Bodrum Gündem

Zeytinimize Dokundurmayız!

Zeytinimize Dokundurmayız!

İktidarın zeytinlik alanlarını madenciliğe açan yasa teklifine tepkiler çığ gibi artıyor. Özellikle yerel siyasetçiler ve yerel üreticiler seslerini yükselterek çıkarılması öngörülen kanuna karşı sert bir şekilde tepki gösteriyorlar…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

CHP’li Yalıkavak Eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, kendisinin de bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu belirterek, iktidarın zeytinlik alanları madenciliğe açan yasa teklifine tepki gösterdi. Saruhan, “Zeytinimize dokundurmayız!” dedi.

Saruhan yaptığı açıklamada; “İktidar zaman zaman zeytinlik arazileri madenciliğe açmak için girişimlerde bulunuyor. Bugüne kadar zeytinlik arazilerle ilgili Meclis’e dokuz kez yasa teklifi getirdiler ve şimdi de 10’uncu teklifi sundular. Zeytin bu toprakların kadim bitkisidir, zenginliğidir. Erozyonu önler, doğal dengenin korunmasına katkıda bulunur. Bakılması ve korunması halinde binlerce yıl ayakta kalarak bu özelliklerini devam ettirir. Yüz yıllardır meyvesi ve meyvesinden çıkartılan yağıyla gıda ürünü olmanın ötesinde bir kültür yaratmıştır. Anadolu halkı için kutsaldır. Ülkemiz henüz margarin, mısıryağı, Ayçiçek yağı, soya yağı vb. yağların pazarı haline getirilmeden önce; yeni kurulmuş olan Cumhuriyet, insanların beslenmesinde zeytinin ve zeytinyağının öneminin farkında olarak 1939 yılında “Zeytini ve Zeytinlik Alanları Koruma Kanununu” çıkarmıştır…” dedi.

Teklif Anayasa’ya aykırı…

Saruhan açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Zeytin üreticileri bir yandan yükselen maliyetler, doğal afetler, düşük zeytin fiyatları ile boğuşurken bir yanda da madencilik tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Gözlerini zeytinlik arazilere dikmiş durumdalar. Son düzenleme girişiminde Danıştay dur demişti. Şimdi yine aynı düzenlemeyi getirmek istiyorlar. Teklif Anayasa’ya aykırı. Madencilik yapılacak yerde zeytin varsa bunlar taşınacak, taşınamıyorsa uygun bir yerde zeytin dikilecek. Buna da Bakanlar Kurulu karar verecek. Bu kabul edilemez…”

CHP’li Yalıkavak Eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan açıklamasını şu sözler ile tamamladı; “İktidar üç-beş şirketin karı için milyonlarca insanın hayatını, geçimini, gıdasını ve doğasını tehlikeye atmayı öncelikli politika olarak görüyor. Zeytinimize dokundurmayız…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.