Bodrum Gündem

Milas çaykaması, ekşili köftesi ve kanlı kavurması da coğrafi işaretli oldu

Milas çaykaması, ekşili köftesi ve kanlı kavurması da coğrafi işaretli oldu
13.09.2022
0
A+
A-

Milas’a özgü ürünlere coğrafi işaretler alan Milas Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaretli ürün sayısını 8’e yükseltti.

Bodrum Gündem Haber

MİTSO’nun başvurusu üzerine Milas’a özgü Milas çaykaması, ekşili köftesi ve kanlı kavurması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek coğrafi işaretli ürünler arasında yerini aldı. Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almayı başaran MİTSO Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaretli ilk ve tek zeytinyağı olmasını sağlamıştı. MİTSO’nun daha 8 ürün için de Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu bulunuyor.

MİTSO, Milas’a özgü üç yemeğe daha coğrafi işaret almayı başardı. Milas’a özgü özel bir zeytinyağlı, otlu börek çeşidi olan çaykamaya, özel bir düğün dernek yemeği olan ekşili köfteye ve avcıların başlattığı bir geleneğin devamı olan bir çeşit tavuk kavurması olan kanlı kavurmaya MİTSO tarafından coğrafi işaret alındı. Böylece MİTSO, coğrafi işaretini aldığı ürün sayısını 8’e yükseltti. MİTSO’nun ayrıca 8 ürün için de TPMK’de incelemesi süren coğrafi işaret başvurusu bulunuyor. MİTSO, Milas zeytinyağına AB’de coğrafi işaret almayı başararak Milas zeytinyağını AB coğrafi işaretli ilk ve tek Türk zeytinyağı olmasını sağlamıştı. MİTSO’nun sofralık bir ürün olan Milas yağlı zeytini için de AB’ye coğrafi işaret başvurusu bulunuyor.

Milas’ın coğrafi işaretli ürün sayısını 8’e yükseltmeyi başaran MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, hedeflerinin gelecek yıl coğrafi işaretli Milas ürünü sayasını 20’ye yükseltmek olduğunu söyledi. Özer “Öncelikle tarihi Milas el halılarının coğrafi işaret patentini tasfiye halindeki Sümer Holding’den devraldık. Milas’ın memecik türü zeytinlerinden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen polifenolü yüksek zeytinyağını önce TPMK’den ardından AB’den coğrafi işaret aldık. Arkasından Milas’a özgü 6 ürünümüzü daha coğrafi işaretli hale getirdik. Bizde durmak yok. Milas’a özgü 8 ürünümüz için de başvurumuzu yaptık. TPMK’de incelemesi sürüyor. Ayrıca başka başvurularımız da olacak. Gelecek yıl hedefimiz coğrafi işaretli ürün sayımızı 20’ye çıkarmak olacak” diye konuştu.

Yorumlar

  1. İbrahim TOKER dedi ki:

    Hadi bakalım bizde ilçemizi kültür ve gastronomi turizmi ile ön plana çıkarıp yerli ve yabancı turistleri çekelim ve ilçemizi bir cazibe merkezi haline getirelim. Emeği geçen herkese teşekkürler