinmektedir. Yani isteseydi 54. Hükümet de uygulamayabilirdi…

Kararları uygulayan hükümetin değil de, tavsiye eden kurulun sadece asker üyelerinin çeyrek asır sonra “DARBE YAPTILAR” denilip mahkûm edilmelerinin hukukî bir karar olarak görülemeyeceği ortadadır. Bu karar, kamu vicdanını ağır biçimde yaralamıştır.”

Ortada iddia edildiği gibi DARBE denilebilecek bir olgu olmadığının ifade edildiği Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi açıklamasında; hükümetin söz konusu MGK kararlarını imzalayıp uyguladığı gibi, 4 ay daha görevini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Refahyol koalisyon hükümeti -tarafların kurarken yaptıkları anlaşma gereği- 30 Haziran 1997’de Başbakan değişikliği yapmak üzere istifa ettiğini, dönemin Cumhurbaşkanı farklı bir görevlendirme yaptığını,  başka bir hükümet kurulduğunu, TBMM’den güvenoyu alarak göreve başladığını anımsatan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi açıklamasını “Mahkemece DARBE gerekçesi sayılan MGK toplantısından aylar sonra, tamamen sivil siyasi tercih ve kararlarla gerçekleşmiş bu iktidar değişikliğinin, 25 yıl sonra DARBE olarak nitelenip 14 komutanımızın ömür boyu mahkumiyetine gerekçe sayılması kabul edilemez.” ifadeleri ile tamamladı.

Yorumlar

  1. Sema Çil dedi ki:

    Komutanlara yapılan bu haksızlıklar kabul edilemez..Onlar Türkiyenin uygar geleceği için çalışmış aydın insanlardır.Ki Türkiyeyi yoketmeye kalkan Feto’nun siyasi ayağı refah içinde yaşamaktadır hiç sorgulanmamışlardır..Komutanlarımızı bırakınız..Vebali ağırdır…