Bodrum Gündem

Muğla Vekillerinin “dönem sonu” karneleri

muğla-milletvekillerini-karnesi

7 Muğla Milletvekilinin seçilmelerinin üzerinden 4 yıl geçti.

7 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek Meclis çatısı altında göreve başlayan Muğla Milletvekilleri, bu süreçte, “iktidar” ve “muhalefet” kulislerinde, farklı performans sergiledi.

Muhalefet yapan CHP ve İyi Parti Muğla Vekilleri, “doğal olarak” daha fazla çalıştı. Daha fazla, kanun teklifi verdi, yazılı soru önergesi hazırladı, meclis araştırma önergesi verdi, komisyonlarda ve genel kurul kürsülerinde daha fazla konuşmalar yaptı.

Muğla’yı Ankara’da temsil eden, “iktidar milletvekilleri”  AKP’li Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir ise daha çok Muğla’ya yapılacak yatırımlarla ilgilendi. İktidar vekili oldukları için, Meclis ve Komisyon kürsülerini ise diğerlerine göre çok daha az kullandı.

Gökcan ve Demir, AKP Meclis grubu içinde “görünür” milletvekili olmaktan çekindikleri için, komisyon başkanı, grup başkanvekilliği, idare amirliği v.b gibi idari kadrolara seçilmediler. İkisi de partideki karar organlarında yer almadı.

Meclis tabiriyle, Gökcan ve Demir, 5 yıl boyunca “düz milletvekili” olarak görev yaptı.

Muğla Milletvekillerini, deneyimli bir Parlamento Muhabiri olarak 5 yıl boyunca izledim. İlk yıllarından bu yana, yılsonu performanslarını “karne” adı altında değerlendirdim. Bu değerlendirmeler, benim kişisel görüşlerim değil. Tamamı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kayıtlarında olan bilgilerdir, istatistiklerdir. Siz de bunları tbmm.gov.tr adresine girerseniz görebilirsiniz. Benim yaptığım sadece, Meclis’te kayıt altına alınan bu bilgileri, derlemektir.

“Aday değilim” diyen yok…

Artık seçim atmosferine girdik. En geç  5 ay sonra seçim var. Muğla Milletvekilleri de yeniden milletvekili adayı olabilmek için çalışmalara başladı.

Şu ana kadar yanılmıyorsam, “aday değilim” diyen Milletvekili olmadı. Aksine, aday adayı olabilmek için çok sayıda partidaşları da çalışmalara başladı. Hatta CHP il ve ilçe başkanları gibi aday adayı olabilmek için görevlerinden istifa edenler de oldu.

Siyasi Parti liderleri de Milletvekilleri hakkında “karne “ hazırlığına başladı. Yakın kurmaylarıyla, kader seçimi haline gelen 2023 seçimlerini kazanmak için, “kazanacak adayları” belirlemeye başladı. Bunları belirlerken, Milletvekillerinin geçtiğimiz 4 yıldaki Meclis performanslarını da değerlemeye alıyor.

Muğla Milletvekilleri’nin de “dönem sonu karneleri” önemli olacaktır. 4 yıl boyunca yıllık karne notlarını hazırladığımız vekiller, bu yıl “dönem sonu karnelerini” alacaklar.

TBMM arşivine giren resmi bilgi ve belgelere göre 7 Muğla Milletvekilinin, geçtiğimiz 4 yıllık performansı şöyle:

Süleyman Girgin (CHP Muğla Milletvekili)

Girgin, CHP’nin, Muğla’nın hatta TBMM’nin en çalışkan Milletvekiliydi. İşçi kökenli olduğu için “hak arama mücadelesi” önemliydi onun için.

Bu nedenle üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, dönem boyunca  “görsel protestolardan” güzel örnekler verdi. Son bütçe müzakerelerinde diğer CHP’li ve İYİ Partili arkadaşları da aynı yöntemi kullandı ve hak aradı. Girgin’in bir dönem daha Muğla’dan aday gösterilmesi “sürpriz” olmayacaktır.

Süleyman Girgin, 4 yıllık dönem boyunca;

 26 adet Kanun Teklifi hazırladı ve Meclis Başkanlığı’na verdi. Ayrıca, hükümetin cevaplandırması için 288 adet yazılı soru önergesi verdi. 196 defa Meclis Genel Kurul’unda, 369 defa komisyonlarda söz aldı ve ülke sorunlarını anlattı. Girgin, milletvekili olduğu süreçte, denetim yollarından biri olan, 38 adet Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Metin Ergun (İYİ Parti Muğla Milletvekili)

İyi Parti’nin tek Muğla Milletvekili Metin Ergun, dönem boyunca Meclis çalışmaları dışında parti görevi de olduğu için iki ayrı karpuzu taşımak zorunda kaldı.  İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı olan Ergun, Meral Akşener’in yakın kurmayları arasında çalıştı.

Partideki görevi nedeniyle, dönem sonu karne sıralamasında ayrı bir yere konulabilir. Ve, dönem karnesinin de “geçer” not almasıyla yeniden, İYİ Parti’nin Muğla adayı olabilir. 2 dönem milletvekilliği yapan Ergun’un 3. Dönem milletvekilliği için şansı oldukça yüksek.

Metin Ergun geride bıraktığımız 4 yılda;

5 adet Kanun Teklifi hazırladı ve Meclis Başkanlığı’na verdi. Hükümetin cevaplandırması için 126 yazılı soru önergesi verdi. 41 defa Meclis Genel Kurulu’nda11 defa da komisyonlarda söz aldı ve ülke sorunlarını anlattı. Ergun, 4 yıl boyunca 7 adet Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Suat Özcan (CHP Muğla Milletvekili)

Öğretmen kökenli Suat Özcan, Milli Eğitim Komisyonu’nda, özellikle eğitim konularında çaba gösterdi.

Özcan, geçtiğimiz 4 yıllık süreçte, 19 adet Kanun Teklifi hazırladı ve Meclis Başkanlığı’na verdi. Hükümetin cevaplandırması için 281 yazılı soru önergesini Meclis Başkanlığına sundu. 60 defa Meclis Genel Kurulu’nda,  25 defa da komisyonlarda söz aldı ve ülke sorunlarını anlattı. Özcan, 4 yıl boyunca 4 adet Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Burak Erbay (CHP Muğla Milletvekili)

Muğla Milletvekillerinin en genci olan Erbay, hukuk kökenli bir milletvekili. avukat. Ancak, dönem boyunca sadece 11 adet kanun teklifi hazırladı ve Meclis Başkanlığı’na verdi. Dönem boyunca, hükümete 103 yazılı soru yöneltti. Erbay, 69 defa Meclis Genel Kurulu’nda29 defa da komisyonlarda söz aldı ve ülke sorunlarını anlattı. Burak Erbay, 4 yıl boyunca 37 adet Meclis Araştırma Önergesi verdi. Diğer CHP Milletvekillerinden farklı olarak denetim yollarından biri olan, 3 ayrı Meclis Genel Görüşme önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Mürsel Alban, Muğla’dan seçilen ancak Muğla’lı olmayan iki vekilinden biri.  Erzurumlu olan Alban ile AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da Tekirdağ/ Malkara doğumlu.

Mürsel Alban, 4 yıl boyunca 10 adet Kanun Teklifi hazırladı ve Meclis Başkanlığı’na verdi. Hükümetin cevaplandırması için 182 yazılı soru önergesi hazırladı. 34 defa Meclis Genel Kurulu’nda,  55 defa da komisyonlarda söz aldı ve ülke sorunlarını anlattı. Alban, 4 yıl boyunca 21 adet Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Yelda Erol Gökcan AKP Muğla Milletvekili)

Yelda Hanım, Muğla’yı Parlamento’da “kadın ” olarak temsil eden tek milletvekili idi. Ayrıca Meclis’in “güzel” giyinen kadın milletvekili oldu.  Meclis koridorlarında ve başörtülü kadın meslektaşlarıyla yaptığı basın toplantılarında giydiği kıyafetlerle dikkati çekti.

Yelda Erol Gökcan,  birinci dönem milletvekili seçildikten sonra 7 Temmuz 2018 tarihinde Meclis’te yemin ederek görevine başladı.

Dönem boyunca kanun teklifi hazırlamadı.  İktidar milletvekili olduğu için, hükümete ve Cumhurbaşkanı’na yönelik hiç yazılı soru önergesi de Meclis araştırma önergesi de vermedi.

Yemin hariç, 4 yıl boyunca 24 defa Meclis Genel Kurul kürsüsüne çıkarak konuşmalar yaptı. Bu konuşmaların çoğunda CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesini ve ilçe belediyelerini hedef aldı. Böyle olunca salonda bulunan CHP’li Muğla Milletvekilleri kendisine yanıt verdi ve meclis tutanaklarına da yansıyan tartışmalar yaşandı.

Gökcan, dönem boyunca 23 defa da komisyonlarda konuşmalar yaptı.

Mehmet Yavuz Demir (AKP Muğla Milletvekili)

4 yıl boyunca Meclis mesaisini hiç aksatmadı. Yoklamalarda, sürekli Meclis’te oldu. AKP grubunun “Yavuz Ağbisi” idi. Geçmişte, bakan danışmanlığı da yaptığı için, hem TBMM adabını, hem de bürokrasi ve Ankara adabını iyi bilen bir isim oldu.

Kuliste elinden telefon hiç düşmedi. Sürekli Muğla ile ilgili yatırımlar için bürokratları aradı ve işleri takip etti. Kariyerinde belediye başkanlığı da olduğu için bunu gayet iyi yapıyordu.

Demir, partidaşı Gökcan gibi kanun teklifi, yazılı soru önergesi, meclis araştırma önergeleri hazırlamadı.

Meclis Genel Kurulu’nda 4 yıl boyunca sadece 5 kez kürsüye çıkarak konuşmalar yaptı. Üyesi olduğu Milli Savunma Komisyonu’nda bir defa konuştu. Diğer komisyonlarda hiç konuşması yok.

Bir kez daha yazmam gerektiğine inanıyorum.

Yorumlarım hariç bu karneye yansıyan belge ve bilgiler tamamen Meclis’in resmi belgelerinden alınmıştır. Aralarından Metin Ergun gibi hiç karşılaşmadığım, konuşmadığım milletvekileri de oldu. AKP ve CHP’nin bazı vekilleriyle kulislerde konuşmuşluğumuz vardır.

Sevgili okurlarım,

Yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.