Bodrum Gündem

“Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” 4. Belediyeler Buluşması CANLI YAYIN

“Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4’üncü Belediyeler Buluşması” “İklim Nötr Şehirler Hedefinde Adil Geçiş” temasıyla Bodrum’da gerçekleşiyor.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4’üncü Belediyeler Buluşması” Herodot Kültür Merkezi’nde düzenleniyor. 10 Aralık Cumartesi günü sabah 09.00’da saygı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Duygu Demirdağ’ın sunuculuğunda, Murat Taşçı’nın piyano dinletisi, Sanatçı Erkan Oğur’un müzik dinletisi ile başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti.

Belediyeler arasında dayanışma oluşturan belediyeler buluşmasının dördüncüsünde Karşıyaka Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Şişli Belediyesi, Seyhan Belediyesi, Nilüfer Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin bir araya gelerek oluşturduğu “İklim Koordinasyon Kurulu” “Sürdürülebilir Eylem Planı” kapsamında deneyimlerini aktardı.

İklim krizinin ve yerel yönetimler açısından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak iklim eylem planlarının düzenlendiği Buluşmaya, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Parti Meclisi Üyesi Gizem Sayar Özcan, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, siyasi parti temsilcileri, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, İYİ Parti İlçe Başkanı Nevzat Kanber, CHP Bodrum İlçe Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan, İYİ Parti Kalkınma Pol. Turizmden Sorumlu Bşk. Yrd. Mehmet Tosun, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Kablı, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış ve protokol konuşmaları Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın tarafından gerçekleşti.

İnsanlık Ekosisteme Karşı Sorumludur…

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, iklimin siyasi sloganlara cevap vermediğini, ekonomik modellere karşı sorumlu olmadığını belirtirken insanlığın ekosisteme karşı sorumlu olduğunun altını çizdi. Bugün sorumsuzluğumuz neticesinde bir çöküşe tanıklık etiğimizi vurgulayan Başkan Aras, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler bu çöküşü ‘insanlık için kırmızı alarm’ olarak nitelendirilen iklim raporu ile açıklıyor.  Yanılgıya yer bırakmayan uyarıları ile rapor, burada olan biteni anlatacağımız aşamayı çoktan geride bıraktığımıza, bunu bizzat deneyimlediğimiz bir dönemde olduğumuza dikkat çekiyor.”

Umutluyuz Çünkü Türkiye’de Genç Bir Kuşak Var…

Başkan Ahmet Aras, iklim konusunda gençlerin duyarlı olduğunu belirtirken, “Geleceği dayanışmayla hep birlikte inşa edeceğimizi akılda tutarak hareket etmeliyiz. Gelecekleri için endişeli olan ve bugünden ona sahip çıkma kararlılığını gösteren genç kuşaklar doğa ile olan ilişkimizdeki anormalliği fark ederek protestolarını gerçekleştirmeye çoktan başladılar. Doğadan ayrı varlıklar olmadığımızı idrak etmek durumundayız. Bu konuda umutluyuz. Çünkü Türkiye’de genç bir kuşak var. Türkiye bu büyük dönüşümü gerçekleştirebilecek potansiyele sahip. Sosyal adalet ve sürdürülebilir kalkınma hakkında daha fazla şey söyleyecek nitelikli, liyakat sahibi gençlerimizi desteklemek ve bu kürsüleri onlarla paylaşmak gelecek için ilk farkındalığımız olacaktır. Bunu onlara borçluyuz. Çünkü gezegende fütursuzca hareket etmemizin bedelini en çok onlar ödeyecekler.” dedi.

Bilimin ve aklın ışığında dayanışma içerisinde dönüşümü başlatacak iradeyi oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Aras, sözlerine şöyle devam etti:

İklim Hareketinin Sesini Yerelden Yükseltmek Hepimizin Görevi…

“İklim değişikliğine yol açan karbondioksit, metan ve nitrozoksit emisyonları tamamen durdurulsa bile önümüzdeki yüzyıl içinde iklim krizinin olumsuz etkilerini önlemenin olanaklı olmadığı, insanlığın nereye doğru gittiği konusunda büyük belirsizliklerle dolu bir döneme girildiği belirtilmektedir. İklim değişikliği bir gerçek. Eski günlere dönme şansımız yok. O zaman şu andan itibaren geleceği kurtarmak üzere yaşanabilir, adil kentleri bir arada inşa etmek, iklim hareketinin sesini yerelden yükseltmek hepimizin görevi.”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a ve yangınlarda onlara destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla’nın güzelliklerinden de söz ederek bu güzellikleri en iyi şekilde korumak ve gelecek nesillere bırakmak istediklerini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sıfır karbona ulaşma hedefinden söz ederken bu hedefe ulaşabilmek için bir an önce detaylı adımların atılması gerektiğini vurguladı. Muğla’yı korumanın önemini ve nüfusun hızla artışı ile ilgili bir şeyler yapılması gerektiğini belirtirken Bodrum’da yapılan inşaatların Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın sorumluluğunda olmadığını bakanlıklarla ilgili olduğunu söyledi. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi olarak Enerji ve İklim Eylem Planına uygun yapılan çalışmalardan bahsetti.

CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’yi aydınlık ve temiz yarınlara kavuşturmanın herkesin görevi olduğunun altını çizdiği konuşmasında şunlara değindi: “Bize göre enerji kaynağı enerji verimidir. En temiz, en ucuz yenilenebilir enerji kaynağımız. Biz enerji verimliliğini o normlara getirecek bir sektör haline getireceğiz. Enerji verimliliği desteklenecek, enerji verimliliği altında üretim yapanları destekleyeceğiz. Enerji verimliliği dönüşümü, enerjide ulusal bağımsızlık, gelecek nesiller için eko sistem ve enerji devrimi ile enerjide refahı arttıracağız. Birimiz karanlıkta isek, hiçbirimiz aydınlıkta değiliz.”

Açılış konuşmalarının ardından, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4’üncü Belediyeler Buluşması üç oturumla devam ediyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.