Bodrum Gündem

Gençlerin Umudunu Çaldınız

Gençlerin Umudunu Çaldınız
04.11.2022
0
A+
A-

2023 Bütçe Görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Bu hafta görüşülen bütçelerden biri de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi idi.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Gençlerimiz Bu Ülkede Kendi Hayatlarına Değer Verildiğini Düşünmüyor

“Gençlik ve Spor Bakanlığı nüfusumuzun aşağı yukarı dörtte 1’inin, gençlerimizin sorunlarıyla doğrudan muhatap olan bir Bakanlık; sorumluluğu da bu derece büyük. Evet, gençlerimizin barınmadan burslara, işsizlikten beslenmeye gibi bir dizi maddi sorunu var, bunlara geleceğim. Bu sorunların hepsi “kamucu” anlayışla, kaynakların gençlerimize aktarılmasıyla çözülebilecek nitelikte sorunlar. İlk sandıkta iktidarı devraldığımızda bu konularda neler yapacağımızı da tek tek söyleyeceğim. Gençlere reva gördüğünüz sadece ekonomik olarak kötü şartlar değil. Bir sorun var ki o sorun yirmi yıllık AKP iktidarının gençlerimizin dünyasında yarattığı yıkıma işaret ediyor ve baş edilmesi gerçekten zor bir sorun.

Gençlerimizin büyük çoğunluğu gelecekten umudunu kesmiş durumda; bunun temelinde de mevcut siyasi rejimin özgürlüklere, demokrasiye, farklı yaşam tarzlarına karşı tutumu yer alıyor. Gençlerimiz, bu ülkede kendi hayatlarına bir değer verildiğini, alın teriyle, onuruyla çalıştıkları zaman bir yere gelebileceklerini düşünmüyorlar maalesef. Bakın, böyle söylediğimizde çok afaki bir şeyden, kişiden kişiye değişen bir ruh hâlinden bahsediyoruz sanılabilir ancak gerçekler öyle değil.

Sorun Göç Edende Değil Şartlardadır

Büyük romancı Amin Maalouf “Her insanın gitmeye hakkı vardır; onu kalmak için ikna etmesi gereken ülkesidir.” der. Sorun, göç edende değil, şartlardadır. İktidar, ülkeyi büyük bir yoksulluk çemberine ve antidemokratik otoriter bir yola soktuğu için yeni mezun gençlerimiz daha iyi şartlar, daha geniş özgürlük ortamı, demokrasi için göç ediyorlar. Göç edemeyen gençler büyük bir çaresizlikle de umutsuzluğa savruluyor. Tersine beyin göçüyle yurt dışına giden gençlerimize kucak açacak politikalar oluşturmak bizim boynumuzun borcudur ancak bu da iktidarın çapını çoktan aşıyor maalesef.

Konser Yasaklarının Gençleri Sevindireceğini Mi Düşündünüz?

Sormak istiyorum Ne bekliyordunuz? “Tweet” attı diye tutuklananlar olunca gençlerin alkışlamasını mı beklerdiniz? Konser yasaklarının gençleri sevindireceğini mi düşündünüz? Yeni işe başlayan üniversite mezunu bir gencin kaç yıl çalışırsa bir araba alabileceğini, asgari ücretle çalışan gençlerin ise hiç araba bile alamayacağını hesapladınız mı? Gençlere sunabileceğimiz en önemli şeyin eşit ve özgür bir toplumun parçası olma hissi olduğunu ıskaladınız. Gençlerin elinden bu toplumun yurttaşları olarak demokratik mücadeleyle istediklerini değiştirebilecekleri, haksızlıklara karşı demokratik protesto haklarını kullanabilecekleri hissini coplarla, gözaltılarla aldınız. İşte, bu nedenle, ilk sandıkta gençlerin oyuyla Türkiye siyasi tarihinin zamanı dolmuş bir iktidarı olarak anılacaksınız.

İlk Seçimden Sonra Gençleri Kucaklayacak Kamucu Politikaları Hayata Geçireceğiz

“Biliyorsunuz, bu bütçe iktidarı uğurladığımız bir bütçe. İlk seçimde gençleri kucaklayacak kamucu politikaları hayata geçirmek için iktidara geleceğiz halkımızın teveccühüyle. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında genç istihdamın atılımı vizyonuyla Gençlik Garantisi Programı’nı uygulayacağız. Gençlik Garantisi Programı’na göre otuz yaş altı yükseköğrenim mezunu gençler istihdam, işsizlik desteği, eğitime devam ve ücretli staj seçeneklerinden birinden yararlanacaklar, aynı zamanda tüm organize sanayi bölgelerinde iş garantili yatılı teknoloji liseleri açılacak. Teknoloji liselerinde üç yılını tamamlayan gençler devletten sigorta primi desteği alarak ücretli staj görecekler. Eğitime devam etmek isteyenler ise kendi alanlarında eğitim almak kaydıyla puan avantajına sahip olacaklar. YÖK kaldırılacak; üniversiteler mali, idari ve bilimsel özerkliğe kavuşacak; rektörlük seçimleri geri gelecek.

Üniversite bileşenleri rektörlük seçimlerinde temsil edileceklerdir. Eğitim sistemi paydaşlarla birlikte baştan aşağı değiştirilerek nitelikli, bilimsel ve erişebilir bir eğitim anlayışı benimsenecek; kamuda mülakat kaldırılarak liyakat ilkesi hayata geçirilecek.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.