Bodrum Gündem

Bütçeyi Saray’a Değil Çiftçiye Harcayın

Bütçeyi Saray’a Değil Çiftçiye Harcayın
21.10.2022
0
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe maratonu başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Bodrum Gündem Haber

Bütçe hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Cumhurbaşkanlığı’na ayrılan bütçenin yüzde 60’a yakın artmasını eleştirdi. Alban, “Cumhurbaşkanlığı makamı 2023 bütçesine göre günde tam 18 milyon TL harcayacak. Bin odalı saraya para yetişmiyor. Bu parayı saraya değil, çiftçiye harcayın” dedi.

Çiftçinin gübre, mazot, tohum, zirai ilaç gibi girdi fiyatlarının tavan yaptığını belirten Alban, tarım ürünleri üretici fiyatlarında son bir yıllık artış oranının yüzde 150’ye ulaştığını vurguladı.

Tuz Koktu Şekerin Tadı Kaçtı…

Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılında 3,8 milyar TL olan bütçesi, 2023 için yaklaşık yüzde 60 artışla 6 milyar 637 milyon liraya çıkartıldı.

Cumhurbaşkanlığı harcamalarının birçok kurumun önüne geçtiğini iddia ederek,  “Et kokarsa tuz basılır, tuz kokarsa çare ne?” diyen CHP’li Alban, “son bir yılda şekerin kilosu 6 TL’den 26 TL’ye çıktı. Nisan ayında marketlerdeki toz şekerin kilosu 14 TL civarında iken şimdi ortalama şeker fiyatı 26 TL’ye çıkmış durumda. AKP iktidarı, şekerin tadını kaçırdı. Bu iktidarın tuzu da koktu. ” diye konuştu.

Çiftçiden Garanti Alım Yapın…

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin kendi çiftçisinden ürün almak yerine, hemen hemen her gün ihale açarak ithalata başladığını öne süren Alban, bütçeden önümüzdeki yıl köprü ve yol geçişlerinden garanti ödemeler için günlük 146 milyon TL harcanacağını kaydetti.

“Tarım üretiminin devamı için üretici köylülere ucuz kredi sağlanmalıdır” diyen Alban, “Uygulanan tarım politikaları nedeniyle emeğinin karşılığını alamayan köylüler borçla üretim yapmaya çalışırken bir yanda borçları da katlanarak artmaktadır. Tarım kredi kooperatifi ve bankalara olan borçları nedeniyle traktörü, hayvanı, tarlası, bağı bahçesi haczedilen köylülerin haciz işlemleri durdurulmalıdır. Üretici köylülerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları silinmelidir. Sarayın değil çiftçinin bütçesi artırılmalıdır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.