Bodrum Gündem

Gazetecileri sistematik şiddetle engellemekten vazgeçin

Gazetecileri sistematik şiddetle engellemekten vazgeçin

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim’deki etkinlikleri izleyen gazetecilerin engellenmesini kınayan bir açıklama yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim’de buluşan kadınlara müdahale eden güvenlik güçleri, aralarında BirGün Gazetesi editörü Yaren Çolak’ın da bulunduğu çok sayıda kadını gözaltına almıştır. Etkinliği takip eden Birgün Gazetesi muhabiri Havva Gümüşkaya güvenlik güçleri tarafından ‘Başlarım haberine!’ diyerek engellenmiştir. Üyemiz foto muhabiri Ali Öz ise fotoğraf çekerken darp edilmiştir. Yurttaşın haber alma hakkı için görevini yapan gazetecilerin haber yapması bir kez daha engellenmiştir. Güvenlik güçlerinin bu tutumunu kınıyoruz.

Bilindiği gibi Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilmesi  ‘aile, annelik ve ev kadınlığı’ kıskacına sıkıştırılmak istenen kadınlara yönelik şiddeti sistematik hale getirmiştir. Ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel alanlarda belirginleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görünür kılmaya çalışan gazeteciler de ne yazık ki sistematik olarak şiddete uğramaktadır.

İstanbul Valiliğini ve Emniyet Müdürlüğü’nü meslektaşlarımıza yönelik haksız gözaltı işlemi yapan, ‘başlarım haberine’ diyerek haber yapmalarını engelleyen, darp eden güvenlik güçleriyle ilgili işlem yapılması için göreve çağırıyoruz. Meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz. 

Güvenlik güçlerinin görevi gazetecileri engellemek değil, görevlerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır. #Gazetecilik suç değildir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, bu ülkede her görüşten yurttaşın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının teminatı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Gazetecileri hedef göstererek, şiddet uygulayarak halkın gerçekleri öğrenmesine engel olma çabaları bir sonuç vermeyecektir. Gazeteciler görevlerini yapmaya devam edeceklerdir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.