Bodrum Gündem

Her 10 kadından 6’sında görülüyor 10 Soruda Miyomlar

Her 10 kadından 6’sında görülüyor 10 Soruda Miyomlar

Acıbadem Bodrum Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Melih Gündüz, her 10 kadından 6’sında görülen ve halk arasında “iyi huylu ur” olarak bilinen miyomlar konusunda önemli bilgiler verdi. Bazı miyomların alınması gerektiğini belirten Dr. Gündüz, endoskopik ve robotik cerrahi tedavi ile rahat ve güvenli bir şekilde çıkarılabileceğini söyledi.  

Bodrum Gündem Haber

Anne olmaya engel, düşüklerin önemli nedenlerinden biri, iyi huylu ve sık görülüyor ama belirti vermiyor desek, kaçımız bu ipuçlarının ‘miyom’u anlattığını bilebilir! Kadınlarda en sık görülen sorunlardan biri olmasına rağmen, belirtilerinin geç ve farklı olması nedeniyle yeterince bilinmediğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Melih Gündüz, günümüzde en miyomların genellikle jinekolojik muayene sırasında fark edildiğini söyledi. Dr. Gündüz bu nedenle rutin jinekolojik kontrollerin aksatılmaması gerektiğine dikkat çekerek miyom hakkında en sık sorulan 10 soruyu yanıtladı.

1-Miyom nedir?

Miyom kadın rahminin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu (selim) urlardır. Rahim içi, rahim dışı ve rahimin adet kanaması olan yüzeyinde olmak üzere üç çeşittir.

2-Belirtileri neler?

Miyomlar şişkinlik, kabızlık, kanama fazlalığı, sistit, kısırlık, düşük yapma, erken doğum gibi belirtiler verebilir. Ancak miyomların büyük bir kısmı hastalarda şikâyete neden olmadan seyredebilir, bunların pek çoğu jinekolojik muayene sırasında fark edilir. Yine de bazı miyomlar, özellikle büyük olanlar mesaneye baskı yapıp mesanenin esnemesini engeller, bu da sık idrara çıkma sonucunu doğurabilir.

3-Görülme sıklığı nedir?

Dünyada ve ülkemizde yaklaşık olarak her 10 kadından 6’sında miyom vardır. En yaygın görülen kadın hastalıkları arasında yer alır. Ancak belirti vermediği için bazı kadınlar miyomu olduğunu bilmeden yaşamlarına devam ederler.

4-Risk grupları neler?

En sık görüldüğü aralık, 30-45 yaştır. Daha önce miyom nedeniyle ameliyat olanlarda miyomun tekrar etme olasılığı daha fazladır. Ergen ve genç erişkin yaş gruplarında nadiren görülür.

5-Nedenleri neler?

Belirli bir nedeni yoktur. Ancak östrojen hormonu miyomun büyümesine sebep olur. O sebeple gebelikte miyomlar büyürler. Vücudun hormon sisteminden etkilendikleri için, menopoz sonrası dönemde küçülme eğilimindedir.

6-Erken teşhis edilebilir mi?

Genellikle bahsettiğimiz gibi belirti vermediği için jinekolog kontrolü sırasında fark edilir, fakat kesin tanı konulması için hekim hastanın öyküsünü öğrenir ve fizik muayene yapar. Yüksek çözünürlüğe sahip ultrason teknolojisi sayesinde de mercimek büyüklüğündeyken dahi tespit edilmektedir.

7-Miyom kansere dönüşür mü?

Çok çok nadir görülen bir dönüşümdür bu, Miyomlar, binde 2 gibi bir oranla, çok nadir olarak kansere dönüşürler. Ancak yine de menopoz döneminde büyüyen kötü huylu habis miyomların takip edilmesi tavsiye edilir.

8-Miyom infertiliteye neden olur mu?

Evet olabilir. Bebeğin rahimde tutunmasına engel olabildiği gibi (özellikle rahim iç duvarındaki miyomlar), tutunan embriyonun düşmesine de sebep olabilirler. Öte yandan erken doğum ve buna bağlı bebek ölümlerine yol açabilirler.

9-Miyomun cerrahi tedavisi nasıl yapılır?

Her miyomun ameliyatla alınmasına gerek yoktur. ancak alınacak her miyom da ay tür cerrahi ile alınmaz. Genellikle üç çeşit cerrahi seçeneği vardır.  Hastanın karnından hiç kesi yapmadan yapılan Histereskopik myom cerrahisi, aslında girişimsel bir cerrahidir. Zira hastanın vajinasından kamerayla rahmine bakılır. yine ince bir çubuğa benzer bir cihaz yardımıyla miyom alınabilir. Bazı miyomların ameliyatla alınması gerekebilir. Ameliyatta da 2 tür vardır; açık ve kapalı ameliyat. Açık ameliyat günümüzde endoskopik ve robotik cerrahinin gelişmesi nedeniyle çok az yapılan bir ameliyat türüdür. Zira sezaryen ameliyatında olduğu gibi hastanın karnında kesi açmak gerekir. Günümüzde laparoskopi ya da robotik cerrahi yöntemleri sık başvurulan yöntemlerdendir. Bu yöntemde hastanın karnına kesi açılmaz, Robot kolunun gireceği 5 mm’lik iki ya da üç delik açılır ve cerrahi kollar ile ameliyat gerçekleştirilir. Kan kaybı minimum düzeydedir, hasta çık kısa zamanda normal hayatına dönebilir. .

10-Endoskopik ve robotik cerrahinin hastaya sağladığı yararlar neler?

Kanama çok çok az olur; dikiş gerektirmez; hastaları bir gece sonra ya da aynı gün evine döner; bir hafta sonra her türlü işine, günlük rutinine geri döner; ertesi gün seyahat eder, uçağa biner, arabayla gezebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.