Bodrum Gündem

Halikarnas Balıkçısı 49. Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Her sene ölüm yıl dönümü olan 13 Ekim ve bağlı günlerde farklı içeriklerle oluşturulan programlarla anılan Halikarnas Balıkçısı’nın 49. ölüm yıl dönümü Bodrum Deniz Müzesinde “Balıkçı’nın Çardak Altı Kahvesinde” gerçekleştirildi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Deniz Müzesi ve Bilgi Yayınevi iş birliğinde organize edilen program dâhilinde 13 ve 14 Ekim tarihlerinde iki gün boyunca Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleşen etkinlikler içerisinde sunumlar, öğrenci atölyeleri, kent turu, programa özel basılan Halikarnas Balıkçısı’na ait mini kitap dağıtımı ve sergi yer aldı. Balıkçı’nın mütevazı yaşam tarzının mekânsal anlatımla buluştuğu çardak altı kahvesinde katılımcılar kendilerini eski Bodrum’da bir çardak altı kahvesinde hissetti. Etkinliklere birçok katılımcı ve farklı okullardan 180 öğrenci dahil olarak Balıkçı’yı yakından tanıdı.

Anma programı, 13 Ekim Perşembe günü saat 11.00’de Halikarnas Balıkçısı’nın anıt mezarı bulunan Gönültepe’de, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen anma töreniyle başladı. Bodrum Deniz Müzesi programı aynı gün “Halikarnas Balıkçısı Gibi Çiziyorum” çocuk atölyesiyle başladı. Atölyede öğrenciler, Halikarnas Balıkçısı’nın çizim tekniklerinden biri olan mumlanmış kağıt üzerine mürekkep kazıma tekniğini sanat tarihi uzmanı eşliğinde tanıyarak sanatla buluştu. Saat 17.30’da da tekrar eden atölyede öğrenciler Halikarnas Balıkçısı’nın kullandığı tekniği tanıdı, resimlemelerinden esinlenerek çalışmalar ortaya koydu.

Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’ndan yayımlanmak üzere yaklaşık üç senedir üzerine çalışılan Halikarnas Balıkçısı Sözlü Tarih Projesi içeriğiyle ilgili sergi, müze sergi alanında etkinlik başlangıcından bitimine kadar izleyiciyi karşıladı. Projenin yürütücüsü Dr. Meltem Ulu’nun Bodrum Deniz Müzesi iş birliğinde gerçekleştirdiği çalışmada izlediği yol, kitabın içeriğinden metin ve fotoğraflarla birlikte izleyiciye aktarıldı. Gerçekleşecek sergide Bodrum yerel tarihinden izler görüldü.

13 Ekim Perşembe günü saat 14.00’de Arkeolog-Antropolog-Deniz Tarihi Araştırmacısı Timuçin Binder’in gerçekleştirdiği sunumunda, Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarındaki deniz ve doğa içeriğine,  Mavi Anadoluculuk tezine, Mavi Anadoluculuk akımındaki uygarlık eleştirisine dikkat çekilerek modern uygarlığın bugün geldiği nokta, özellikle içinde olduğumuz ekolojik kriz bağlamında değerlendirildi. Halikarnas Balıkçısı’nın mirasının içinde barındırdığı hâlâ güncel olan düşünceler ve öneriler aktarıldı. Sunuma Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi, Bodrum Fen Bilimleri Anadolu Lisesi ve Bodrum Uğur Anadolu Lisesi katılım gösterdi.

Kent Turu İlgiyle Karşılandı

Halikarnas Balıkçısı’nın botanik bilgisiyle kente kattıkları üzerinden kentteki mirasının izinin sürüldüğü kent turu yoğun ilgiyle karşılandı. 14 Ekim Cuma saat 11.00’de Bodrum Deniz Müzesi önünden başlanılan kent turunda, Halikarnas Balıkçısı’nın diktiği, Bodrum’a getirdiği ve ektiği bitkiler, günümüzde hala yaşayan ağaçlar Eğitimci-Yazar Hatice Orman’ın anlatımıyla zenginleşerek Trafo Cafe&Restorant’ın önündeki Bella Sombra ağacının önünde tamamlandı. Doğayla ve kentle uyumlanmaya Balıkçı’nın izinde bir tık daha yaklaşılan kent turuna her yaştan katılımcılar ve Bahçeşehir Koleji öğrencileri katıldı. Birçok farklı noktada bilgilendirmeler yapılarak gerçekleşen turda Halikarnas Balıkçısı’nın belediyede kadrolu bahçıvanlık yaptığı dönemi, Balıkçı’dan notlar, anılar; okaliptüs, bella sombra, palmiyeler, begonviller gibi birçok bitki hakkında bilgi verildi. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen kent turuna ilginin yoğunu belirten müze yönetimi kent turunun belirli aralıklarla tekrar edileceğini iletti.

Kent turunun ardından müzede çardak altında iki sunum daha gerçekleşti. Saat 13.00’de Yazar-Eğitimci Ömer Ünal’ın sunumunda Halikarnas Balıkçısı’nın hayat algısına, doğa sevgisine, mitoloji bilgisine dayalı öyküleri ve mücadeleci kişiliği çocukların değerler eğitimi açısından yorumlandı. Çocukların gerçek hayatta karşılaşacakları zorlukların mitolojik ve fantastik öyküler vasıtasıyla çözülebileceği örneklerle anlatıldı. Balıkçı’nın düşünce dünyasında ve kişiliğinde mitolojinin etkisi düşünüldüğünde, çocuklara, ebeveynlere ve eğitimciye birçok açıdan yol gösterici olabilecek bir sunum gerçekleşti. Sunuma Marmara Koleji öğrencileri ve Merkez Turgutreis Ortaokulu öğrencileriyle öğretmenleri de katıldı.

Hemen ardından aynı gün saat 15.00’de Antropolog Dr. Meltem Ulu’nun Bodrum Deniz Müzesi iş birliğinde yürütmeye devam ettiği çalışmayla ilgili sunum gerçekleşti. Sunum içeriğinde, Bodrum Deniz Müzesi’yle iş birliğinde, Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı yaşarken tanıyanlar veya kendisinden etkilenen kişiler ile yürütülen ve yürütülmeye devam eden, araştırma sahası Bodrum, İstanbul ve Gökova olan çalışma anlatıldı. Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı, ilk ağızdan dinleyerek Bodrum ile çevresine yaptığı katkıları ortaya çıkarıp, kendisini tanımanın bir adım ötesine geçilerek Bodrum’un yerel tarihi ile ilgili kayda alınmış pek çok veriyle ilgili bilgi de sunumda aktarıldı. Bodrum Uğur Anadolu Lisesi ve Mumcular Sitare Özkan Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri de sunumla ilgilenen okullar arasıydı.

Mini Kitap Çok Sevildi

Telif hakları Bilgi Yayınevi’nde bulunan Halikarnas Balıkçısı’nın öykülerinden derlenmiş ve çocuk serisi olarak basılmış “Denizin Çağırışı” kitabının bir bölümü, anma programına özel olarak Bilgi Yayınevi tarafından “mini kitap” versiyonu ile basılarak etkinliğe katılım gösteren her katılımcıya Bodrum Deniz Müzesi ve Bilgi Yayınevi’nden program anısına armağan olarak verildi. Özellikle çocuklar ve gençlerin dikkatini çeken, günümüzde ilgiyle karşılanan mini kitapta Halikarnas Balıkçısı’nın “Denizin Çağırışı” eserinden kısa hikâyeler mini kitap içerisindeydi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.