Bodrum Gündem

Bu defa, RTÜK’e ceza yağdı

RTÜK başkanı ve üyeleri, sadece televizyonlara verdikleri cezalarla değil, aldıkları maaş, yurt dışı harcırah ve yan ödeneklerle de uzun süredir gündemden düşmüyor.

Evet, bu defa RTÜK’e ceza yağdı.

Türkiye’de halen, RTÜK dışında, RTÜK’ü de denetleyebilen kurumlar var. Bunlardan biri de Sayıştay.

Her hafta, muhalif kanallara ceza yağdıran RTÜK üyelerinden “intikamı” Sayıştay aldı. Sayıştay, RTÜK Başkan ve üyelerine binlerce lira ceza yazdı.

Sayıştay, RTÜK başkan ve üyelerinin haksız yere “yüksek maaş ve yurt dışı harcırahı” aldıklarını tesbit etti.

Hatta RTÜK üyelerinin, “kendi maaş ve yurtdışı harcırahlarını kendilerinin belirlediğini” üstelik kurulda bu yönde karar aldıklarını ve uygulamaya koyduklarını da belgeledi.

Atanmadık, seçildik.

Sayıştay, “kamu zararına” yol açan RTÜK başkan ve üyelerinden savunma istedi. Üst kurul üyelerinden “Biz atanmadık, TBMM tarafından seçildik” cevabını aldı.

RTÜK Başkanı, “atama yoluyla göreve gelenlerle, aynı düzenlemeye tabi olmadıklarını” iddia ederek, üst kurul üyelerinin maaş ve yurt dışı harcırahlarında, bakanlık müsteşar yardımcısını değil “en yüksek devlet memuru” olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın emsal alındığını anlattı. Bu konuda RTÜK Üst Kurulu’nda karar alarak uygulamaya koydular.

RTÜK üyeleri, en yüksek devlet memuru düzeyinde maaşlar alarak, “ballı geziler” olarak adlandırılan, Malezya’dan, Japonya’ya, Finlandiya’dan Suudi Arabistan’a kadar giderek yüksek harcırahlar almaya devam etti

Ancak Sayıştay takipteydi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararını da arkasına alarak, maaşları ve “ballı gezilerde” alınan harcırahları, yargıya taşıdı. Aldığı kararlara itiraz edilemeyen ve kesin kararlar alan Sayıştay Temyiz Kurulu, “RTÜK’ün yaptığı yüksek tutarlı maaş ve harcırah ödemelerini” kanunlara aykırı buldu.

10 yıl kamu zararına neden olan RTÜK üyelerinden, aldıkları haksız maaş ve ödenekleri faiziyle birlikte geri almaya karar verdi.

Yargı kararından sonra kaçacak yeri kalmayan RTÜK, son 10 yılda görev yapan tüm üst kurul üyelerine bir yazı gönderdi ve haksız olarak alınan paraları geri istedi

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin imzası ile İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın yazısında, kamu zararının 30 gün içinde tazmin edilmesi gerektiği belirtildi.

Böylece halen görevde olan RTÜK üyeleriyle, eski üyeler 10 bin lira ile yüzbinlerce lira arasında aldıkları hasız kazançları iade etmeye başladı.

Ne yapalım, etme-bulma dünyası

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.