Bodrum Gündem

Köylülere hem örnek oluyor, hem de destek veriyor

CHP’li Yalıkavak Eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, kendisinin de bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu belirterek, hasadı başlayan zeytin fiyatının kilosunun 15 liradan az olmaması gerektiğini vurguladı. Üretim maliyetlerinin de çok yükseldiğine dikkat çeken Saruhan; “Köylüler üretimi bırakıp, başka yerlerde çalışmaya başladı. Bu büyük bir tehlike…” dedi.

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Milas Kılavuz köyü civarında zeytin üretimi yapan eski Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan köylülere örnek olurken, bir yandan da zeytin üreticilerin bir araya gelerek örgütlenmesi için liderlik yapıyor.

Saruhan, Türkiye genelinde zeytin üreticilerinin yükselen maliyetler, doğal afetler, düşük zeytin fiyatları nedeniyle zorda olduğunu belirterek şunları söyledi: “Mazot bir yılda yüzde 364 artışla 7.66 liradan 28.68 liraya kadar yükseldi. Geçen yıl bir kilo zeytin parası ile 1.25 litre mazot alabilen çiftçi bugün bir litre mazot alabilmek için en az 2.5 kilo zeytin satması gerekiyor. Geçen yıl 140 lira olan işçilik ücretleri bu yıl 350 liraya çıkmış. Bir kilo zeytinin sadece toplama maliyeti kilo başına 3 lira olmuş. Gübre ve ilaç fiyatları da artmış durumda…”

Köylüler geçim sıkıntısı nedeni ile üretimi bırakıp, başka işlerde çalışmak zorunda kalıyor…

Zeytin hasadında çalışan Kılavuz köyünden Cevdet Yıldız da kendi üretimleri ile geçinebilmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek; “Artık bıçak kemiğe dayandı. Kendi malımız bizi geçindirmeye yetmiyor. Küçükbaş hayvancılık bitti, büyükbaş hayvancılık da bitmek üzere. Herkes mallarını kesiyor ya da satıyor. Yeğenimi evlendireceğiz ama nasıl kara kara düşünüyoruz. Çocuklarımız ise çiftçilik yapmak istemiyor. Bizden sonra üretecek kimse kalmayacak…” dedi. Cevdet Yıldız’ın yeğeni Ersun Yıldız “Artık evlenmek mümkün değil. Mucize. Evler olmuş bir buçuk trilyon. Kız almak için ev almak gerek. Evi olmayana kız vermezler…” sözleri ile köylü gençlerin en önemli sorunlarından birini dile getirdi.

Çiftçiyi ayakta tutacak bir fiyat belirlenmeli…

Ekim sonu, Kasım başı itibarı ile zeytin hasadının başladığını anımsatan Saruhan; “Zeytin üreticisi geçmiş yıllarda yaşanan doğal afetler ve fiyatların düşüklüğünden dolayı çok sıkıntı çekti. Çiftçiyi ayakta tutacak bir fiyat belirlenmeli. Bu yıl için yağlık zeytin için kilo başına 15 lira, dane zeytin için de baremine göre 20-25 lira fiyat verilmesi gerekiyor…” dedi.

İktidar zeytin üreticini desteklemiyor…

“İktidar zeytin üreticini desteklemiyor…” sözleri ile açıklamalarına devam eden Saruhan; “Bunun bir nedeni var. Kasıtlı olarak destek verilmiyor. Gözlerini zeytinlik arazilere dikmiş durumdalar. Zeytinin yeryüzünde ki ebedi maden olduğunu unutmamalıyız. Yer altı madenleri bir defa işlenebilir ve biter. Oysa zeytin daima ürün verir. Ayrıca madenlerimizdeki yaşam mücadelesi dikkate alındığında zeytinin kıymeti daha anlam kazanıyor…” dedi.

Zeytinlikleri maden aramalarına açıyorlar…

İktidarın defalarca zeytin Yasası’nda değişiklik yapmak istediklerini söyleyen Mustafa Saruhan şunları söyledi; “Zeytinlik arazileri maden aramalarına açıyorlar. Yasa ile korunan zeytinlik alanlarını talan etmek üzere tam 9 defa girişimde bulunuldu. Yönetmelikle maden firmalarına tahrip ettiği zeytinlik alanları rehabilite etme şartı getirdiler. 100-300 yaşındaki ağacı nereye nasıl taşınacak. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı, şimdilik askıya alındı. AKP, 2017 yılında zeytin ağaçlarının kesilip, yerine fabrika yapılmasına olanak tanıyan kanun tasarısını tepki çekince geri adım atmak zorunda kalmıştı. Bir türlü zeytinle uğraşmaktan vazgeçmiyorlar. Yaklaşık 750 bin ailenin geçimini sağlayan, 10 milyon kişinin yaşamını etkileyen zeytin alanlarının ranta açmak için ellerinden geleni yapıyorlar…”

Zeytin üreticisinin mutlaka örgütlenmesi gerekiyor…

Saruhan 1 milyonun üzerinde zeytin ağacına sahip 18 il olduğunun bilgisini de verirken sözlerini şu şekilde tamamladı; “Türkiye genelinde 189 milyona yakın zeytin ağacı var. Zeytin politikası bu illerden çıkacak milletvekili sayısını da etkileyeceğini kimse unutmasın. Zeytin üreticisine örgütlenin çağrısında bulunmak istiyorum…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.