Bodrum Gündem

Engin Kaplan BODTO Başkan adayı oluyor

Bodrum Ticaret Odası Türkiye’de 365 ticaret ve sanayi odası bulunuyor. Bodrum Ticaret Odası ise bu 365 oda için de hatırı sayılır bir noktada yer alır. BODTO sadece Bodrum’da değil, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB tarafından da çok önemlidir.

Neden?

Çünkü; Bodrum Ticaret Odası suretiyle Avrupa Oda/Borsa Sistemine uyumunun sağlanması olarak tarif edebileceğimiz Akreditasyon Sistemine ilk uyum sağlayan ve birçok kez en yüksek puanı alarak 365 oda içinde birinci olmuştur.

Bodrum Ticaret Odası üye sayısı ve Türkiye bütçesine sağladığı katkı açısından bakıldığında yine 365 oda/borsa arasında ilk sıralarda yer aldığını da eklemek gerekiyor. Bodrum Ticaret Odası bu ve buna benzer birçok nedene ek olarak yerel siyasetin de belirleyicisidir.

Uzun bir süredir Ekim ya da Kasım aylarında gerçekleşmesi beklenen BODTO seçimleri için Mahmut Kocadon ve ekibinin karşısına alternatif bir aday çıkacağı konuşulmaktaydı. En çok öne çıkan isimlerden birisi de iki dönem BESİAD Başkanlığı yapan başarılı iş insanı Engin Kaplan’dı. Son bir ay içinde dar katılımlı birkaç toplantı düzenlendiği ve başkan adayı belirlenmeye çalışıldığını biliyorduk.

Önceki gün AZKA Otel’de gerçekleşen bir toplantı yapıldığı kulağımıza geldi. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre, bu toplantıda bir önseçim geçekleşmiş ve iki dönem BESİAD Başkanlığı yapan başarılı iş insanı Engin Kaplan aday olmasına karar verilmiş.

Doğrusu şaşırmadım dersem yalan olur. Uzun yıllardan bu yana odaların seçimlerini izleyen ve bu seçimler ile ilgili iyi gözlemler yapan bir gazeteci olarak Engin Kaplan’ın BODTO seçimlerinde belirleyici ve yönlendirici bir rol alacağını lakin “Başkan Adayı” olmayacağını düşünenlerdim. Zira 11 Şubat 2022 tarihinde özel bir röportaj yaparak, canlı yayında BODTO Başkan Adayı olup olmayacağını sormuştum. Engin Kaplan da canlı yayında başkan aday olmayacağını ancak BODTO seçimlerinde mutlaka belirleyici ve yönlendirici bir rol üstleneceğini söylemişti.

Diğer yandan da aday olmasına sevindim, çünkü birden fala adaylı veya listeli seçimlerin demokrasiye çok önemli katkılar sağladığına inananlardanım.

Sonuç olarak Ekim ya da Kasım ayında yapılması planlanan Bodrum Ticaret Odası Seçimlerinin kıran kırana bir seçim olacağı belli oldu.

Bu nedenle ben de Bodrum Gündem Gazetesinin yaptığı haberler ile birlikte benim yaptığım seçim analizlerinden esinlenerek 2005’den bu yana kısa kısa anımsatmaların yer aldığı Bodrum Ticaret Odası seçim tarihini sizler için yazdım. Seçim süreci başladığına göre daha yazacak pek çok şey olacak. Geçmiş seçimleri hem Bodrum Gündem Gazetesi haberlerimizden hem de o günlere tanıklık etmiş isimler ile birlikte değerlendiririz.

Mahmut Kocadon ve Engin Kaplan’a çıktıkları bu yolda başarılar diliyorum…

BODTO 2005 Seçimi…

Özellikle 2005 yılında dönemin başkanı Ata Aya karşısında Hüseyin Anıl tarafından başlatılan “Mavi Değişim Hareketi” ile Ata Aya dönemi sona erdi. Mavi Değişim hareketinin lideri ve başkan adayı Hüseyin Anıl’ın kendi grubundan seçilememesi nedeni ile 2005’den bu güne BODTO başkanlığını sürdüren Mahmut Kocadon başkan seçilmişti. Aslında sadece başkanlık değişimi olmamış hem Bodrum, hem de Bodrum Ticaret Odasında yeni bir dönem başlamış oldu.

BODTO 2009 Seçimi…

2009’da eski başkan Ata Aya, BESİAD’ın ve CHP’nin desteklediği İbrahim Apak ve mevcut başkan Mahmut Kocadon’un katıldığı üç adaylı bir seçim gerçekleştirildi. Bu seçimde yine Mahmut Kocadon ve ekibi kazanmıştı. Üstelik ezici bir çoğunlukla. 2009 yılında BODTO seçimlerini kazanan sadece Mahmut Kocadon olmamış, 2009 Yerel Seçimlerinde Demokrat Parti’den Bodrum Belediye Başkanlığı için aday olan Mehmet Kocadon’un da -seçimi çantada keklik gören CHP karşısında- seçimi kazanmasına önemli katkı sağlamıştı.

BODTO 2013 Seçimi…

12 Mayıs 2013 tarihinde Mavi oy pusulası ile seçime giren Mahmut Kocadon liderliğindeki “Bodrum İçin Biz Biriz” ile birçok görüşün ittifakı ile bir araya gelen -Rahmetli Fikret Karataş’ın değimi ile 7 birbirine benzemez- Bodrum Vizyon Hareketi ile yarıştı. Bu sırada Demokrat Partili Mehmet Kocadon’da CHP’den başkan adayı olma çalışmaları sürmekteydi ki 2014 Yerel Seçimlerinde Mehmet Kocadon Bodrum Belediye Başkan adayı olarak girdi. Peki karşısındaki aday kimdi? Mehmet Tosun. Peki Mehmet Tosun 12 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen BODTO seçimlerinde hangi grubu destekliyordu?

Eveeet bildiniz; Bodrum Vizyon Hareketini.

Mehmet Kocadon ve Mehmet Tosun BODTO seçimi sırasında kapıda bekledikleri benim hafızamda. Sizlerin de anımsadığına eminim.

Mahmut Kocadon liderliğindeki “Bodrum İçin Biz Biriz” 23 meclis üyeliği kazanırken, Bodrum Vizyon Hareketi de 7 meclis üyeliği kazanmıştı. Belki unutanlarınız vardır, bir şeyi daha anımsatmakta yarar var; Bir hafta sonra yapılan BODTO Yönetim Kurulu seçimi de kıran kırana geçmişti.

İlgili haberler için linklere tıklayınız

BODTO 2013 Seçiminde Mavi-7 Turuncu-3

BODTO 2013 yılı Seçim analizi

BODTO 2013 Seçiminin BizBiriz Adayları

BODTO 2018 Seçimi…

Bodrum Ticaret Odası 2018 seçimleri de çok ilginç bir seçimdi. BODTO tarihinde en az katılımla ve tek listeli ile gerçekleştirilen bir seçimdi. 1 Nisan 2018 günü sabah saatlerinde başlayan BODTO seçimlerine, Mahmut Serdar Kocadon liderliğinde tek liste ile girildi. Tek liste ile girilen BODTO seçimine beklenenden (!) çok daha fazla katılım oldu. Tek liste olması nedeni ile seçimden önceki birkaç gün 200-250 civarında BODTO üyesinin oy kullanacağı ifade edilirken, resmi olmayan sonuca göre 3 bin 587 üyeden, 700’ü oy kullandı.

İlgili haber için linke tıklayınız

BODTO’nun tek listeli 2018 seçimi tamamlandı

BODTO’da Seçime 5 Kala

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.