Bodrum Gündem

Bodrum Turizm Forumu Özel Röportajlar

Bodrum Turizm Forumu ile ilgili Bodrum Gündem’e özel değerlendirmeler.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Turizm Forumu ile ilgili Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Milletvekili Suat Özcan, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar,  Akdeniz Turizm Forumu Başkanı Tony Zahra, Aradhana Khowala – APTAMIND Founder & Ceo, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, TÜRSAB adına katılan TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir ve Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke Bodrum Gündem’e özel değerlendirmelerde bulundular.

Bodrum Turizm Forumu’nun ev sahibi Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras forumla ilgili şunları söyledi: “3-3,5 yıldır attığımız tohumların artık bugün yeşerdiğini görüyoruz. O yüzden bugün çok mutluyum. Çünkü dünyanın her tarafından inanılmaz bir reklam değeri olan parlamenter, basın mensupları, akademisyenler, bilim insanları, bürokratlar burada. Birçoğu Bodrum’u ilk defa görüyor. Bu Bodrum için çok önemli. Zaten Bodrum’da mavi ekonomi konusunda elimizde çok büyük imkânlarımız var. Denizciliğimiz ve kültürümüz başta olmak üzere her şeyimiz var. Hep pozitife odaklanmak ve Bodrum’u bu konularda lider yapmak istiyorum. Hedefimiz bu…”

Bunun için doğru nokta burası olduğu belli. Biraz önce konuştuğum Arnavutluk Başkonsolosu’na ‘Biz Arnavutları çok severiz’ dedim, o da ‘Biz de Türkler’i çok severiz. Türklere Arnavut olduğumuzu söylediğimizde hemen kucaklaşırız’ dedi. Ve bir de size iletmek üzere bir mesaj gönderdi. Bodrum hemşerisi olmak istiyor.

“Tabii ki yaparız. İlk önce sıcak ilişkiler kuruyorum, bu benim yapım. Bu, dünya ve bölge barışına da katkı sağlar. Egeli, Akdenizli gibi hem sıcak ilişkiler hem de iş yapıyoruz burada…”

Özellikle Hırvatistan, Malta sizin sayenizde kapı komşumuz gibi oldu.

“Bizim hem Avrupa Birliği hem de çeperlerindeki kentlerle aramız çok iyi, onlarla ilişkilerimizi geliştireceğiz. Akdeniz bizim en önemli mirasımız, onu koruyacağız, onu hep beraber koruyabiliriz. O yüzden bu ilişkileri gerçekleştiriyoruz…”

Milas Kaymakamımız burada, sizi de hiç yalnız bırakmıyor. Birlikte bir turizm merkezi haline getirmek bakımından Milas ve Bodrum’u bu toplantı açısından nasıl değerlendirebilirsiniz?

“Zaten bu çabamız o. Bodrum Cup’ta da Milas’ı hep dâhil ediyoruz. Milas da zaten Bodrum Cup’ın bir parçası olmak istiyor. Tamam, burada biz liderlik ediyor olabiliriz ama Milas olmadan da bir tarafımız eksik kalır. O yüzden Bodrum-Milas kardeşliğini her zaman destekliyoruz…”

Bodrum Turizm Forumu’na katılan Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Suat Özcan forumu şöyle değerlendirdi: “Bu panel Akdeniz Turizm Vakfı ile Bodrum Tanıtma Vakfı’nın ortaklaşa yaptığı bir etkinlik. Burada çok değerli uluslararası birçok konuşmacıyı dinlediğimizde bir kez daha değil defalarca turizm, insanlık, karar vericiler ve gezegenimiz açısından kendimizi bir gözden geçirmemiz gerekiyor. Dünya turizm ticaretinin %80’i deniz yolu ile gerçekleştiği için dolasıyla buradaki panelin ana temelinde turizm yatıyor. Ama konuşmacılar Covid döneminde turizmde bir duraklama, gerileme dönemi yaşanması ve önümüzdeki yıllara bakarken de neler yapılabileceği konusunda farklı görüşlerin bir arada değerlendirilerek yeni adımlar atılması gerektiğini söylediler. Bunlara baktığımızda Bodrum olarak biz de öncelikli olarak ülkemizin kaynaklarının, denizle, turizmle bir kez daha değerlendirilmesi ve insanlar tarafından eşitçe paylaşılması gerektiği konusunda çok çalışmalar yapılmasına bireysel olarak da inanıyorum. Ayrıca bunu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de turizmde kaynak nedir? Deniz ve denizdeki canlılar. Bunları insanlık adına daha iyi noktalara getirirken doğayı, çevreyi, denizi de sürdürülebilir bir şekilde planlaması ve uygulanması gerekir. Bunun için önce keşfetmemiz lazım. Yani hem kendimizi hem de kimlerle ulusal ve uluslararası alanda iş birliği yapacaksak birbirimizi tanımamız, keşfetmemiz sonra da bu keşiflerin nasıl olacağı konusunda uygulanabilir hale getirilmesi gerekiyor. Turizmi nasıl daha iyi bir noktaya getirebiliriz, ihtiyaçları nedir, bunları nasıl tedarik edebilirizi görüşmemiz lazım. Sonuncu olarak da nasıl paylaşacağız? En önemlisi de bu. Şu ana kadar ülke olarak eşit, eşite yakın olarak paylaştığımız söylenemez. Ama bundan sonraki adımların bu yönde olması gerekir. Turizmin paydaşları ve bu coğrafyanın turizme yatkınlığı, turizme ev sahipliği yapması nedeniyle önce yerelden başlayarak sonra tüm coğrafyayı kapsayan bir paylaşıma gitmemiz lazım. Bunları hem duyuyoruz hem anlıyoruz ve konunun uzmanları olan dernek, vakıf ya da akademisyenlerden bunları duymak bizim için doğru ya da doğruya yakın düşündüğümüze teyit oluyor. Bu anlamda bu formu düzenleyen hem Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a hem de Akdeniz Turizm Vakfı’na teşekkür ediyorum. Bu form hem ülkemize hem de uluslararası anlamda büyük katkıları olan bir etkinlik olarak değerlendirilebilir…”

Akdeniz Turizm Forumu Başkanı Tony Zahra ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde;

Bodrum’a hoş geldiniz.

“Burada olduğum ve misafirperverliğiniz için size çok teşekkür ediyorum…”

Müthiş bir enerjiniz var.

“Bodrum’da olmak ve Bodrum’daki insanlar sayesinde ben de çok enerjik hissediyorum…”

Toplantının amaçları ve hedefleri neydi, özetleyebilir misiniz?

“Bu Bodrum’da gerçekleştirdiğimiz ilk forum. Bu toplantı çok değerli. Buranın kalitesinden, katılımın yüksek olmasından dolayı oldukça etkilendim. Burada iki önemli belediye başkanı vardı, biri Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı diğeri de Bodrum Belediye Başkanı. Ayrıca parlamento üyeleri ve çok yüksek profilli katılımcılar vardı. Bu katılım kalitesi ve sayısından dolayı oldukça etkilendim…”

Basın da bu forumla ilgili…

“Basın mensuplarının sayısından ve sorularının kalitesinden olumlu yönde çok etkilendim. Bu toplantıda her şey çok harika idi. Mavi ekonomi perspektifinden çok değerli konuşmalar gerçekleştirildi…”

Bodrum’a ilk defa mı geliyorsunuz?

“Daha önce de geldim ve mavi yolculuk gerçekleştirdim. Çok güzeldi, etkilendim…”

Bodrum Turizm Forumu’na ev sahipliği yapan bir diğer isim de Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar. Kaymakam Bayar forumla ilgili şunları söyledi: “Toplantı paneller eşliğinde çok faydalı ve verimli geçti. Uzman bilim adamları kendi alanlarında açıklamalarda bulunuyorlar, biz de kendi payımıza düşenleri almaya çalışıyoruz. Bodrum ve Milas bu coğrafyada önemli iki ilçe. Yarımadanın bu iki ilçesinin karası olduğu gibi denizi de bir bütün olarak turizmin önemli başlığıdır. Klasik ve alternatif turizmi ile ülkemizin önde gelen iki önemli ilçesi. Akdeniz’in kenarındaki bu katılımcı ülkelere ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Akdeniz’deki kirlenmenin önüne geçebilme ve bu kirlenmeyi bertaraf edebilme konuşuluyor. Mavi ekonomiden bahsediliyor. Denizin altı ve üstü ile ve karasıyla bütünleşerek değerlendirilmesi tartışılıyor. Turizmi geliştirme adına iş birliği ve bilgi paylaşımı çok çok önemli. Bu açıdan bu paneli çok değerli buluyorum, katılımcılara teşekkür ediyorum…”

Kaymakamımım, dünya barışının Akdeniz çanağında da devam etmesi tek başına değil de bütün ülkelerin hem ekonomik hem de siyasi anlamda birlikte hareket etmesiyle mümkün. Turizm destinasyonunda da güvenliğe çok önem veriliyor. Bu konuda çok şükür biz iyi durumdayız.

“Dünyanın kuruluşundan beri Akdeniz dünya milletlerinin odağı olmuş, yüzlerce yıl sürekli el değiştirmiştir. Dolayısıyla dünyanın gözbebeği, nazar boncuğu olan bir yer. Bölgemizde Lelegler, Dorlar, Persler, sonrasında Yunan, Bizans ve Osmanlı etkisi var. Bakıyorsunuz bu coğrafyadan 8-10 tane millet geçmiş. Belki aynı kökenden gelme ama savaşların olduğu bir yer. Savaşın olduğu, güvenliğin olmadığı yerde turizmin ilerlemesi mümkün değil. İnsanlar can güvenliğinin olmadığı yerlere gelmeyeceklerdir. Umut ediyorum ki Akdeniz’deki barış daim olur, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ortamı ortadan kalkar. İlçe bazında da kaymakamlar yani bizler kişilerin güvenliği açısından her türlü tedbiri almış durumdayız. 2022 yazının geçmiş yıllara göre çok iyi geçtiğini düşünüyorum. Polisimiz, jandarmamız, zabıtamız eni iyi şekilde olaylara müdahale ettiler. Önümüzdeki yıllarda buraya gelecek olan yerli-yabancı misafirlerimize Bodrum Kaymakamı olarak hiç endişe etmeden gelebileceklerini ilan ediyorum…”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde;

Başkanım çok önemli konuların ve konukların da olduğu bir toplantıya şahitlik ediyoruz. Muğla ve Bodrum önemli kişileri ağırlıyor. Aslında bir yerde de hemşeri ediniyoruz. Toplantıyı değerlendirir misiniz?

“Bu kadar değerli konuşmacıları bizlerle buluşturduğu için vakfımıza, Bodrum Cup yöneticilerine ve sevgili başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bordum bir simge, bir nokta olarak alınmış ama buna bütün Muğla ve Akdeniz için baktığım zaman bu toplantının çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ama şöyle bir şeyi ifade etmeye çalıştım; dünyanın bizim dışımızda oluşmakta olan bir gidişi ve pek de iyi niyetli olmayan durumlar var. Ukrayna’da savaş niye çıktı, niye hâlâ barış sağlanamıyor, devam ediyor? Onun devam etmesine kimler katkı sağlıyor? Niye Ege’ye Amerika uçak gemisini getiriyor ve çeşitli yerlerde ekipler kuruyor? Nereden çıktı birdenbire? Çin ve Tayland konusu var. Bütün bunlara baktığımızda bizi gelecekte çok daha makro ölçüde problemlerin beklediği ve birilerinin büyük güç savaşı içine girdiği, dünyayı ve düzeni, mevcut yapıyı değiştirmek için çok önemli savaşın olmakta olduğunu gösteriyor. Bunlar olurken Akdeniz’i, Muğla’yı Bodrum’u tabii ki tartışalım. Ama bunu tartışırken bu olayları görüp onun düşüncesi içinde Akdeniz’i, Muğla’yı, Bodrum’u tartışmamız lazım. Umutsuz olmaya hakkımız yok, bizim her şeyimiz var ama altını tekrar çizerek ve ülkemiz için söylüyorum, süratle barışa, birlikteliğe, sevgiye ihtiyacımız var. Bunu yapamadığımız takdirde ülkeyi belli bir program çerçevesinde, bu karmaşa, fırtına içinde selametle bir limana ulaştırmamız mümkün olamayabilir. O nedenle ülkem için en önemli, her şeyin üstünde temenni ettiğim şey hukuk devleti olmamız, adaletli olmamız, birbirimizi sevmemiz, kol kola girmemiz ve ülkenin gelecekteki önemli menfaatleri, çocuklarımızın, torunlarımızın menfaati için bazı konuları bir yana bırakarak ülkenin birliği ve barışı için hep birlikte çalışmamız lazım. Büyütün, Akdeniz’deki ülkelerin birbiri ile barışı, sevgiyi oluşturun. Büyütün, dünyanın barışa doğru büyük adımlar atması lazım. Çalışılması gereken en önemli konulardan birisi…”

Mustafa Kemal Atatürk zaten bunu söylemişti.

“Yurtta sulh, cihanda sulh. Sevgi ve barış, bir de üretimi arttıralım, önemli ama üretime her şeye rağmen arttırmak için doğayı tahrip etmeyelim, makul, kontrol edilebilir, çevreye saygılı bir üretim ama en önemlisi de adil paylaşım. Bu paylaşım olmadığı için şu anda Akdeniz’de göç ve göçmenlerin yaşadığı faciaları haber olarak görüyoruz. O bakımdan bunları bilelim, çok iyi durumda değiliz ama umutsuz olmaya da hakkımız yok. Kol kola girersek her şeyi hallederiz…”

Panele TÜRSAB adına katılan TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde;

Foruma oldukça önemli bir katılım var.

“Katma değeri yüksek insanlar katıldı. Öncelikle Bodrum’un bizim amaçladığımız doğasının, deniz ve mavisinin güzelliğinin öne çıkması için harcadığımız çabaların burada bir sonucunu görüyoruz. TÜRSAB burada ana sponsorlardan bir tanesi. Bodrum’un doğasının ve diğer partnerler Yunanistan, Malta gibi Akdeniz çanağında olan herkesin bu konuda hep beraber hareket etmesi turist akışını arttıracaktır. Çünkü, dostluk, barış, sevgi, festivaller yani insanlar mutluluk için seyahat ediyor, mutlu olacağı yerleri tercih ediyor.

Aradhana Khowala – APTAMIND Founder & Ceo ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde;

Önce sizi tanıyalım?

“Destinasyon ve turizm alanında faaliyet gösteren önemli bir firmanın CEO’su ve kurucu ortaklarındanım. 75 ülke ile iş birliği, ticaret yapıyoruz…”

Mavi ekonomi ve Bodrum’la ilgili neler söylersiniz?

“Mavi ekonomi gerçekten çok önemli bir konu. Acilen bir eylem içinde olmamızı gerektiren bir alan. Bugünün çok önemli bir konusu olduğunu düşünüyorum…”

Ayrı ayrı değil de Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin birlikte hareket etmesi çok önemli sanırım.

“Kesinlikle çok haklısınız. Sadece Akdeniz bölgesinde 150 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Yazın bu artı 30 milyon daha çıkabiliyor. Dediğiniz gibi ayrı ayrı değil kollektif bir şekilde turizm alanında daha sürdürülebilirlik adına neler yapabileceğimize dair birlikte hareket etmeliyiz. Bu problemleri çözebilmek adına iki önemli faktör öne çıkıyor. Birincisi yardım isteyebilmelisiniz çünkü ben her şeyi tek başıma çözemem. Birileriyle paylaşmam lazım ki beraber toplanıp bu sorunları çözelim. İkincisi de radikal değişimler gerekiyor. Radikal liderlik çok önemli…”

Bodrum’a daha önce geldiniz mi?

“Tabii ki, ilk gelişim değil. İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerinizde çok defa bulundum. İtiraf etmeliyim ki Türk yemeklerine karşı çok büyük ilgim var, çok seviyorum. Türkiye’ye her sene geliyorum…”

Aslen nerelisiniz?

“Hindistanlıyım, Londra’da yaşıyorum ama değişik farklı ülkelerde de yaşamışlığım var…”

Bodrum hakkında ne diyeceksiniz?

“Şöyle önemli bir şey söylemek istiyorum; Bodrum’a baktığımız zaman mavi ve yeşil dokusu çok farklı, bu onu çok güzel yapan bir şey. Aynı zamanda tarihi, kültürü, gelenekleri, doğal dokusu, bunların hepsini tek bir kompozisyonda topladığımızda onu eşsiz bir şehir haline getiriyor. Bodrum bu açıdan birçok destinasyondan sıyrılıyor, farklı bir destinasyon. Bu bağlamda en önemli şeylerden birisi de konukseverlik. Bunu Türkiye, özellikle Bodrum’da çok güçlü bir şekilde hissettim. Çok otantik. Bu konukseverliği çok yakın buluyorum…”

O zaman Başkanımız Ahmet Aras’a sizi hemşerimiz yapması için istekte bulunacağım.

“Sizden birisi olmak isterim. Yardımcı olursanız mutluluk duyarım. Ben buraya misafir olarak gelmiş olabilirim ama Bodrum’dan ayrıldıktan sonra Bodrum’un bir elçisi olarak yurt dışında yer alacağım…”

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ile yaptığımız röportajın detayları şu şekilde;

“Öncelikle burada olmaktan çok mutluyum. Aslında bir olan ve aynı kültürün, coğrafyanın devamı olan bir noktayız. Her iki ilçemiz de tarihin getirdiği bir kader birliği içerisinde. Bu bir turizm fuarı, forumu. Turizm artık sadece deniz, kum, güneşten ibaret değil. Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonu olan Bodrum’da, turizmin destekleyici yönleri olan tarih turizminin büyük zenginliğine, bölgenin en önemli tarihi turistik değerlerine sahip Milas’ta turizmin güçlenmesi ve Bodrum turizmi ile entegre bir şekilde yön verilmesi noktasında neler yapabiliriz, nasıl farklı iş birliklerine gidebilirizi konuşmak için buradayız. Bu güzel etkinliğin Bodrumumuza ve tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum…”

Özellikle Bodrum’un ve Milas’ın turizmini birleştirmek, Bodrum’a gelenlerin Milas’ı da görmeleri sağlamak için çalışmalar yapıyorsunuzdur sanırım.

“Kesinlikle. Bodrum’a gelen ciddi bir turist potansiyeli var. Bodrum, Türkiye’nin önde gelen turizm lokasyonlarından birisi. Dolayısıyla bu turist potansiyelinin Milas’la zenginleştirilmesi, Milas’a yönlendirilmesi noktasında çeşitli projelerimiz var. Milas’ta Milas Müzesi, Hekatomnos Anıt Mezarı, şu anda gün yüzüne çıkmakta olman Euromos antik kenti, Beçin Kalesi, Kıyıkışlacık’ta İasos antik kenti, Bafa antik kenti gibi çok zenginliklerimiz var. Bodrum ve Milas turizminin birlikte çok daha güçlü olduğunu ve her iki ilçe ekonomisini de katkı sağladığını düşünüyorum. Buna benzer çalışmaların devamını diliyorum. Birlikte daha güçlüyüz…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.