Bodrum Gündem

DİSK/Genel-İş’liler kadro istiyor

DİSK/Genel-İş’liler kadro istiyor

DİSK/Genel-İş Sendikası’na üye Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin taşeron işçileri, Hükümet yetkililerine, kadroya alınmaları için çağrıda bulundu. “Belediye işçisi kamu işçisidir. Kadro istiyoruz” diyen DİSK/Genel-İş’liler Muğla’dan seslerini duyurmaya çalıştı.

Bodrum Gündem Haber

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde toplanan çok sayıda işçi, 696 KHK’nın kaldırılması, zorunlu emekliliğe son verilmesi ve gerçek kadro taleplerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

DİSK/Genel-İş Muğla 1 Nolu Şube Başkanı Uzay Kocabaş ile 2 Nolu Şube Başkanı Yücel Avcı’nın da bulunduğu basın açıklamasında üyeler ellerinde, “Ayrımcılık son bulsun. İlave tediye hakkımız verilsin” yazılı pankart taşıdı.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Nazlı Gülcüoğlu, şöyle konuştu:

“Belediye işçileri bugün birçok açıdan ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Siyasal iktidar tarafından çalışanlara yönelik yapılan ya da yapılması planlanan kısmi düzenlemelerde belediye işçilerinin adı bile ne yazık ki geçmiyor. Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve düzenlemelerin dışında tutuluyor. Kamu hizmetleri bir bütün olup merkezi ya da yerel ayrımı olmaksızın kamu çalışanları (işçi/memur) eliyle yürütülür. Kamu çalışanlarının -işçi ya da memur ayrımı yapmaksızın-, merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir. Bu durumdan hem Hükümet hem de belediye işverenleri sorumludur.

Belediye Şirket İşçilerine İlave Tediye Hakkı Derhal Tanınmalıdır

Belediye şirket işçilerinin kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir. 696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken; belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yapmıştır. Bu durum 450 bine yakın belediye işçisinin ayrımcılığa uğramasına ve hak mağduriyetine neden olmuştur. Bunun en somut örneği, kamu işçilerinin yararlandığı 52 günlük ilave tediye hakkından belediye şirketlerinde çalışan işçilerin yararlanamamasıdır. KİT’lerde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı bulunurken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı olmaması da ayrıca hukuksuzdur. Bu mağduriyet bir an önce sona erdirilmeli ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmelidir. İlave tediye hakkı ise derhal verilmelidir.

Belediye Şirket İşçilerinin Zorunlu Emekli Edilmesine Son Verilmelidir

Zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılmalıdır. 696 sayılı KHK ile geçişi yapılan işçiler Anayasa’ya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Bu kapsamdaki tüm işçiler emeklilik aylığına hak kazanmalarının ardından çalıştıkları kurumdan zorunlu olarak emekli ediliyor. Yıllarca kadroya geçme hayali kuran binlerce taşeron işçi kadroya geçtikten hemen sonra emekli olmak zorunda bırakılıyor. Hâlâ yüz binlerce işçi benzer sorunlarla karşı karşıyadır. Bu durum Anayasa tarafından güvence altına alınmış çalışma hakkına ve eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. Yıllarca taşeronlarda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi, bu işçilerin asgari ücretin yarısı kadar bir emekli ücreti ile yaşamaya mahkûm edilmesidir. Bu ayrımcı uygulama bir an önce sona erdirilmeli ve gerekli yasal düzenleme bir an evvel yapılmalı, bu süreçte zorla emekli edilen binlerce işçiye yeniden işe geri dönüş imkânı sağlanmalıdır.

Talep Ediyoruz

Belediye işçilerinin sesi olan DİSK/Genel-İş, bugün buradan ilan ettiği talepleri, bundan sonra yurdun dört bir yanına daha güçlü taşımaya kararlıdır. Gelin bu mücadeleyi hep birlikte büyütelim. Gelin sesimizi hep birlikte yükseltelim. Hükümet ve belediye işverenleri belediye işçilerinin bu sesine kulak vermelidir. Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen işçilerin zorunlu olarak emekli edilmesini kabul etmiyoruz.”

Yorumlar

  1. Hasan dedi ki:

    Sen ilk önce kadrolu işçilerin hakkını gözet sonra kadro iste