Bodrum Gündem

“Mandalina Hareketi”ne katılıyorum 

İki binli yılların, ilk yıllarıydı,

Hekimköy’deki evimi satın aldıktan kısa bir süre sonra, kapının önünde bir kamyonet durdu. Arkasında, Mandalina ağaçları vardı.

Adresi doğruladıktan sonra bir görevli, kamyonetten indirdiği iki adet Mandalina ağacını bahçeye taşıdı.

Çevre dostu, yeşil aşığı, bir meslek büyüğüm, “ev hediyesi” göndermişti. Bodrum’da ev alanlara, “Bodrum Mandalinası” hediye edildiğini o tarihte öğrenmiştim.

Gazeteci-Yazar-Çevre Dostu Can Pulak ile dostluğumuz 1977 yıllarına kadar gider.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi ikinci sınıfta okurken geceleri, Anadolu Ajansı’nda staj yapıyordum. Gündüzleri ise daha önce çalışmaya başladığım, Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki görevime de devam ediyordum.

Ajans’ta stajı tamamladıktan sonra, Ankaralı gazetecilerin “doğum yeri” olan Ulus-Rüzgârlı Sokak’taki Günaydın Gazetesi’nde “gece muhabiri” olarak işe başladım.

Günaydın Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi, Can Pulak’tı. Can ağabeyin yanında Gazetecilik yapmak benim için bir “ayrıcalık” olmuştu. Kendisinden çok şey öğrendim. Daha sonraki yıllarda da Can ağabeyin, çevre koruma konusundaki çalışmalarını yakından  takip ettim.

**

Can Pulak’ın gönderdiği, Bodrum Mandalina ağaçlarını büyük bir heyecanla bahçeye diktim.

Yaklaşık 20 yıldan bu yana da bu ağaçların mandalinalarını yemek için, sararmalarını bekliyorduk.

“Bekliyorduk” diyorum.

Artık, iki adet Mandalina ağacı ile

Erman Aras, Bodrum Belediyesi, Ticaret Odası ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Gazetecilerin katılımıyla, “dayanışma ruhu” içinde başlatılan “Mandalina Hareketi”nin bir üyesiyim.

İlk olarak da, Mandalinaların sararmasını beklemeden bahçeye çıkarak, yeşil mandalina topladım

Yıllar önce, Kent TV’deki bir programda  Erman Aras’a, The Bodrum Cup ile Bodrum’u uluslararası düzeyde tanıttığı için Fransızların Légion d’honneur benzeri bir  ödül verilmesini istemiştim.

Bugün de aynı düşüncedeyim.

Çünkü bir marka haline getirmeye çalıştığı, Bodrum Mandalinası ile ilgili Bodrum Yadigârı, Mandalina Lokumu, Mandalina Gazozu gibi çalışmaları, ödüle layıktır.

Muğla’nın ilk coğrafi işaretli ürünü olan Bodrum Mandalinasının tanıtımı ile ilgili tüm çabalara gönülden destek veriyorum.

Bu hareketin bir neferi olacağım. Üzerime düşen ne varsa, yerine getireceğim.

Bu harekete, destek vermeyen bir Bodrum sevdalısı var mıdır, onu da bilmiyorum

Giderek betonlaşan, rant kapısı haline gelen Bodrum’un, “yeşil bir bahçe” olarak kalması için, dayanışmaya ihtiyacımız var.

Yoksa dolar dâhil tüm yeşilleri yiyen “insancıklara” teslim olacağız.

Bodrum Mandalina”sının sadece, “ev hediyesi” olarak değil, yeni doğan çocuklarımız ve yeni evlenen çiftler için de bir Bodrum Mandalinası ağacı dikmeye ne dersiniz?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.