Bodrum Gündem

Anayasal hak olan sendikalaşma üretkenliği de artırıyor

Anayasal hak olan sendikalaşma üretkenliği de artırıyor
29.11.2022
0
A+
A-

2023 Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinin Plan ve Bütçe Komisyonu aşaması tamamlandı. Bütçe görüşmeleri 5 Aralık’tan itibaren Genel Kurul’da devam edecek. Bütçe görüşmelerinin yakıcı konularından biri de sendikal örgütlülük idi.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görüşmelerinde sendikal örgütlülüğün önemini dile getirdi.

Girgin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ise şunları söyledi:

Emeğin Örgütlenmesi Sanayimiz İçin Önemli…

Elimde 3 farklı ülkeden çalışmalar var Sayın Bakan; 1’incisi Japonya’dan, 2’ncisi Norveç’ten, üçüncüsü de ABD’den. Şimdi, dünyadaki farklı köşelerde yapılmış bu çalışmalar gösteriyor ki emeğin örgütlü olmasının üretkenlik üzerindeki etkisi pozitif Sayın Bakan. Ayrıca, çalışanların iş değiştirme yönelimlerini de azaltıyor, o sektördeki deneyimli iş gücü oranı da doğal olarak artıyor. Deneyimli iş gücünün kaza sıklık oranını düşürdüğünü de biliyoruz. Dolayısıyla emeğin örgütlenmesi sanayimiz için de hayatidir. Çalışmalar elimde, bunları verebilirim. Buradan şunu sormak istiyorum: Sanayide sendikalı istihdam oranı nedir? Sizin sendikalı işçi sayısını artırmak için bir çalışmanız var mı, yoksa neden yok?”

Sendikalaşmaya Karşı Negatif Tavrı Kıralım…

“Demokrasi için tek yol sendikal örgütlülük!” diyen Girgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Sayın Bakan, işletmelerdeki sendikalaşmaya karşı negatif tavrı kırmak gerektiğinden’’ bahsettiniz ve “sendikalaşmayı destekleyeceğiz.” dediniz.

Sormak istiyorum: Anayasal bir hak olan sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için işten atılan işçiler için bugüne kadar ne yaptınız? İşten atılan işçileri ziyaret edip dertlerini dinlediniz mi? İşverenlere “Anayasal haklara saygılı olun.” uyarısında bulundunuz mu? Davalarına dâhil olup sendikal hakkı savundunuz mu? Bir iş yerinden sendikal örgütlenme yeterli düzeye ulaşıp yetki alma aşamasında ya da yetki alındığında işveren itiraz ederek süreci mahkemelerde yıllarca süründürebiliyor. Mahkeme, sendika lehine karar alsa işten çıkarmalar, istifa ettirmeler, tehditler nedeniyle toplu sözleşmeden faydalanacak işçi kalmıyor; bu konuda ne yaptınız?

Sendikaları da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Denetiminin Bir Parçası Kılalım…

Siz de teyit ettiniz ki canlarımızı göz göre göre gelen bir felaket sonrası toprağa vermişiz. “Kaza, kader değil cinayet.” dediğimizde haksız mıyız? Ancak size teşekkür etmek istiyorum bir konuda: En azından bizim yıllardır dile getirdiğimiz “İşverene bağlı işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimi olmaz.” ilkesinin haklılığını konuşmanızda teyit ettiniz. Madem böyle düşünüyorsunuz, gelin, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetiminden taşeronu tamamen silecek düzenlemeyi hep beraber yapalım, sendikaları da işçi sağlığı ve iş güvenliği denetiminin bir parçası kılalım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.