Bodrum Gündem

CHP arkasını döndü, AKP alkışladı

Türkiye, TBMM’nin açılışı ile seçim sürecine girdi.

Haberiniz olsun, oldukça sert bir seçim dönemine giriyoruz. Yeni yasama yılının açılışı, yaşanacakların habercisiydi.

Bodrum’a gelmek için yine, 1 Ekim’i bekledim.

Her yıl, aynı tarihte, yeni yasama çalışmalarına başlayan Meclis’in açılışlarına katılmak, benim için alışkanlık haline geldi.

Milletvekilleri, 3 aylık “tatilden” sonra Ankara’ya döndü.

Genel Kurul Salonu dâhil, oturacakları koltukları boyanmış, çalışma odaları, komisyon salonları, lokantalar ve tüm kampüs, onlar için yenilenmiş ve hazırlanmıştı.

Hatta özlenmişlerdi de…

TBMM Genel Sekreteri yanıma yaklaşarak, “Milletvekilleri olmadan da olmuyor” dedi.

“Özlendiniz mi?” diye sordum.

Evet, buranın asli sahibi onlar. Özleniyorlar…” cevabını aldım.

Bir arkadaşım, “Doktorsuz hastane gibi ” diye benzetme yaptı.

Tatil sırasında Meclis “iktidar kulisi” boş kalmadı. Eski milletvekilleri ve bakanlar her gün, loş ışıklı iktidar kulisine gelerek uzun uzun sohbet etme imkânı buldu. Öğle saatlerinde Meclis lokantasında yemekleri yedi. Yeniden iktidar kulisindeki aynı koltuklara oturarak kahvelerini içti. Ve “ülke kurtaran” sohbetlerine devam etti.

Birbirlerinden sıkıldıkları zaman, yakından geçen bir gazeteciyi yanlarına çağırarak, “sen bilirsin ne olacak bu seçimler? “ diye sordular. Böylece,  “yeni bir yüz ve yeni bir sesin” düşüncelerini öğrenmiş oldular. Gazeteci ayrıldıktan sonra da yorumlar yapmaya devam ettiler.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli tokalaşmadı.

Yeni yasama yılı, Meclis bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konularak başladı.

Özel oturumda, her yıl olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasını yapacaktı. En yaşlı milletvekili, MHP’li Celal Adan, Erdoğan’ı askeri törenle karşıladı ve genel kurul salonuna kadar eşlik etti.

Erdoğan’dan önce, genel kurul salonuna ilk gelen lider Devlet Bahçeli’ydi. Sessiz sakin, ağır adımlarla yerine oturdu.

Daha sonra bir alkış koptu. Gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu idi. CHP’li vekiller liderlerini çılgınca alkışlıyordu. Bu sırada bizim de bulunduğumuz basın locasına dönerek “nasıl ama” anlamında bakıyorlardı.

Kılıçdaroğlu yerine oturduktan sonra AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve diğer grup başkanvekilleri, Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’nun elini sıktı. Grup Başkanvekilleri tokalaştı ve iyi bir yasama yılı diledi.

CHP, yine ayağa kalkmadı…

Birkaç dakika sonra Meclis Başkanı Mustafa Şentop, gong çalarak yeni çalışma dönemini başlattı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı genel kurul salonuna çağırdı.

Erdoğan, Bahçeli gibi adeta ayağını sürüyerek salona girdi. Adım atarken ayağını kaldıramıyordu. Bir ara sendeleyince, düşecek zannettik.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi CHP ve HDP, Erdoğan salona girerken ayağa kalkmadı ve alkışlamadı. MHP ve AK Parti grubu ise ayakta alkışladı.

İYİ Parti ise yine ne yapacağını bilemedi. Genel Başkanları Meral Akşener gelmemişti. Onlar da bir tereddüt geçirdi. Önce ayağa kalkmadılar. Sonra ne olduysa ayağa kalktılar ancak Erdoğan’ı alkışlamadılar. Çıkarken de Erdoğan’ı ayağa kalkarak uğurladılar.

Veli Ağababa, Erdoğan’a arkasını döndü.

Erdoğan’ın 30 sayfalık açış konuşması çok uzundu. Sayfalarca icraatlarını anlatınca milletvekilleri sıkıldı.

CHP’li Veli Ağababa ve bazı milletvekilleri Erdoğan’a arkalarını dönerek sohbet etmeye başladı. Yine arkaları dönük olarak fotoğraf çektirdi. Bu fotoğraflar herhalde “seçim malzemesi” olarak kullanılacak.

Erdoğan’ın konuşması uzayınca milletvekilleri salondan çıkmaya başladı.

Alkışa boğdular…

Ancak, AK Parti grubu Erdoğan’ı alkışa boğdu. Erdoğan’ın adeta, her cümlesini alkışladı. Alkış sayısının çetelesini tutuyordum. Ancak bir süre sonra alkış sayısına yetişemeyince, bıraktım.

“Alkışcı başı” Grup Başkanvekili Akbaşoğlu’nun o, tok ses çıkaran alkışı ile başlıyordu grup alkışlamaya. MHP de çaresiz bu alkışlara eşlik ediyordu.

Bay Kemal yine, Hodri Meydan çekti…

Erdoğan’ın 30 sayfalık konuşmasını CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da beğenmedi. Kılıçdaroğlu, çıkışta “grup konuşması gibi…” diye yorumladı. Ardından da Erdoğan’a bir kez daha “hodri meydan” çekti.

“Cesaretin ve yüreğin varsa, bütçe konuşmalarına katılırsın. Sunuşunu yaparsın ve beni dinlersin.”

Sönük resepsiyon. Kim, kimi protesto etti?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Pandemi nedeniyle, 2 yıl aradan sonra açılış resepsiyonu verdi.  Ancak, “kim, kimi protesto etti?” bilinmiyor ama resepsiyon çok sönük geçti.

Erdoğan ve liderlerin katılmadığı resepsiyona bakanlar da gelmedi. Ayrıca Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları da yoktu. Yüksek Yargı organları başkanlarının da gelmediği Meclis açılış resepsiyonunda, meyve suyu ikram edildi. Saat 19.00’da başlaması gereken resepsiyon, yarım saat gecikti.

Kılıçdaroğlu yerine CHP Grup Başkanvekilleri, Bahçeli yerine MHP’li vekiller, Akşener yerine de İYİ Parti grup başkanvekilleri katıldı. HDP’den kimse gelmedi resepsiyona.

Yabancı misyon da azdı. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermeni Katolikleri Ruhani Lideri Levon Zekiyan ile Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin ise İstanbul’dan gelmişlerdi

Meclis Başkanı Mustafa Şentop resepsiyonda yalnız bırakılmıştı.

Açılış gününde yaşananlar, seçim döneminin de oldukça sert geçeceğini gösteriyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.