Bodrum Gündem

Bodrumlu Turizmciler isyan ediyor

Bodrum Turizmcileri İsyanda…
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi ile birlikte Aydem ve Muski’nin altyapı çalışmalarından kaynaklı mağduriyet yaşayan turizmciler isyan ediyor…
Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Turizmcileri yüksek sezon olarak değerlendirdikleri Ağustos ayı itibarı ile Umurça İçmeler arasında başlanılan altyapı çalışmalarına yönelik olarak Bodrum turizmcilerden tepki üzerine tepki geliyor. Umurça bölgesinde bir araya gelen turizmciler yanlış zamanda başlayan ve hala devam eden turizm sezonuna büyük bir darbe vuran AYDEM ve MUSKİ’nin altyapı çalışmalarından dolayı mağdur olduklarını dile getirirken, sadece turizmcilerin değil, dolaylı olarak turizm sektöründen beslenen bakkal, taksici, kafeterya ve benzeri küçük esnafın da aynı mağduriyeti yaşadığına dikkat çekiyorlar.

Otelciler İsyanda; Tur araçları o bölgeye gitmek istemiyor…

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, Forever Club Genel Müdürü İbrahim Tarım, Bodrum Holiday Resort Genel Müdürü Erkan Yavuz, TMT Otel Genel Müdürü Mehmet Uygun’un katıldığı basın açıklamasında ilk sözü alan TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan; “İçmeler yolu üzerinde elektrik kabloları ile ilgili bir çalışma var. Bugün BODER, seyahat acenteleri ve bazı otelci arkadaşlarla burada olmamızın sebebi yaşanan bir mağduriyet var ve bu devam ediyor. Özellikle turistik tesisler açısından bir mağduriyet var. Bulunduğumuz noktadan İçmeler’deki oteline normalde 3 dakikada gidecekleri yolu, neredeyse 45 dakikada gidiyorlar. Artık bizim tur araçlarının birçoğu bu yolu gitmek istemiyor. Yol hem kötü durumda hem de iki araç yan yana geçemiyor. Bu sıkıntılı mağduriyette hem turistleri, hem taşımacıyı, hem konaklamacıyı, hem de buradaki esnafı mağdur durumda bırakmış vaziyette. Kimseyi suçlamak amacıyla burada değiliz ama yetkililere seslenmek istiyoruz. En azından kazılmış ve kablonun geçmiş olduğu yerleri bir an önce kapatsınlar ve geçici olsa bile bir asfalt yapılsın ki bu tehlikeyi ortadan kaldıralım. Çünkü hem insan hayatını hem de araçları tehlikeye sokabiliriz. Özellikle akşam saatlerinde de araçların göremeyeceği kör noktalar var. Bunlar için bize yardımcı olunmasını rica ediyoruz…”

AYDEM’in ardından MUSKİ’nin de çalışmaya başlayacağı yönündeki sorumuza Aslan şu yanıtı verdi; “Vallahi ekim sonuna kadar sezon uzayacak diye seviniyorduk ama ağustos ortasında burada başlayan çalışma hem ağustosa hem imajımıza zarar veriyor. Turistler otellerinden çıkıp yürüyerek bu bölgeye gelemiyorlar. Normalde yürüyüş yaparak gelen yolcular vardı. Yürümekten vaz geçtik bazı ticari taksiler bile bu bölgeye yolcu getirmek istemiyor çünkü buraya 45 dakikada girip çıkıyor, dolayısıyla zaman kaybı yaşamak istemiyor…”

Konu ile ilgili makamlarla temasa geçtik ama bir türlü sonuç alamıyoruz…

Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz ise bu altyapı çalışmasının 7 Ağustos’ta başlandığını anımsatarak; “Bir esnaf sözcüsü basın açıklaması yapmış, bir tane maket iş makinasını da ateşe vermişti. Bir mesaj vermeye, protesto etmeye çalıştı, biz de ilgili makamlarla temasa geçtik ama bir türlü sonuç alamıyoruz. Bu firmanın başında müşavir firma olması lazım. Müşavir firma olmazsa zaten bu şekilde çalışma olmaz. İkincisi burada trafik akışını da yönlendirmesi için trafik zabıtası olması gerekiyordu. Çünkü burada insanların işe gitmesi ve çocuklarını da okula bırakması, dönüşte de ailesine kavuşması gerekiyor. O insan 7,5 saat çalıştıktan sona 2 saat de ailesine kavuşmak için harcıyorsa bu bizim ayıbımızdır. Lütfen bizi anlayın. Benim çocukluğum burada geçti ve bu yol 4 bin kişiye hitap ediyor. Bir yandan da ‘Dünyanın en büyük gemisi geliyor’ diye haberler yapıyoruz ya, işte o gemi ile gelenler bu yolu kullanıyor. Bizim insanlarımız bu yolu kullanıyor onları düşünün…” dedi.

Normal şartlarda 10 Eylül’de bitmesi gerekiyordu…

BODER Başkanı Dengiz su konusunda çok sorun yaşandığını dilegetirerek sözlerini şu şekilde tamamladı; “Gece yarısı otelci aradı ‘Su yok’ dedi. Su kesintisi yüzünden otelde su yok. Bütün otelci arkadaşlarım burada çalışan için yemek, su vermeye çalıştı. Burada çalışmalar bizim bir ayıbımız, lütfen bu iş bitsin. Normal şartlarda 10 Eylül’de bitmesi gerekiyordu bugün ayın 21’i ve saat 14.17, hâlâ devam ediyor. Bu bir şey değil daha da başlayacaklar…”

Tek talebimiz bu işin bir an önce bitmesi…

Forever Club Genel Müdürü İbrahim Tarım ise başlanana bu işin bir an önce bitmesi gerektiğini vurgulayarak; “Altyapı çalışmalarının bu mevsimde olması bir akıl tutulmasıdır. Şu anki talebimiz sadece bu işin bir an önce bitmesi. Labranda, TMT ve oradaki bazı otellerle aramızda WhatsApp gurubu oluşturduk. Burada çalışan Arkadaşlar ‘Biz de size yardımcı olalım’ dedi. Şu çalışmayı yapan arkadaşlar bugün bizden bir şey rica ettiler, WhatsApp gurubuna ‘Şu araçların kaldırılması gerekiyor’ diye yazdılar. Hemen. Otelci arkadaşlar işlerimizi bıraktık o araçların hemen kaldırılmasına yardımcı olduk. Ama zabıta geliyor ‘Burası bizim işimiz değil’ deyip gidiyor. Biz bir kere karşımızda muhatap bulamıyoruz. Artık kazılmış ama bir an önce bitmesini istiyoruz. 3-4 gün çalışma yapılmadı. Ben fotoğraf çekip yurt dışına gönderiyorum. Çünkü onlara şikayetler geliyormuş. Biraz önce başkanım da söyledi, misafirlerin Forever Club, Labranda, Diamond ve diğer otelleri tercih etmelerinin sebebi, oradan çıktığında liman yolundan yürüyerek Bodrum merkeze geliyor ve o yol üzerindeki esnafa bir şeyler kazandırıyor olması. Biz bile otelden çıkmak istemiyoruz çünkü eve gidemiyoruz. Aynı soruyu basın aracılığıyla ilgili kişilere sorayım. Jettur’un bana atmış olduğu sesli mesaj mailinde şu soru var; ‘Orada Allah göstermesin bir misafir ayağı kaydı, çukura düştü, başına herhangi bir şey geldi, bunun sorumlusu kim?’ Kim? Ayrıca misafir hastaneye nasıl götürülecek. Ben otelin genel müdürüyüm elimde hortumla tozlanan yolu suluyorum. Yolların sulanması lazım su yok. Ayrıca elektrik yok. İlgili kişilerle konuşuyoruz Milas’tan günübirlikçi amele getiriyorlarmış. Bununla olacak bir iş değil ki. Hiç umurlarında değil, çalışma yavaş yavaş devam ediyor. ‘Biz trafiğe göre bakarız’ diyorlar. O zaman gece çalışın. Bizim elimizden bir şey geliyorsa otelciler olarak biz eleman veririz…” dedi.

Forever Club Genel Müdürü İbrahim Tarım rögar bacalarına da dikkat çekerek; “En az 15 tanesi kırık. Benim otelin önündeki kırık ve oradan lağım kokusu geliyor. Oradaki bütün plajlar mavi bayraklı ama lağım kokusu var. Misafirler sahilden mi geldiğini soruyorlar…” dedi.

Biz sadece çözüm arıyoruz…

Gazetecilerin “Bu çalışmaya kim izin vermiş? Duyduğumuz kadarıyla Bodrum ya da Muğla Belediyesi ‘Bu çalışmanızı yapın, yapmazsanız biz asfalt yapacağız. Daha sonra hiçbir şekilde kazmanıza müsaade etmeyiz…’ demiş…” şeklindeki sorusuna TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan; “Biz onu yargılayacak kurum ya da makam değiliz. Biz sadece çözüm arıyoruz. Çözecek ya da sorumlusu kimse buradan sizin aracılığınızla sesleniyoruz; el ele verelim bitirelim. Çünkü hepimiz buradan ekmek yiyoruz. Bizi arayan kurumlar oldu ‘Biz yapmadık o yaptı. İhale tarihi şuydu’ gibi şeyler söylediler. Biz, aferin siz yapmadınız deyip tebrik edecek ya da cezalandıracak boyutta insanlar değiliz. Halk zaten her şeyi görüyor. Bizim çağrımız şu: bir önce kapatalım ve tehlikeyi ortadan kaldıralım. Çünkü insan hayatı söz konusu. Trafikten geçilmiyor, toz var, tehlikesi var. Yetkililere bu konuda daha duyarlı olmaları için sesleniyoruz. Burası bizim ekmek kapımız…” yanıtını verdi.

Bodrum’a ve bu döneme yakışmayan bir çalışma…

Bodrum Holiday Resort Genel Müdürü Ertan Yavuz da kurumlar arasındaki iletişimin kopukluğun a dikkat çekerek şöyle konuştu; “Allah korusun acil bir durum olduğunda, yangın ya da hastaneye yetişmesi gereken bir hastamız olsa maalesef yolda kaybetme ihtimalimiz çok yüksek. Biz şunu anlıyoruz; kurumlar arasındaki iletişimin kopukluğunu maalesef halk olarak biz çekiyoruz. Bodrum’a ve bu döneme yakışmayan bir çalışma. Bu sene yerli yabancı milyonlarca turist ağırladık. Türkiye’nin her yerinden gelenler oldu. Ama eminim ki dönüşteki değerlendirmelerin çok pozitif olduğunu düşünmüyorum. Çünkü misafirlerin stresini bizler birebir otellerde yaşadık. Misafirler 45 dakika hatta bir saat yollarda beklediler, farklı yollara yönlendirildiler, mahallelerde kayboldular. Mahallelerimiz, yollarımız dar. Yanlış planlama, yanlış zamanlama, yanlış bilgilendirme diyebiliriz. Kurumlar arası iletişim ve bilgilendirme noksanlığı. Kurumların da buradaki esnafı, otelleri, halkı bilgilendirmesi kesinlikle önemli. Bu konuda çok zayıf kaldılar. Derdimizi, sesimizi ancak BODER ve TÜRSAB aracılığıyla bir şekilde duyurmaya çalıştık…”

Öncelik istemiyoruz, yetkililerden sadece biran önce işi bitirmelerini talep ediyoruz…

TMT Otel Genel Müdürü Mehmet Uygun ise “Bizim şirketimizin çok konuşulmaması ile ilgili bir politikası var ama artık burada konuşacak bir şey de yok. Siz de görüyorsunuz. Bu kadar zorluk içerisinde turist getirip turizm yapmaya çalışıyoruz. Ne bir öncelik ne bir şey istiyoruz. Halkımız ve gelen misafirlerimiz için yetkililerden sadece biran önce işi bitirmelerini talep ediyoruz…” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Gelen turiste bunları yaşatıyor olmak bizim için son derece üzücü ve kahredici…

“2022 Türkiye’sinde, turizmin göbeği, can damarı dediğimiz bölgede bunları yaşıyor, gelen turiste yaşatıyor olmak bizim için son derece üzücü ve kahredici. İnşallah en kısa sürede olması gerekenler, yapılması gereken tamirat çalışmalar sonlanır biz de 2023’e bakarız…” şeklindeki değerlendirmesinin ardından “Bu tamirat ne zaman yapılmalı? Şeklindeki sorumuza; “Pandemide yapılabilirdi. Bir de buranın yüksek sezonu belli, düşük sezon dediğimiz 1 Kasım- 31 Mart arası var. Orada yeterince zaman da var. Biz yerel halk olarak idare ederiz, kendi çürüğümüzü kendimiz kapatırız ama turiste bunları yaşatmamamız lazım. Tabii ki turistin olduğu yerde çukur kazılmaz mı kazılır, çalışma yapılmaz mı yapılır, ama bu kadar kapsamlı, bu kadar uzun süreli olmaması lazım. Mesela buradan yukarıya yönlendirme verilmiş, otobüs oraya nereden gidecek? Gelen otobüs şoförlerinin hepsi buranın yerlisi değil, alternatif yolları bilmiyor, o yüzden sıkıntı yaşanıyor. Bunlar baştan organize edilseydi belki de bu kadar mağduriyet yaşamazdık. İki otobüs yan yana gelse yolun çökme ihtimali bile var…” diye yanıt verdi.

Dur-geç yapmaktan öte yapılan bir çalışma yok…

Belediyeden yolların kazılacağı yönünde herhangi bir bilgilendirme gelmediğini de kaydeden BODER Genel Sekteri Yiğit Girgin: “Burada sabahtan akşama kadar durduğunuzda kazı yapan arkadaşlardan başka, kontrolle alakalı bir yetkili olmadığını göreceksiniz. Trafik zabıta, emniyet güçleri olabilir ya da sorumlu kişiler nöbetleşe kalabilir. Biz de yardımcı olmaya hazırız ama şu anda dur-geç yapmaktan öte yapılan bir çalışma yok. Keşke gönül isterdi ki daha derli toplu olsaydı. İş makinanın başında çalışan arkadaş aynı zamanda trafiğe de yön veriyor. Onları da tebrik etmek lazım, ellerinden geldiğince çalışıyorlar…” dedi.

Bu arada yoldan geçen bir otobüs şoförüne de mikrofon uzattık. “B…k gibi abi. Çok kötü. Allah belasını versin. Bir daha da Bodrum’a gelmem zaten…” sözleri ise durumun vahametini net olarak anlatmaktaydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.