Bodrum Gündem

20 yıldır iktidarsınız, 20 yılda 20 yangın uçağı ve helikopteri alamadınız

20 yıldır iktidarsınız, 20 yılda 20 yangın uçağı ve helikopteri alamadınız
03.11.2022
0
A+
A-

2023 Bütçe Görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Bu hafta görüşülen bütçelerden biri de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi idi. CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, komisyonda yaptığı konuşmada, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye orman yangınları ile mücadele zafiyetine dair sorular yöneltti.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin şunları söyledi:

Helikopter Sözleşmesi Bitti, Marmaris Yangınına Gece Müdahale Edilemedi…

“Sayın Bakan, Datça, Marmaris ve geçen yıl Muğla genelinde ve diğer illerimizde çıkan yangınlarda binlerce hektar orman alanımız içindeki canlılarla birlikte yandı, kül oldu. Geceleyin ise elimiz kolumuz bağlı ormanlarımızın yanışını izledik. Sizden önceki Sayın Bakan bir yıl önce, dünyada gece ormanlarına müdahale edebilen, uçak veya helikopter teknolojisinin olmadığını söylemişti. Bir yıl sonra siz, 2021 Temmuz ayında “10 gece görüşlü helikopteri envanterimize katacağız.” dediniz basına yansıdığı kadarıyla.

Temmuz ayındaki Datça’da çıkan yangında gece görüşlü yangın söndürme uçağı denendi ancak eylül ayında Marmaris’te çıkan yangında gece yangınına müdahale edilemedi. Niye? Sözleşmesi iki gün önce bittiği için. Sayın Bakan, ormanlarımız tamamen bittikten sonra mı kuracağız uçak ve helikopter filomuzu. Her yıl 1 helikopter alınsaydı, yirmi yıldır iktidardasınız 20 helikopterimiz olurdu, 20 de uçağımız olurdu”

Enerji Nakil Hatlarından Çıkan Yangınlar İçin Hangi İşlemler Yapıldı?

Datça’da 13 Temmuzda başlayan ve 14 Temmuzda kontrol altına alınan yangın için “Elektrik trafosundan çıktı.” dediniz. Sayıştay raporlarında da bu konuya dikkat çekilmiş. Dağıtım şirketlerinin enerji nakil hatları için yıllık ve mevsimsel yapılması gereken bakım ve yenileme işlemini yapıp yapmadığı konusunda hangi çalışmaları yaptınız? Çalışma yapılmışsa hangi yaptırım kararları alındı ve bu kararlar kamuoyuyla paylaşıldı mı?

İşçi Alımlarında Orman Köylüsüne Öncelik Verilsin

80’li yıllar ile 2020’yi karşılaştırdığımızda aynı sayıda yangın çıkmasına rağmen… Örneğin 2020’de yanan alan 1980’e göre yüzde 50 daha fazla. Oysa bugün Orman Genel Müdürlüğünün elinde en gelişmiş teknoloji mevcuttur ama yanan alan fazla. 80’li yıllarda kazma, kürek ve şaplakla yangın söndürülüyordu ve şimdikinden çok daha başarılıydı çünkü o yıllarda orman köylüleri ormanın içinde yaşıyordu, orman köylüsü yangına ilk müdahaleyi kendisi yapıyordu ve zamanında yapıyordu. Şimdi ise maalesef orman köylüsü desteklenmediği için ormana küskün ve orman köylerindeki genç nüfus göç etmek durumunda kaldı.

Bu nedenle yangına zamanında müdahale edilmesi mümkün değil ve sonuçları da böylesine acı oluyor. İşe alımlarda orman köylüsüne öncelik verilmeli, bu konuda bir çalışmanız var mı?

8600 Kadrolu Yangın İşçisi Tamamlandı Mı?

Sayıştay 2021 yılı raporuna göre “8.600 kadrolu yangın işçisi eksik.” diye tespit etmiş, bu eksikler tamamlandı mı?

Tüm işçilerin kadrolu olması için bir çalışmanız var mı? Geçici işçiyle yangın söndürülmez, bu konuda eğitim çok önemli. Eğitimle ilgili ne yapılıyor? Buca ve Antalya’daki eğitim merkezleri açık mıdır?

Sayıştay raporlarında yangın eylem planlarının uygulanmasında yerel yönetimlerle ilgili eylem birliğinin gerçekleştirilmediği uyarısı var, bu konuda hangi çalışmayı yaptınız?

Dikili Satış Uygulamaları Ormanlarımıza Zarar Veriyor

Dikili satış uygulamaları ormanlar üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Ülkedeki aşırı odun üretimine paralel olarak; 2017 yılında toplam odun satışı içindeki dikili satışların oranı %21 iken; bu oran 2021 yılında %40,3’e yükselmiştir. Gereksiz kesimler yapılıyor.

Ticari bir faaliyet olan dikili satış uygulamaları denetleniyor mu? Aşırı üretim, dikili satış, endüstriyel ağaçlandırmayla orman alanlarımızın içi boşaltılıyor, daraltılıyor, parçalanıyor, 100 ve 1.000 hektardan büyük sahalar azalıyor; bu anlayıştan vazgeçilecek mi?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.