Bodrum Gündem

Dünya Gazetesi 12 Ekim 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Dünya Gazetesi 12 Ekim 2022 TÜRKİYE EKONOMİ GÜNDEMİ

Türkiye’nin en saygın, en güvenilir ekonomi gazetesi olan Dünya Gazetesi‘nin 12 Ekim 2022 gündem özeti…

ABD’de Türkiye’ye F-16 satışında önemli bir adım atıldı. ABD, 2023 ulusal savunma yetkilendirme yasa tasarısının Senato versiyonlarına, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi konulmadı. ABD’de New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemeler, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldı. Türkiye’nin F-16 alımını koşullara bağlayan benzer bir ekleme NDAA tasarısının Temsilciler Meclisine eklenmişti ancak ortak metinde bu eklemelerin de çıkarılması bekleniyor.

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere gitmek için aldığı Schengen vizesi konusunda yaşanan sıkıntıları gündemine alan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu, schengen sisteminde reform çağrısı yapan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Fitch Ratings’in Banka Notlarından Sorumlu Global Başkanı James Longsdon Türkiye’nin, aşırı dolarizasyona paralel yüksek kur riski itibariyle geniş bir bölge içindeki en kırılgan ülke olduğunu söyledi. Longsdon’la birlikte DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Fitch’in Türk Bankalarından Sorumlu Direktörü Lindsey Liddell da “Artan makroekonomik dengesizlikler, zayıf küresel görünüm ve dünyadaki faiz artışları ile düşük dış likidite tamponları nedeniyle mevcut politika karışımı sürdürülemez olduğundan, TCMB’nin 2023’te para politikasını sıkılaştırmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası kurumlardan resesyon sesleri yükselmeye devam ederken,  ABD Başkanı Joe Biden, ABD ekonomisinde bir resesyon yaşanacağını düşünmediğini söyledi. Ancak Başkan Biden, ekonomide bir resesyonun gerçekleşmesi durumunda bunun “çok hafif” olacağını savundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği son füze saldırılarının ardından videokonferans aracılığıyla bir araya gelen G7 ülkeleri, Ukrayna’ya olan desteklerini yineleyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ve saldırının tüm sorumlularından hesap sorulacağını ifade etti.

Türkiye ve Rusya savunma bakanları, iki ülke liderlerinin yarın yapmaları beklenen yüz yüze görüşme öncesinde dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akar görüşmede Ukrayna’da acilen ateşkes ilan edilmesinin önemini vurguladı ve “ateşkes konusunda anlayış birliğinde olunduğu memnuniyetle müşahede edildi.

Yurt içinde bugün sanayi üretimi ve perakende satışların izleneceği yeni günde, yurt dışında ABD üretici enflasyonu ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz toplantısı tutanakları takip edilecek.

ETKİNLİK

Dünya Gazetesi ve MKS DevO işbirliğiyle düzenlenen 5. Ekonomi Günleri saat 13:00’te Bandırma OSB-MKS DevO Kimya Fabrikası’nda gerçekleşecek. “Hızla Değişen Dünya Ekonomisi ve Türkiye” özelinde, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Ekonomist Ali Ağaoğlu görüşlerini aktaracak.

PİYASALARDA BU SABAH
DOLAR/TL18.5775
EURO/TL18.0605
EURO/DOLAR0.9715
ALTIN (ONS)1.667
ALTIN (GRAM)996
BRENT PETROL93.87

DÜNYA’nın bugünkü manşeti

10 CEO’dan 8’i resesyon bekliyor, işten çıkarmalar yolda

Küresel şirketlerin tepe yöneticileri, durgunluk beklentilerine paralel olarak önceliklerini de yeniden belirliyor. İşçi çıkarmalar gündemde.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/10-ceodan-8i-resesyon-bekliyor-isten-cikarmalar-yolda-haberi-671497

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.