Bodrum Gündem

Değişim şart

Eğitim kadar, değişimin de şart olduğuna inanıyorum.

Başkent’ten esmeye başlayan değişim rüzgârı, tüm Türkiye’yi etkisi altına aldı. Önümüzdeki süreçte siyasette, Cumhurbaşkanı dâhil Milletvekillerinin çoğunun değişmesi bekleniyor.

Değişim dönemi, 1 Ekim’de Meclis’in yeni yasama yılı çalışmalarına başlaması ile hız kazanacak.

Son yasama dönemi. Mayıs ve Haziran 2023 tarihinde yapılacak seçimler nedeniyle kısa sürecek. Meclis, seçim çalışmaları nedeniyle yeniden tatile girecek.

Milletvekillerinin yüzde 80’inin yenilenmesi bekleniyor.

Bu nedenle listeye giremeyenler, “küskünler ordusu” oluşturacak. Hatta daha önceki yıllarda da gördük, “küskün milletvekilleri” seçimlerin yapılmasına bile engel olmaya çalışacak.

Değişimin en çok AK Parti’de yaşanması bekleniyor. Çünkü anketlere bakıldığında, buna en çok ihtiyacı olan AK Parti’nin olduğu bir gerçek.

Erdoğan, aday belirleme çalışmalarına aylar önceden başladı. Seçimi mutlaka kazanmak istiyor. Aksini aklına getirmek bile istemiyor. Bu nedenle de işi sıkı tutuyor. Milletvekilleriyle, “Kahvaltılı sohbet” toplantılarında aday listesini hazırladığı konuşuluyor.

Ana Muhalefet Partisi CHP’de de mevcut milletvekillerinin çoğunu yeni dönemde görmeyeceğiz.

Bir önceki seçimde, Muğla’da 3 milletvekilinin üstünü çizen Kemal bey, bu defa da Muğla’da yine 3 milletvekilini değiştirmesi bekleniyor.

***

Türkiye’de değişim sadece siyasette yaşanmıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimlerine “ayarlı” olarak, “Patronlar Kulübü” olarak bilinen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde de (TOBB) seçim heyecanı yaşanıyor. Orada da bir değişim rüzgârı yaşanıyor.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, seçim yapılacak 365 oda ve borsayı ziyaret ediyor. Ancak, seçime müdahale etmiyor, aday da empoze etmiyor.

Sadece;

-Genç Girişimcileri destekliyor,

-Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını öneriyor.

TOBB Başkanı, Oda Başkanlarının gençleşmesini istiyor. Yani, uzun yıllar bu görevde bulunanların yerlerini, gençlere bırakmasını istiyor.

Buna örnek olarak da TOBB bünyesinde kurulan, “Genç Girişimciler Kurulu”nu örnek olarak gösteriyor. Rıfat Bey, kararlılığını vurgulamak için de bu kurulun başına genç bir iş adamını, Ali Sabancı’yı getiriyor.

Başka söze gerek var mı?

Yıllarca koltuğu bırakmayan, girişimci ruhunu kaybeden, eğitimin,  teknolojinin, bulunduğu şehrin değişiminin farkında olmayan oda başkanlarına bir mesaj iletiyor Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu…

Öte yandan kadınların oda başkanı olmasını istiyor TOBB.

Yönetimlerdeki kadın sayısının artırılmasını savunuyor. Hisarcıklıoğlu, bu konuda da taraf oluyor. İsim vermiyor. Sadece kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyor.

Bu konuyu da yerele indirmek istiyorum.

2 Ekim’de Bodrum Ticaret Odası seçimleri yapılacak.

16 yıldan bu yana başkanlık yapan Mahmut Serdar Kocadon ile Halikarnas Grubu’nun başkan adayı Engin Kaplan yarışacak. Yarışta keşke bir de kadın aday olsaydı. O zaman TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun mesajı yerini bulacaktı.

Bir eski başkan, bir genç başkan adayı bir de kadın başkan aday.

Son olarak, bir de benim önerim var.

İki başkan adayı sayın Kocadon ve sayın Kaplan, seçimlerden önce canlı yayında bir araya gelmeleri.

Demokrat Bodrum’a yakışan budur. Siyasi parti liderlerine örnek olacak bir anlayış da böylece Bodrum’dan yayılır. İki adayın Bodrum için neler düşündüklerini bu canlı yayından öğrenmiş oluruz.

Moderatörlüğü de belki dostumuz Fatih Bozoğlu üstlenir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.